Eşcinsel çiftlerin evlenemediği veya evlat edinemediği Yunanistan’da bu hafta eşcinsel evliliğin yasalaşması bekleniyor.
Perşembe günü parlamentoda kabul edilmesine kesin gözle bakılan ve eşcinsel evliliğin önünü açacak yasayla Yunanistan, bu yönde adım atan ilk Ortodoks Hristiyan ülkesi olacak.
Yasa ayrıca, halihazırda çocuk sahibi olan ya da olmak isteyen eşcinsel çiftler için birçok yasal engeli ortadan kaldıracak.
Yunanistan’da eşcinsel çiftler “medeni ortaklık” adıyla yaklaşık 10 yıldır hayatını birleştirebiliyor. Ancak bu birlikteliklerdeki çocukların yalnızca biyolojik ebeveynleri yasal vasi olarak kabul ediliyor.
Associated Press haber ajansına konuşan 57 yaşındaki ikiz annesi Stella Belia, "Kim olduğumu anladığımdan beri bunun için savaşıyorum” diyor ve bunun için şimdiye kadar verdiği mücadelenin çok yorucu olduğunu ekliyor.
Belia, oğulları 11 yaşındayken ayrıldığı kadın partnerini çocuklarının ikinci annesi olarak görüyor.
İlgili Haberler WTA kadınlar tenis şampiyonasının Suudi Arabistan'da düzenlenme olasılığı tartışma yarattı
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis tarafından desteklenen yasaya, eşcinselliğin günah olduğuna inanan Ortodoks Kilisesi ise karşı çıkıyor. Kilise, yasanın “evlilikteki ebeveyn rollerinin karıştırılmasına neden olacağını ve geleneksel aileyi zayıflatacağını” savunuyor.
Kilise, pazar ayinlerinde de okunan bir çağrı ile milletvekillerinden tasarıyı gözden geçirmesini talep etti. Önde gelen bazı piskoposlar daha sert bir tavır takınarak eşcinsel çiftlerin çocuklarını vaftiz etmeyi reddedecekleri uyarısında bulundu.
Ülkede eşcinsel evliliğe karşı protesto gösterileri düzenleniyor. Geçtiğimiz Pazar günü parlamento önündeki gösteriye katılan Chara Giannakantonaki, “Her azınlığın hakları zaten güvence altında. Ortada sorun yok. Onların (eşcinsel) evliliğe ihtiyacı yok. Onlar sadece Yunanistan'da kutsal olan her şeye, kilisemize, ailemize ve çocuklarımıza saygısızlık etmek istiyor. Ancak çocuklar kırmızı çizgimizdir ve bunu asla kabul etmeyeceğiz” diye konuştu.
Merkez sağdaki Yeni Demokrasi Partisi’nin lideri Miçotakis başkanlığındaki hükümet, yasa tasarı konusunda kendi içindeki muhafazakârların muhalefetiyle karşı karşıya. 300 üyeli parlamentoda 151 oyluk asgari çoğunluğu sağlamak için merkez ve sol muhalefetin desteğine ihtiyaç duyulacak.
İlgili Haberler Fransa’nın en genç ve ilk eşcinsel başbakanı Gabriel Attal kim?