Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, kalp ve damar hastalıkları dünyada yılda 17 milyon kişinin ölümüne neden oluyor. Amerika’nın Sesi, dünyada en çok ölüme neden olan bu hastalıkları önlemeyi amaçlayan iki araştırmayı ve bir klinik deneyi inceledi.
Amerika’da hastane dışında kalp krizi geçirenlerin hayatta kalma şansı, onda bir. Bu oran, 30 yıldır değişmedi. Ancak yeni araştırmalar, gelişme sağlanacağını gösteriyor.
Michigan Üniversitesi’nden uzmanlar, yoksul semtlerde yaşayanların ilk yardım öğrenmesinin kalp krizi geçirenlerin hayatta kalma şansını arttıracağını söylüyor.
Araştırmaya göre yoksul semtlerde yaşayanların kalp krizi geçirme riski, varlıklı bölgelerde yaşayanlardan üç kat fazla.
Yaşam tarzındaki değişiklikler, yeni ilaç ve tedaviler de kalp hastalığını önleyebiliyor.
Kardiyolog Harindra Wijeysudera, "Son 10 yıl içinde kalp ve damar hastalıklarından ölenlerin sayısında azalma görüyoruz." diyor.
Wijeysudera, 1994 ve 2005 yılları arasında Canada’nın Ontario eyaletinde yaşayanlarda kalp krizi vakalarının yüzde 35 azaldığını söylüyor. Uzman, yaşam tarzı ve davranışlardaki değişikliğin buna katkısı olduğunu söylüyor.
Doktor, "Azalan kalp krizi vakalarının yüzde 48’i risk faktörlerini kontrol altına almaya bağlı. Tansiyon ve kolesterolü düşürmek ve sigarayı bırakmak yaşam tarzı değişikliklerinden bazıları."diyor.
Araştırma sırasında sigara içen Kanadalılar’ın sayısı büyük ölçüde azaldı. Tütün tüketimi, kalp hastalığının başlıca nedenlerinden biri. Araştırma kapsamında doktorların tansiyon ilaçlarının dozunu arttırması da kalp ve damar hastalığından ölümleri azalttı. Araştırmanın sonuçlarını Amerikan Tabipler Birliği’nin yayın organı JAMA’da bulmak mümkün.
Son teknoloji ürünü tıbbi cihazların da kalp sağlığına katkısı büyük. Birkaç santim büyüklüğündeki yeni bir cihaz, kalp yetmezliği tedavisinde çığır açacak nitelikte.
Kalp yetmezliğinin nedeni, yüksek tansiyon ya da kalp damarlarının daralmasına yol açan koroner damar hastalığı. Yeni cihazın klinik deneylerde başarılı olduğu görüldü.
Ohio Üniversitesi’nden doktor William Abraham, "10 yıldır bu kadar olumlu sonuç veren araştırma görmedik." diyor.
Küçük bir sensör olan yeni cihaz, hastanın kalbindeki atardamara kateterle yerleştiriliyor. İşlem 7 dakika sürüyor. Hasta, göğsünün üzerinde kalp basıncıyla ilgili bilgi toplamak amacıyla bir çubuk gezdiriyor. Edinilen bilgiler doktorun bilgisayarına gönderiliyor.
Bilgileri alan doktor ilaçları yeniden düzenleyebiliyor. Sensör hastaların hastaneye yatma olasılığını yüzde 30 azaltıyor.
Şu anda hastaların durumunu izlemek için kullanılan cihazların başında tartı geliyor. Kalp yetmezliği olan hastaların bedenleri, kalbin yeterli kan pompalayamaması nedeniyle su topluyor ve kilo alıyor. Ancak kiloları izlemek, kalbi izlemek için iyi bir yöntem değil.
Abraham, "Ağırlıktaki günlük değişiklikler, kalp yetmezliğinin kötüleşmesini anlamada işe yaramıyor." diyor.
Amerika Gıda ve İlaç Dairesi, kalp yetmezliği olanlarda kullanılacak yeni cihaza henüz onay vermedi.