Yemen’de silahlı ayaklanma başlatarak, yönetimi ele geçiren Şii Husiler, parlementoyu feshettiklerini ve ülkeyi yönetmek üzere yeni bir başkanlık konseyi kurulacağını belirtti.
Husi militanlarının televizyondan yaptığı açıklamada, beş kişiden oluşacak olan konseyin Sunniler’in çoğunlukta olduğu Yemen’i iki yıllık bir süreye kadar yöneteceklerini belirtti. Militanlar, parlamentonun yerini almak üzere 551 üyeli bir meclis kurulacağını ve başkanlık konseyini bu meclisin seçeceğini belirtti.
Yemen’de aylardır devam eden ve ülkeyi kaosa sürükleyen siyasi kriz, El-Kaide’nin Arap Yarımadası’nda faaliyet gösteren grubunun faaliyetleriyle daha da kötüleşmişti.
Yemen eski İçişleri Bakanı ve Savunma Bakanı’nın Husilerin yaptığı bu açıklamaya katılması, eski yönetimde yer alan bazı liderlerin militanların kurduğu yeni yönetimi onayladıkları şeklinde yorumlara yol açtı.
Amerika’nın desteğini alan Cumhurbaşkanı Hadi, militanların hükümeti ele geçirmesi nedeniyle görevinden istifa etmiş, kabinede bu istifadan sonra dağılmıştı.
Husi militanlarının yaptığı açıklamayı kabul etmeyen Dışişleri Bakanlığı, Husilerin bu tek taraflı açıklamasının Yemen’in siyasi krizini çözümlemeye yönelik, “uzlaşmaya dayalı bir standarda uymadığını” belirtti.
Konu ile ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf, Yemen anayasasına göre ülkedeki tek yetkilinin Cumhurbaşkanı Hadi olduğunu ve istifası parlamento tarafından kabul edilinceye kadar da Cumhurbaşkanlığı görevine devam edeceğini belirtti.
Husiler, ülkedeki siyasi partilerin uzlaşması için taraflara Çarşamba’ya kadar gün tanımıştı. Birleşmiş Milletler temsilcisi Jamal Benomar’ın gözlemciliğini yaptığı müzakerelerde taraflar herhangi bir uzlaşmaya ulaşamadı.
Başkan Obama, Yemen’deki siyasi krize rağmen Amerika’nın bu ülkedeki “yüksek değere sahip hedeflere” odaklanmaya devam edeceğini belirtti.
El-Kaide’nin Arap Yarımadasındaki kolu olan grubun komutanlarından biri, Amerika’nın düzenlediği İHA saldırısı sonucu öldürülmüştü.