Gelişmekte olan ülkelerde, açlık ve yoksulluk yüzünden kemikleri sayılan çocuk görüntüleri hepimizin aklına kazınmıştır. Ancak, pek çok sağlık sorununa da yol açan, yeterli beslenememe ya da gıdasızlık, belki de, zayıf bağışıklık sistemi ile başlayan bir sürecin sonucu olabilir.
Uzmanlar, dünyadaki çocuk ölümlerinin yüzde 45’inin yetersiz beslenme ve enfeksiyonlar sonucu olduğunu belirtiyor.
Son birkaç yıldır yapılan bir araştırma, zayıf bağışıklık sistemi nedeniyle artan enfeksiyon riski ile gıdasızlık sonucu yaşanan çocuk ölümleri arasındaki bağlantıları inceledi.
“Trends in Immunology” adlı tıp dergisinde, İngiltere’deki Queen Mary Üniversitesi ve Kenya Tıp Araştırmaları Enstitüsü’nün beraber yaptığı araştırmanın bulguları yayınlandı. Bu makaleye göre, açlık ve yetersiz beslenme sonucu yaşanan çocuk ölümlerinde, sadece gıdasızlığın bu ölümlere yol açmadığı konusunda ciddi ipuçları var.
Araştırmacılara göre, yetersiz beslenme, kalıtımsal olarak nesilden nesle geçen zayıf bağışıklık sistemleri ile ilgili; ya da bu kalıtımsal özellikler zayıf bağışıklık sistemleri sonucu gelişiyor. Yeterli gıdaları alamayan kişilerde enfeksiyon riski artıyor.
Araştırmacılar, bağışıklık sistemi bozukluklarının çocuklarda doğuştan bulunabileceğini ve yetersiz beslenme sorunlarının sonradan gelişebileceğini de söylüyor. Yardım kuruluşları, gıda sorunlarının yaşandığı yerlere yardım götürse de, bu sorunu tam olarak çözemiyorlar.
Queen Mary Üniversitesi’nden Doktor Claire Bourke, ‘Yeterli beslenemeyen kişilere yemek yardımı yapmak, genel olarak iyileşmelere yol açıyor ancak gıdasızlığın yarattığı olumsuz etkileri tamamen yok etmiyor. Örneğin, çocukların boyları yeterince uzayamıyor ‘ diye konuştu.
Kalıtımsal Nedenler
Araştırmacılar, bağışıklık sistemi zayıflıklarının nesilden nesle kalıtımsal olarak aktarılmış olabileceğini söylüyor. Ancak, gıdasızlığın mı zayıf bağışıklık sistemine yol açtığını yoksa bağışıklık sistemi sorunlarının mı gıdasızlığa neden olduğunu bilmiyorlar.
Ancak, bağışıklık sorunları, gıdasızlık sonucu oluşup, bir sonraki nesillere aktarılmış olabilir. Yani yeterli beslenemeyen bir annenin bebeği, sorunlu bir bağışıklık sistemi ile doğabiliyor. Araştırmacılar, sorunlu bağışıklık sistemlerinin yetersiz beslenme sorunlarına yol açtığı konusunda ciddi ipuçları bulduklarını belirtiyor.
Şu aşamada, araştırmacılar hala bağışıklık sistemi ile yetersiz beslenme arasındaki ilişkiyi tam olarak bilemediklerini söyledi. Ama araştırmalar sürüyor.
Yetersiz beslenme sonucu, çocukların bağışıklık sistemleri güçlenemiyor. Çocukların kanlarında yeteri kadar akyuvar olmadığında, bağışıklık sistemi enfeksiyonlarla mücadele edemiyor.
Afrika’da çocuklara antibiyotik veya iltihap giderici ilaçlar vermenin, yetersiz beslenen çocukların sağlıklarını iyi yönde etkileyip etkilemediği üzerine araştırmalar devam ediyor.
Bu araştırmaların sonuçları da, bağışıklık sistemi hakkında yeni bilgilere ışık tutuyor.
WASHINGTON —