Yunanistan’ın Mora yarımadası açıklarında göçmenleri taşıyan bir teknenin alabora olması sonucu en az 79 kişi hayatını kaybetti.
Yunan Sahil Güvenlik yetkilileri, teknede kaç kişinin olduğunun bilinmediğini ancak 100’den fazla kişinin kurtarıldığını açıkladı.
Reuters haber ajansı olayın, bu yıl Yunanistan açıklarında yaşanan en ölümcül kaza olduğunu bildirdi.
Aramalar devam ederken Avrupa merkezli bir kurtarma kuruluşu, 20-30 metre uzunluğundaki teknede 750 kişinin olduğunu düşündüklerini söyledi.
Yunan yetkililer ise gemide bulunanların sayısına dair bilgi sahibi olmak için erken olduğunu kaydetti.
Avrupa sınırlarında kurtarma çalışmalarına destek veren Alarm Phone ağı, dün geç saatlerde Yunanistan açıklarında tehlikede olan bir tekneden uyarı sinyali aldığını ve sonrasında bağlantıyı kaybettiğini açıkladı.
Alarm Phone Twitter’daki bir paylaşımında, “İnsanlar teknede 750 kişinin olduğunu söylüyorlardı. Şimdiyse bir tekne kazası haberi duyuyoruz ve doğruluğundan korkuyoruz” dedi.
Birleşmiş Milletler bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ise, alınan ilk haberlere göre teknede 400’e yakın kişinin bulunduğunu bildirdi.
Yunan yetkililer, tekne batarken içinde kaç kişinin olduğunun bilinmediğini ve bugün öğleye kadar 104 kişinin kurtarıldığını söyledi.
Yunan televizyon kanalı MEGA’ya konuşan Yunan Sahil Güvenlik Sözcüsü Nikos Alexiou, “Rakam vermek doğru olmaz. Teknenin iç kısmında kaç kişinin olduğunu bilmiyoruz. Güvertede çok sayıda insan vardı. Doluydu” dedi.
Ayrıca Alexiou, teknedekilerin dün geç saatlerde yardım teklifini reddettiğini söyledi.
Yunan sahil güvenliği, teknenin ilk olarak dün geç saatlerde AB Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı Frontex tarafından tespit edildiğini söyledi.
Yunan sahil güvenliğine göre Frontex tekneyi, Yunanistan'ın güneyindeki sahil kasabası Pylos'un yaklaşık 80 kilometre güneybatısındaki uluslararası sularda tespit etti.
İtalyan yetkililer daha sonra Yunanistan'ı teknenin durumu konusunda uyardı. Yunan sahil güvenliği tekneye yaklaşarak yardım teklif etti.
Yunan sahil güvenlik yetkililerine göre, güvertedeki çok sayıda göçmen yardımı reddederek yolculuklarına devam etmek istediklerini söyledi.
Yunan hükümetinden bir yetkili, teknenin birkaç saat sonra, gece saat 2 civarında alabora olmadan önce savrulmaya başladığını ve ardından battığını söyledi.
Yunan devlet televizyonu ERT, teknenin Yunanistan'ın Girit adasının güneyinde kalan Libya'nın Tobruk kentinden yola çıktığını ve bottakilerin çoğunun 20'li yaşlarda genç erkekler olduğunu aktardı. ERT ayrıca, teknenin İtalya’ya varmayı hedeflediğini söyledi.
Kişilerin uyrukları ve teknenin nereden yola çıktığı Yunan makamlarınca henüz resmen açıklanmazken, kurtulanlar Kalamata limanına götürülerek, tedavi altına alındı.
Yunanistan Ortadoğu, Asya ve Afrika'dan gelen mülteci ve göçmenler için Avrupa Birliği'ne giden ana yollardan biri. Çoğu düzensiz göçmen Türkiye yakınlarından Yunan adalarına geçerken, giderek artan sayıda tekne de Türkiye'den İtalya'ya Yunanistan üzerinden daha uzun ve tehlikeli yolculuklar yapıyor.
Birleşmiş Milletler verilerine göre bu yıl içinde İtalya, İspanya, Yunanistan, Malta ve Güney Kıbrıs'a yaklaşık 72 bin mülteci ve göçmen geldi ve bunların çoğu İtalya'da karaya çıktı.