Yosun Kaynaklı Biodizel Kullanımı Artıyor

Amerika’da alternatif yakıt kullanımında artış var. 2013’ün ilk yarısında satılan elektrikli taşıt aracı sayısı, bir önceki yılın iki katına ulaştı. Hibrid araçların satışı da artmaya devam ediyor. 2005 yılından bu yana federal hükümet benzine rafine işleminde belli oranda, genelde mısırdan elde edilen etanolün katılmasını zorunlu kılıyor. Biyolojik maddelerden, soya fasulyesi, mısır yağı ya da lokantaların kullanılmış yağından elde edilen dizel de alternatif yakıt kullanımına katkı yapıyor.

Ancak yeni bir alternatif yakıt kaynağını da deniz yosunu oluşturuyor. California Üniversitesi’nin Davis Kampüsü’ndeki taşıtlardan sorumlu Richard Battersby alternatif yakıtlardan anlıyor. Görevi nedeniyle birçok benzinli aracı hibrid ya da elektrikli motorlarla donatmış. Ancak Battersby, biyodizel konusunda heyecanlı. Bu kaynakların Amerika’nın yurtdışı enerji kaynaklarına bağımlılığını sonlandırabileceğini düşünüyor.

Battersby bu yeni tür yakıtın göze çok görünmeyebileceğini ancak Amerika gibi yılda milyarlarca litre yakıt tüketen bir ülke için biyodizelin yaratacağı yüzde 5’lik ya da yüzde 20’lik bir tasarrufun çok büyük anlamı olacağını söylüyor.

Biyodizel yakıt üreten Propel Fuels’in merkezi California’da. Şirketin yöneticisi Matt Horton, Amerika’da yakıt tüketimini değiştirmenin yolunun tüketiciyi eğitmekten geçtiğini söylüyor ve kendi şirketlerinin amacının tüketiciye yakıt konusunda farklı ve yeni seçenekler sunmak olduğunu belirtiyor.

Şirketin ürünleri ülkede 29 benzin istasyonunda bulunuyor. Geçen yıl Solazyme şirketiyle ortaklığa geçmişler. Solazyme da son 10 yıldır petrolün yerine geçecek yakıtları keşfetmeye çalışıyor.

Şirketin başkan yardımcısı Bob Ames, yeni yakıt keşfetmekle sorumlu ve elde ettiklerinin özel bir ürün olduğunu söylüyor. Ames yaptıklarının kendilerine ait bir yosun cinsi üretip bu yosundan yakıt üretebilecek bir yağ çıkartmak olduğunu anlatıyor.

Solazyme yosun teknolojisinin patentini almış. Ames hızlı büyüyen bu su bitkisinin yaratacağı imkanların henüz yeni keşfedildiğini ve şirketin yosundan elde ettikleri yağ konusunda çevreye olan etkisi nedeniyle büyük heyecan duyduğunu söylüyor. Ames dizelle çalışan motorların egzozlarından çıkan siyah kurumun bu yosunun kullanımıyla büyük oranda azaldığını belirtiyor. Ürünü kullanan şirketler bir aylık satış denemesinde biyodizel satışlarında yüzde 35lik artış görmüş.

Tüketiciler normal dizelle aynı fiyattan satılan bu ürünü çevreye daha az zarar vermesi nedeniyle tercih etmiş.

Matt Horton teknolojinin ve yakıtın hazır olduğunu ve tüketicilerin de bunu istediğini söylüyor. Ayrıca yosun dar alanda rahatlıkla yetişebilen bir bitki.

Ancak sorun ekonomide bitiyor. Bu ürünü rekabet edebilecek fiyatlarda satabilmek için çok büyük bir üretim gerekiyor. Solazyme’ın yosun yağı büyük ölçekte Illinois eyaletinin Peoria kentindeki fabrikasında üretiliyor. San Francisco’da ise daha ufak bir merkez bulunuyor. Çok daha büyük bir fabrika yıl sonuna kadar Brezilya’da, bir yerel şirketle ortak olarak hizmete girecek.

California Üniversitesi’nin taşıtlarından sorumlu Richard Battersby gelişmeleri yakından izliyor. Çünkü 30 günlük denemede, araçlara yosun yağından üretilen yakıtı koymuş ve şoförler araçların sorunsuz çalıştığını bildirmiş.

Battersby Solazyme’ın çok yüksek bir standart getirdiğini ve üretimi genişletmeye devam etmesi durumunda yakıtı 5-10 sene içinde benzin istasyonlarında görebileceğimizi düşünüyor.

Kimse yosun kaynaklı yakıtların mevcut yakıt kaynaklarının yerine geçmesini beklemese de birçok kişi dünyayı daha temiz ve daha çok enerji üretimi yoluna sokabileceğini hayal ediyor.