Aralarında Microsoft ve Google'ın üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu bilim insanları ve teknoloji sektörü liderleri, yapay zekanın insanlık için oluşturduğu tehlikeler konusunda yeni bir uyarı yayınladı.
İnternette bugün yayınlanan bildiride, "Yapay zekadan dolayı insan neslinin tükenmesi riskini azaltmak, salgın hastalıklar ve nükleer savaş gibi diğer toplumsal ölçekli risklerle birlikte küresel bir öncelik olmalıdır" denildi.
Bildiri, araştırma ve sivil toplum kuruluşu Center for AI Safety (Yapay Zeka Güvenliği Merkezi) internet sitesinde yayınlandı. Bildiriyi imzalayan yüzlerce önde gelen isim arasında, sohbet robotu ChatGPT’nin üreticisi OpenAI'ın CEO'su Sam Altman ve yapay zekanın vaftiz babası olarak bilinen bilgisayar bilimcisi Geoffrey Hinton da yer aldı.
Bu sistemlerin insanları zekalarıyla alt etmesi ve kontroldan çıkması konusundaki endişeler, ChatGPT gibi yeni nesil yüksek yetenekli yapay zeka sohbet robotlarının yaygınlaşması nedeniyle daha da arttı.
Your browser doesn’t support HTML5
San Francisco merkezli Center for AI Safety'nin yönetici direktörü Dan Hendrycks, son uyarının, en olası riskler veya bunları önlemek için en iyi çözümler konusunda hemfikir olmayan geniş bir bilim insanı grubunu kapsamak için kısa ve öz olacak şekilde kasten "tek bir cümle" olduğunu söyledi.
Hendrycks, "Bu konuda endişe duyan ve bunun küresel bir öncelik olduğunu düşünen çeşitli alanlardaki en iyi üniversitelerden farklı kişiler var. Bu yüzden insanların bu konuda ortaya çıkmalarını sağlamamız gerekti, çünkü birçoğu sadece kendi aralarında konuşuyordu" dedi.
Aralarında Elon Musk'ın da bulunduğu 1000'den fazla araştırmacı ve teknoloji uzmanı, bu yılın başlarında çok daha uzun bir mektuba imza atarak yapay zeka gelişimine altı ay ara verilmesi çağrısında bulunmuş, çünkü yapay zekanın "toplum ve insanlık için derin riskler" taşıdığını söylemişlerdi.
Dünyanın dört bir yanında ülkeler, gelişen teknolojiye yönelik düzenlemeler yapmaya çalışıyor. Avrupa Birliği, bu yılın sonlarında onaylanması beklenen Yapay Zeka Yasası ile öncü konumda.