Türkiye’de ikinci kez yapılan küresel iklim grevinin İstanbul’daki ilk etkinliği yoğun yağış altında Kadıköy İskele Meydanı’nda başladı.
Çoğu öğrenci yaklaşık iki bin kişinin katıldığı eylemde Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) hareketine Türkiye'den katılan aktivistlerden 12 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu ve Selin Gören de vardı.
10’dan geriye saydıktan sonra “sıfır karbon” sloganı atan gençler adına konuşmayı Sarrafoğlu yaptı.
Sarrafoğlu: “Gezegenimiz yanıyor, bilimin arkasında birleşelim”
Fridays for Future hareketi katılımcısı, fosil yakıtların kullanılmamasını, TBMM’nin Paris İklim Antlaşması’nı onaylamasını, iklim acil durumu ilan edilmesini istedi.
Sarrafoğlu, “Artık hem büyükler hem küçükler iklim grevlerine başlıyoruz. Hepimize hayırlın olsun. 15 Mart’a yetişkinler de varır. Ama izleyicilerdi. Artık kavga etmeyi bitirmelisiniz bir araya gelmelisiniz artık bizi dinlemelisiniz Artık bize kulak vermeyi bırakın ve bizi dinleyin. Kurtaracak bir gezegenimiz var. Artık bunun için çalışın. Artık biz de bunun için okula gidelim. Keyif almak için okulu kırmıyoruz. Bu bunu keyif için yapsaydık. Pazartesi sendromu yaşamamak için Pazartesi yapardık. Gezegenimiz yanıyor, birçok şehir sular altında kalıyor, buzullar yok oluyor, insan evlerini terk ediyor. Bizim de neslimiz tükenecek. Ben de zehirli yağmurlardan korkuyorum. Kimyasal kirliliği durdurmak için bana yardım etmelisiniz. Bize yardım etmek için bizi desteklemeliyiz. Bilimin arkasında birleşelim. Formül bu” dedi.
“İklimi değil, düzeni değiştir”
Eylemciler daha sonra “Güneş, rüzgar, bize yeter” ve “İklimi değil düzeni değiştir” “Biz biz biz, bir aradayız, birlikte iklimi savunacağız” “Tek gelecek tek gezegen” sloganları atarak Kadıköy çarşı içinden geçerek Yoğurtçu Parkı’na kadar yürüdüler.
“Bilimin arkasında birleş” sloganıyla yürüyen gençlerin ellerinde taşıdığı çok sayıda döviz arasında en dikkat çekici olanlar “Ya sıfır karbon gelecek, ya sıfır gelecek”, “Evimiz yanıyor”, iklim adaleti”, “Bu gidişle instagram’ın story’sinde paylaşacak bir yer kalmayacak”, “Sınırları açın, termik santralleri kapatın”, “Büyüklere sormadan bu kararı veriyoruz, isyan başladı” ve “Yeşil kapitalizm mümkün değil” idi.
Sağlam: “Eski dünyamızın son günlerini yaşıyoruz’’
Yaklaşık 45 dakika süren bir yürüyüşün ardında Yoğurtçu Parkı’na gelen kalabalığa seslenen bir başka genç Tuğba Sağlam ise hatalardan ders alarak yeni dünyanın yeniden inşa edilmesini istedi.
Sağlam, “Bizleri birleştiren şey iklim krizi. İklim krizinin ötesinde topyekün bir ekolojik kriz. Artık giderek daha çoğumuzun işaretlerini gördüğü büyük ve benzersiz bir kriz bu. Artık anladığımız üzere giderek daha büyük bir hızla içerisine yuvarlanmakta olduğumuz bir kriz bu. Bu ekolojik krizin yol açacağı felaketleri tümüyle durdurmak artık söz konusu değil. Eski dünyamızın son günlerini yaşıyoruz. Ama gerçeği olduğu şekilde gördükçe yapmamız gerekenleri biliyoruz, kalbimize bakınca bunları yapacak cesareti buluyoruz. Hatalardan ders alarak yeni bir dünyayı beraber inşa edebiliriz” dedi.
DİSK Genel Başkanı: “Dünyayı hep birlikte biz değiştireceğiz”
Eyleme çok sayıda işçi sendikası da destek verdi. İklim etkinliğinde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da iklim krizini görmezden gelen uluslararası şirketleri eleştirdi.
İlgili Haberler Gençler İklim İçin Dünyayı Ayağa KaldırdıÇerkezoğlu, “Daha fazla kar hırsından başka bir şey bilmeyen açgözlü şirketlerin bütün dünyadaki talepleri ve emelleri üzerinden hareket ediliyor. Ve bütün bu süreçte en hafif deyimiyle sessiz kalınıyor. Biz sizlerle birlikte bütün dünyadan yükselen bu sesin parçası olarak emeğimizi de kentlerimizi de doğamızı da yok etmeye çalışan bu sisteme karşı tüm demokrasi güçlerini mücadeleye büyütmeye çağırıyoruz. Dünyayı hep birlikte biz değiştireceğiz” dedi.
İzmir’de Liseliler Alsancak'ta Toplandı
İzmir’deki iklim grevi etkinlikleri saat 15.00’te lise öğrencilerinin Gündoğdu Meydanı’ndaki oturma eylemiyle başladı.
Öğrenciler, ellerinde ''Otuzlarımı görmek istiyorum'', ''İklim krizinin farkında mısınız?'', ''Denizler yükseliyor biz de'', ''Gezegen B Yok'', ''Geleceğimden endişe ediyorum'', ''Eğitimliyi dinlemeyecekseniz neden okula gidelim?'', ''Winter is not coming'' yazılı pankartlar taşıdı. Karbon salımını azaltmak adına sadece 11 yılın kaldığını söyleyen öğrenciler, hükümeti ve yerel yönetimleri acilen önlem almaya çağırdı.
“Dönüştürücü değişimin ilk eylemi”
Liseliler daha sonra Alsancak İskelesi’nde eyleme destek veren sivil toplum kuruluşlarının üyeleriyle buluştu. Burada yapılan basın açıklamasını Sıfır Gelecek İzmir adına Burcu Numanoğlu Yılmaz ve Fridays For Future adına Deniz Küçükler yaptı.
İnsanlığın da dahil olduğu ekosistemlerin, geri dönüşümü olmayan bir şekilde yok oluşuna izin vermeyeceklerini belirten Yılmaz, "Bugünü, tüm dünyada dönüştürücü değişimin ilk eylemi olarak görüyoruz. Karşı karşıya olduğumuz bu küresel krizle mücadele etmek üzere iklim acil durum planlarına uyum gösterilmedikçe gezegenimizi her nefes aldığımızda bir kere daha kaybedeceğiz" dedi.
“Mesele varoluş meselesi”
Meselenin varoluş meselesi olduğunu vurgulayan Küçükler ise, "Karşı karşıya olduğumuz bu varoluş krizi karşısında; aslında yıllardır Bergama’da, Hasankeyf’de, Yırca’da, Efem Çukuru’nda, Munzur’da, Soma’da, Kaz Dağları’nda, Kirazlı’da, Cerattepe’de, Kuzey Ormanları’nda ve pek çok yerde pek çok defa inatla sürdürülen mücadeleleri ortaklaştırıp, yerelden evrensele doğru büyütmek için herkesi ama herkesi iklim krizi karşısında birlikte hareket etmeye çağırıyoruz" diye konuştu.
Kalabalık daha sonra Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinden Kültürpark’a yürüdü. Etkinlikler Kültürpark’ta müzik gruplarının verdiği konserle sona erdi.