WikiLeaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange, ABD’de hakkındaki suçlamaları kabul ederek serbest kalmasını sağlayacak anlaşma sonrası dün İngiltere’den ayrıldı.
Assange, ulusal savunma bilgilerini elde etmek ve ifşa etmek için komplo kurmak suçlanıyordu.
Your browser doesn’t support HTML5
52 yaşındaki Assange, ABD’ye iade edilmemek için 12 yıldır mücadele veriyordu. Bu sürenin yedi yılını Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği’nde sürgünde ve son beş yılını da İngiltere’deki yüksek güvenlikli Belmarsh Hapishanesi’nde geçirdi.
Assange’ın, hakkındaki suçlamaları kabul edeceği davanın yarın ABD’ye bağlı Kuzey Mariana Adaları’ndaki bir mahkemede görülmesi bekleniyor. WikiLeaks kurucusu, mahkemeye çıkıp gizli ABD ulusal savunma belgelerini elde etmek için komplo kurma ve ifşa etme suçlarını itiraf edecek. Assange'ın ABD casusluk yasasını ihlal ettiğini kabul etmesi bekleniyor.
Mahkemenin Kuzey Mariana Adaları'nda görülmesi talebinin Assange'dan geldiği, Assange'ın ABD'ye güvenmediği ve dönmek istediği Avustralya'ya yakın olduğu için adalarda duruşmanın görülmesini istediği biliniyor.
62 ay hapis cezasına çarptırılması beklenen Assange'ın anlaşma gereği, İngiltere'de hapishanede kaldığı süre sayılacak ve ABD'de hapis yatmayacak. Assange’ın yarınki dava sonrası vatandaşı olduğu Avustralya'ya gitmesi bekleniyor.
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Assange'ın bir an önce ülkesine dönmesini beklediklerini söyledi.
WikiLeaks, Assange'ın Londra'daki Stansted Havaalanı'ndan dün (24 Haziran) akşamüzeri uçağa binerken ve İngiltere'den ayrılırken çekilmiş bir videosunu yayınladı.
WikiLeaks nedir?
Assange’ın kurucusu olduğu Wikileaks internet sitesi, 2006 yılında faaliyete geçtikten sonra film endüstrisinden, ülkelerin ulusal güvenliği ve savaşlara kadar birçok konuyu kapsayan binlerce gizli belgeyi yayınladı.
Sitede 2010’da ise, bir ABD askeri helikopterinden çekilen ve 2007’de Irak'ın başkenti Bağdat'ta sivillerin öldürüldüğünü gösteren video tartışmalara neden olmuştu.
WikiLeaks, tutuklanan, hapse atılan ve daha sonra serbest bırakılan eski ABD Ordusu istihbarat analisti Chelsea Manning tarafından sızdırılan yüz binlerce belgeyi de yayınladı.
Irak ve Afganistan savaşlarıyla ilgili binlerce gizli belgede, bu savaşlarda ölen sivillerin kamuoyuna açıklanandan çok daha fazla olduğu ve ABD güçleri tarafından tutulan Iraklı askerlere işkence yapıldığı iddiaları ortaya konulmuştu.
İlgili Haberler ABD’ye iade edilmek istemeyen WikiLeaks kurucusu Assange'ın, İngiltere’deki son hukuki mücadelesi başlıyorAssange hakkındaki cinsel suçlamalar
Assange hakkındaki yasal sorunlar WikiLeaks internet sitesiyle sınırlı kalmadı.
2010’da, iki İsveçli kadının tecavüz ve cinsel saldırı iddiaları üzerine Londra'da tutuklandı. 2012’de kefaletle serbest bırakıldı ve Ekvador Büyükelçiliği'ne sığındı.
Julian Assange, büyükelçilikte kaldığı yedi yıl boyunca İngiltere ve İsveç’in müdahalesinden muaf tutuldu. Ancak, Londra'nın lüks mağazalarıyla bilinen Knightsbridge semtinde bulunan elçiliğin küçük bir odasında yedi yıl geçirmek zorunda kaldı.
Ev sahibi Ekvador'la bir süre sonra ilişkisi bozulan Assange, Nisan 2019'da elçilikten tahliye edildi.
İngiliz polisi 2012 yılında kefaleti ihlal ettiği için Assange'ı derhal tutukladı. İade mücadelesi boyunca Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'nde tutuldu. İsveç, aradan çok zaman geçtiği için Kasım 2019'da ise cinsel suç soruşturmalarını düşürdü.
İlgili Haberler Blinken’a Basın Özgürlüğü Toplantısında Assange Protestosu