İSTANBUL- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) her ayın üçünde duyurduğu Tüketici Fiyatları Endeksi (enflasyon) ve Yurtiçi Fiyat Endeksi’ni idari izinlerle birlikte dokuz günü bulan Kurban Bayramı nedeniyle bu kez 5 Temmuz’da açıklayacak.
Bu ay açıklanacak enflasyon oranı, memur ve işçi emeklilerinin yılın ilk altı ayı için alacakları zamlarda da belirleyici olacak.
TÜİK enflasyon oranı duyurusunu iki gün ötelerken İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) enflasyon verilerini her zaman açıkladığı günlerde yine duyurdular.
İTO: “İstanbul’da Haziran ayı enflasyon yüzde 3,46 iken yıllık enflasyon 56,05”
İstanbul Ticaret Odası’nın altmış yıldır ölçümlediği ve TÜİK’in açıklayacağı enflasyon için öncü gösterge kabul edilen İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi, bir önceki aya göre yüzde 3,46 artış gösterdi.
Böylelikle İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi yılık bazda yüzde 55,19’a ulaşmış oldu. İTO’nun yıllık enflasyonu geçtiğimiz ay, yüzde 56,05 idi.
Yine 1963 yılından beri ölçülen Toptan Eşya Fiyatları Endeksi ise yüzde 4,32 artışla 12 aylık yüzde 64,27 oranına ulaştı.
İlgili Haberler Şimşek: “Fiyat istikrarı temel hedefimiz olacaktır”En yüksek artış kıvırcık salatada görüldü
İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi’nde yer alan 242 ürünün 121’inin perakende fiyatı artarken, 98 ürünün fiyatı ise değişmedi. 23 üründe ise düşüş görüldü.
Haziran ayında en yüksek artış yüzde 62,56 ile kıvırcık salatada meydana geldi.
Onu yüzde 32,01 ile şehirlerarası otobüs bileti ücreti, yüzde 23,81 ile konut harcamaları ve yüzde 23,02 ile yeşil soğan izledi.
ENAG: “Yılın ilk altı ayında enflasyon yüzde 50,53”
Uzun süredir TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarıyla ayrışan ENAG verilerine göre, Haziran ayında aylık enflasyonun yüzde 8,54’e ulaştı.
ENAG yıllık enflasyonu 108,58 olarak hesaplarken memur ve işçi emeklilerinin zammı için esas alınacak Ocak-Haziran dönemindeki enflasyon ise yüzde 50,53 olarak duyuruldu.
TÜİK’in 2023 yıl ilk beş aylık enflasyonu yüzde 14,52 idi.
İlgili Haberler Mayıs ayı enflasyonunda doğalgaz etkisiENAG Galatasaray’ın sponsorluk sözleşmesine girdikten sekiz saat sonra çıkarıldı.
Bu arada ENAG’ın açıkladığı veriler ilk kez bir sözleşmeye konu oldu.
29 Haziran’daki Seyrantepe’deki Ali Sami Yen Spor Kompleksi’nin isim sponsorluğu için Rams Global’le 5 yıllık anlaşma sağlayan Galatasaray Spor Kulübü’nün şirketi Galatasaray Sportif Sınai Ticaret AŞ sözleşme uyarınca 2023-2024 sezonu 213 milyon 600 bin TL + KDV gelir edeceğini açıkladı.
Sarı kırmızılı kulüp, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderdiği yazıda “Takip eden sezonlara ilişkin sözleşme bedelleri için, Türkiye İstatistik Kurumu'nun ve Enflasyon Araştırma Grubu'nun açıklayacağı ÜFE ve TÜFE oranlarının ortalaması alınarak artış oranı belirlenecektir” diyerek ENAG’ın verilerinin de dikkate alınacağını ortaya koydu.
Saat 9.30’da bu bildirimi KAP’a gönderen Galatasaray Sportif Sınai Ticaret AŞ yaklaşık sekiz saat sonra bir düzeltme yayınlayarak gelecek yıllara ait artışlarının nasıl olacağını tarif eden paragrafı bildirimden çıkardı. Böylelikle ENAG verilerinin yıllık artışlarda kullanılıp kullanılmayacağı belirsiz hale geldi.
PPK: “Yüzde 5 enflasyon hedefi gerçekleştirmekten çok uzak”
22 Haziran’da yapılan toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nda (PPK) “politika faizi” olarak bilinen bir haftalık repo faiz oranını yüzde 8,5’tan yüzde 15’e yükseltmişti. Bugün bu toplantıyla ilgili toplantı özetini yayınlayan PPK, yüzde 5’lik enflasyon hedefi hakkında “gerçekleştirmekten çok uzak” hedef değerlendirmesinde bulundu.
PPK rapor özetinde, “Kurul, mevcut para politikası çerçevesinin enflasyon görünümü ve yukarı yönlü riskler göz önüne alındığında yüzde 5 enflasyon hedefini gerçekleştirmekten çok uzak olduğu değerlendirmesinde bulunmuştur. Fiyat istikrarındaki bozulmanın özellikle finansal istikrarı tehdit ettiğine dikkat çekilmiştir. Parasal sıkılaştırma sürecinin enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar devam etmesi öngörülmüştür. Faiz artırım senaryolarının enflasyon, kredi büyümesi, kredi ve piyasa faizleri, beklentiler gibi anahtar makroekonomik değişkenler üzerindeki etkileri ile bankacılık stres testleri değerlendirilmiştir. Enflasyon görünümü bu doğrultuda yeni adımların atılmasını gerekli kılmaktadır” denildi.