ABD’nin Gazze’ye yardımların iletilmesi amacıyla kıyıda kurmayı planladığı geçici limanın inşası için ekipman taşıyan askeri gemi yola çıktı. Geçici liman planının hayata geçmesi haftalar alabilir. Yardım kuruluşları ise İsrail’in daha fazla sayıda sınır kapısını açması gerektiği görüşünde ısrarlı.
ABD ordusuna ait lojistik destek gemisi General Frank S. Besson, bölgeye gitmek üzere yola çıktı. Pentagon Sözcüsü Pat Ryder geçen hafta yaptığı açıklamada, geçici liman planının hayata geçmesinin bir aydan fazla zaman alabileceğini belirtmişti.
Bu plan hayata geçene kadar Avrupa Birliği’nin de destek verdiği deniz koridoru planı kapsamında Gazze’ye yardımların, Güney Kıbrıs’ın Larnaka limanı üzerinden iletilmesi planlanıyor.
Gazze’ye gidecek yardımlar bu limanda, İsrail’i de kapsayan bir grup ülke tarafından teftiş edilecek. Savaş gemilerinin de yardım taşıyan gemilere eşlik etmesi planlanıyor.
ABD’li World Central Kitchen Gazze’de faal
Bu kapsamda İspanya bandıralı Open Arms kurtarma gemisi, Gazze’de 60 mutfakla faal olan ABD’li yardım kuruluşu World Central Kitchen tarafından hazırlanan 200 ton gıda ile yüklendi.
World Central Kitchen savaşın başladığı Ekim ayından bu yana Gazze’de toplam, 32 milyon yemek dağıttı.
İlgili Haberler Açlık krizinin tırmandığı Gazze'ye yardım götüren gemi Kıbrıs'taki Larnaka Limanı'ndan ayrıldıGeminin önümüzdeki 1-2 gün içinde Gazze’ye ulaşması bekleniyor. Ancak gemi kıyıya yanaşırken Gazzeliler’in gemiye binmesini engellemek amacıyla geminin paletlerle yardım malzemelerini kıyıya iterek iletmesi üzerinde duruluyor.
Geçici liman yapı olarak büyük bir lego sistemine benzetiliyor
Gazze kıyılarında kurulacak geçici liman iki ana unsurdan oluşuyor.
Bu parçalardan biri diğerine kenetlenecek 12 metre uzunluğunda çelik parçalarından oluşacak yüzer duba ve diğeri de 550 metre uzunluğunda kıyı bağlantısını sağlayacak bir iskeleden oluşacak.
Kurulacak geçici liman bu yönüyle büyük bir lego sistemine benzetiliyor.
Pentagon yardım malzemelerini iskeleden kimin indireceği ve kıyıya ileteceği gibi ayrıntıların üzerinde hala çalışıldığını söyledi.
Yardım kuruluşları ne diyor?
Birleşmiş Milletler’e göre, Gazze nüfusunun dörtte biri açlıkla karşı karşıya.
Filistinli yetkililer Pazar günü yaptıkları açıklamada, Gazze’de yetersiz beslenme sebebiyle şimdiye kadar 25 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.
İlgili Haberler Savaşın ortasında açlıkla mücadele eden Gazzeliler Ramazan’a girdiYardım kuruluşları geçici liman planı ile Gazze’ye yardımların artacak olmasından memnun olsa da bölgeye yardım akışını asıl hızlandıracak adımın, İsrail’in daha fazla sayıda sınır geçişini açması olacağında ısrarlı.
Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü ABD Direktörü Avril Benoit yaptığı yazılı açıklamada, bunun lojistikten ziyade siyasi bir sorun olduğunu söyleyerek ABD’nin halihazırda var olan yollar ve giriş noktalarını kullanarak insani yardımın girişi konusunda ısrarcı olması gerektiği görüşünde.
İsrail, güneyde karadaki iki geçiş noktası üzerinden insani yardımın girmesine kısıtlama getirmediğini söylerken; insani yardım kuruluşları, güvenlik ve lojistik sorunlar sebebiyle yardımı hemen dağıtamadıklarını belirtiyor ve İsrail’e daha fazla sayıda sınır kapısının açılması çağrısında bulunuyor.
Birleşmiş Milletler yetkilileri, Gazze’ye deniz koridoru girişimini memnuniyetle karşılasa da Gazze’ye büyük miktarda gıda yardımının iletilmesi için kara yolunun tek seçenek olduğu görüşünde.
Birleşmiş Milletler’in Gazze için İnsani ve Yeniden İnşa Koordinatörü Sigrid Kaag, bu boyutta yardımın iletilmesi için kara yoluna anlamlı bir alternatifin olmadığını söyledi ve özellikle Mısır ve Ürdün’den Gazze’ye açılan kara yollarının önemli olduğuna dikkat çekti.
Diğer limanlar neden kullanılamıyor?
Gazze’deki ana liman hasar gördüğü için gemiler buraya yanaşamıyor ve bu limanın yardım taşıyan gemilerin büyüklüğünde gemiler için fazla sığ olduğu belirtiliyor.
2007 yılından bu yana İsrail ve Mısır’ın ablukası altında olan Gazze’ye yardım malzemeleri, İsrail’den Kerem Şalom sınır kapısı ve Mısır’dan da Refah sınır kapısı üzerinden giriyor.
Ancak İsrail yardımların bölgeye iletilmesi için iki ilave sınır kapısını açmayı reddediyor.
İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, gemilerin yüklerini İsrail’in Aşdod limanı’na indirmeleri ve yardım malzemelerinin buradan Gazze’ye kara yoluyla iletilmesini teklif etti ancak İsrail bu teklifi reddetti.
Havadan yardımlar yeterli mi?
ABD, Fransa ve Ürdün, Gazze’ye havadan yardım malzemesi bıraktı ancak bu yardımların, Gazze’nin günlük yemek ihtiyacını karşılamadığı belirtiliyor.
Yardım kuruluşları bir TIR’ın birden fazla C-130 nakliye uçağının taşıyabileceği yardım malzemelerini taşıdığına dikkat çekiyor.
Yardım malzemelerinin zaman zaman denize düştüğü ve geçtiğimiz haftasonu da yardım malzemeleri havadan indirilirken paraşütün açılmaması sonucu beş Gazzeli’nin ağır yardım paketlerinin altında kaldığı bildirilmişti. Amerikalı yetkililer bu yardım paketlerinin ABD tarafından sağlanmadığını söylemişti.