Yine 1 Mayıs Yine Meydan Tartışması

Geçen yıl Ankara'da düzenlenen 1 Mayıs yürüyüşü

Sendikalar, bu yıl da“1 Mayıs Meydanı” olarak kabul ettikleri Taksim Meydanı’nı Türkiye’deki kutlamaların merkezi olarak seçerken İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Valiliği Taksim’de devam eden inşaat çalışmalarını gerekçe göstererek bu talebi reddetti.
36 kişinin öldüğü 1 Mayıs 1977’den sonra İşçi Bayramı’nı kutlamak için 32 yıl Taksim’e çıkmalarına izin verilemeyen sendikalar ise dört yıldır olduğu gibi bu kez de orada olmakta kararlı görünüyor.

Hükümet cephesinden bu konuda ilk açıklama, İçişleri Bakanı Muammer Güler’den geldi. Eski İstanbul Valisi, 18 Nisan’da gazetecilerin sorularını yanıtlarken,” Taksim Meydanı’nı Yayalaştırma Projesi nedeniyle orada yeterli önlemleri alacak fiziki ortam mümkün değil. Başka alanlarda etkinliklerin sağlıklı şekilde yapılması için alan göstereceğiz” dedi.
Bir hafta sonra ise İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1 Mayıs Tertip Komitesi’ne kutlamalar için genellikle Nevruz Kutlamaları’nın gerçekleştirildiği Kazlıçeşme Meydanı veya Kadıköy İskele Meydanı’nı önerdi.

Ancak sendikalar bu öneriye soğuk bakıyor. 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili ortak basın toplantısı düzenleyen Türk-İş, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, HAK-İş, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, Türk Tabipleri Birliği, Hak-İş ve TMMOB temsilcileri kamu otoritesinin fiziki durumu bahane ederek siyasi bir engelleme içinde olduğunu savunuyor.

Türk-İş: Taşeronlaşmaya karşı 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz

2 Nisan günü Valilik’te yaptıkları görüşmeden olumlu izlenimle ayrıldıkları içim diğer konfederasyonlara çağrı yaptıklarını söyleyen sözü Türk-İş Teşkilatlanma Sekreteri Nazmi Irgat, İçişleri Bakanı’nın açıklamasından sonra tavrın değiştiğini belirtti. Irgat, “1 Mayıs günü Beşiktaş’taki Barbaros Anıtı önünde buluşup, taşeronlaştırmaya ve emeğe yönelik saldırılara karşı Taksim Meydanı’nda olacağız” dedi.

Taksim Meydanı’nda kutlamalar için her yıl ısrarcı olan DİSK aynı kararlılığını sürdürüyor. Konfederasyonun yeni genel başkanı Kani Beko, “Taksim 1 Mayıs alanının demokrasi mücadelesinin simgesel önemi bilinmektedir. Bu yüzden biz bu yıl da orada olacağız” diye konuştu.
Konfederasyonlar olarak İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan’dan Taksim Meydanı konusunda randevu talep ettiklerini açıklayan Beko, 1 Mayıs sabahına kadar görüşme çabasını süreceğini vurguladı.

Mimarlar Odası: 1 Mayıs için en uygun alan Taksim

Mimarlar Odası temsilcisi Mücella Yapıcı ise fiziki engellemenin bu yılki 1 Mayıs’la sınırlı olmadığı görüşünde. Taksim Projesi’ni iptal için açılan davanın mahkemece kabul edildiğini söyleyen Yapıcı, hükümetin mahkemenin bu kararını dikkate almaması nedeniyle inşaatın sürdüğünü iddia etti.
Yapıcı, “ Taksim Meydanı’nın 63 bin metrekare, 260 bin kişi alabiliyor, 6 erişim noktası var. Kadıköy’ün 14 bin 300 metrekare olduğunu ve 2 erişim noktası bulunuyor. 1 Mayıs için en uygun alan Taksim’dir” dedi.

Konfederasyonlar henüz yürüyüş kollarını oluşturmadılar. Kortejler, bugüne kadar 3 farklı noktadan (Tarlabaşı Bulvarı, Gümüşsuyu ve Elmadağ) meydana yürüyorlardı. Ancak Taksim projesi nedeniyle Tarlabaşı Bulvarı ve Elmadağ arasında kazı çalışmaları devam ediyor. Bu nedenle Tertip Komitesi’nin alternatif bir güzergah bulması gerekebilir.


1 Mayıs mağdurları unutulmadı

Daha önceki 1 Mayıs’larda yaşamını yitirenler ise hafta boyunca anılacak. 1 Mayıs 1977’de hayatını kaybeden 36 kişi, 29 Nisan pazartesi günü Kazancı Yokuşu’nda anılacak. 1 Mayıs 1989’da öldürülen Mehmet Akif Dalcı için Şişhane’de, 1 Mayıs 1996’da öldürülenler için ise Kadıköy’de aynı gün anma töreni düzenlenecek.

1 Mayıs çözüm sürecinin neresinde yer alacak?

Türk İş Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan ve KESK Başkanı Lami Özgen, barış sürecinde kurulan Akil İnsanlar Heyeti’nde yer alıyor.
DİSK Genel Başkanı Erol Ekici ise yaklaşan konfederasyon seçimini gerekçe göstererek heyetten affını istemişti. “Kalıcı barış olacaksa taşın altına elimiz koymaya hazırız ancak hangi taşın altına elimizi koyacağımızı bilmeliyiz” diyen yeni başkan Kani Beko’ya ise bir davet gelmedi.
Sürece eleştirel yaklaşan 1 Mayıs kutlamalarının kalabalık kortejlerinden Türkiye Komünist Partisi daha önce İşçi Bayramı’nı Kadıköy’de kutlayacağını açıklamıştı. Bir başka süreç karşıtı İşçi Partisi ise 1 Mayıs’ı İstanbul’da Dolmabahçe Meydanı’nda kutlama çağrısı yaptı.