Washington’daki 39. Amerikan Türk Konferansı sona erdi 

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Sedat Önal, Türk- Amerikan ilişkilerinde “stratejik bir yaklaşım” benimsenmesi gerektiğini söyledi.

Washington’un evsahipliği yaptığı 39. Amerikan Türk Konferansı sona erdi.

Konferansın ikinci gününde Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Sedat Önal ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake katılımcılara hitap etti.

Bu konferansa büyükelçi sıfatıyla ilk kez katıldığını belirten Sedat Önal, Türkiye ve ABD'nin ilişkilerini geliştirmek için farklılıkları ele alan “stratejik bir yaklaşım” benimsemeleri gerektiğini söyledi.

Your browser doesn’t support HTML5

"Türkiye ve ABD ilişkileri geliştirmek için "stratejik bir yaklaşım" benimsemeli"

“Farklılıklarımızı etkili ve sonuç odaklı bir şekilde ele almak için, ‘al ver’e dayalı değil stratejik bir yaklaşım benimsemeliyiz” diyen Önal, “Ekonomik ilişkilerimizdeki gelişmeye ve stratejik mekanizma bağlamında yapılandırılmış siyasi diyaloğa yönelik adımlara rağmen, ikili ilişkilerimizdeki çeşitli ihtilaflı konularda hala iyileştirmeye ihtiyaç var” diye konuştu.

Önal, “Aynı fikirde olmamak ve en düşük ortak paydada buluşmak stratejik müttefikler için yeterli olamaz ve olmamalıdır. Bu nedenle, ikili ilişkilerimizi konjonktürel aksamalara ve uluslarımız arasındaki zaman içinde test edilmiş dayanışma ve dostluğa yabancı olan gelişmelerin dolaylı yansımalarına karşı korumanın yollarını ve araçlarını bulmalıyız” diye ekledi.

Büyükelçi sözlerini, “Görünüşte zor engellerle ve bazen yanlış tercihlerle karşılaştığımızda, ilişkilerimizin tek boyutlu değil, çok boyutlu olduğu gerçeğini her zaman aklımızda tutmalıyız. Yani ilişkilerimiz sadece bugünle ilgili değil, bir geçmişi ve bir geleceği var ve izleyeceğimiz yol da ilişkilerimizin bu çok boyutlu doğasına uygun olmalı” diye sürdürdü.

İlgili Haberler ABD ve Türkiye arasında savunma alanında işbirliği artıyor mu?

İki “sadık” NATO müttefiki olarak Türkiye ve ABD arasındaki ikili dayanışmanın zamana meydan okuduğunu söyleyen Önal, önce 11 Eylül saldırıları ve ardından Arap Baharı olarak adlandırılan gelişmelerin bölgesel yansımalarının iki ülke ilişkilerinde zorluklar ve farklılıklar yarattığını ifade etti.

Sedat Önal, “Türkiye şu anda Suriye'den Irak ve Libya'ya, Kafkasya'dan Ukrayna ve Gazze'ye kadar çok sayıda çatışma ve istikrarsızlık noktasıyla çevrelenmiş durumda” dedi.

Önal, bu krizlerin sürdürülebilir çözümünün, çatışmaların gidişatını belirlemek için yalnızca sahadaki dinamiklere güvenmek yerine, ülkeler arasındaki uyumu ve diyalog ile diplomasiye öncelik veren ilkeli tutumları gerektirdiğini sözlerine ekledi.

“Ülkelerimiz arasında daha fazla yakınlaşma ve uyum bu bağlamda kesinlikle önemli bir katma değer sağlayacaktır” dedi.

İlgili Haberler Washington'da 39'uncu Amerikan-Türk Konferansı yapılıyor

Ticari ilişkilere vurgu

“İki ülke ticari ilişkileri sadece fırtınaları atlatmakla kalmadı, aynı zamanda kayda değer bir şekilde arttı” diyen Önal, 2019'da 19 milyar dolar olan ikili ticaret hacminin 2023'te 32 milyar dolara yükseldiğini sözlerine ekledi.

Bu hafta EXXON ve BOTAŞ arasında imzalanan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ticaretine ilişkin son işbirliği anlaşmasına da atıfta bulunan Önal bunun iki ülke arasındaki "100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine" ulaşma yolunda önemli bir adım olduğunu söyledi.

İlgili Haberler “İsrail’le 9,5 milyar dolarlık ticaret hacmini yok farz ederek bu kapıyı kapattık”

Büyükelçi Flake: “Türkiye- İsrail ticari ilişkilerinin yeniden başlatılabileceğini umuyoruz”

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake ise Türkiye ve ABD'nin "vazgeçilmez müttefikler" olduğunu söyledi.

"Türkiye'nin her zaman oynayacağı önemli bir rol olacaktır" diyen Flake, her iki ülkenin de ortak değerleri ve karşılıklı çıkarları paylaştığını vurguladı.

Your browser doesn’t support HTML5

“Türkiye- İsrail ticari ilişkilerinin yeniden başlatılabileceğini umuyoruz”

Hitabının ardından VOA Türkçe’ye konuşan Flake, Türkiye’nin İsrail’le ticareti durdurma kararını da değerlendirdi.

İlgili Haberler ABD'den Türkiye ve İsrail'e “görüş ayrılıklarını giderin” çağrısı 

Flake, “Ticaretin karşılıklı yarar sağladığını düşünüyoruz ve bu nedenle bu ilişkinin yeniden başlatılabileceğini umuyoruz. Açıkçası herkes Gazze'de olup bitenlerden endişe duyuyor. Biz insani yardımların ulaşmasını istiyoruz. Bence bütün bu siyasi yelpazede hepimiz bunu istiyoruz, hepimiz barış istiyoruz” dedi

İlgili Haberler Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu üyeleri Ankara'da: "F-16 konusunda herhangi bir sorun yok"

Türkiye’ye F-16 satışının Kongre tarafından onaylandığını hatırlatan Flake, artık zamanlama, fiyatlandırma ve diğer açılardan anlaşmanın imzalanmasının beklendiğini söyledi. Flake, “Dolayısıyla iki ülkenin her zaman olduğu gibi birbirine bağlı olmasından heyecan duyuyoruz ve bu herkes için iyi bir şey” ifadelerini kullandı.

“Erdoğan’ı Temmuz ayındaki NATO Zirvesi’nde Washinton’da ağırlamayı umuyoruz”

İlgili Haberler Beyaz Saray: "Programlarımızı uyumlu hale getiremedik ve şu anda duyuracağımız bir ziyaret yok"

Flake, bu ay için planlanan Washington ziyareti ertelenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Temmuz ayında ABD’nin başkentindeki NATO Zirvesi’nde ağırlamayı umduklarını söyledi.

Beyaz Saray'dan bir sözcü erteleme kararının ardından VOA Türkçe'ye yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı karşılıklı olarak uygun bir zamanda Beyaz Saray'da ağırlamayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Ancak programlarımızı uyumlu hale getiremedik ve şu anda duyuracağımız bir ziyaret yok" demişti.

4 yıl aradan sonra düzenlenen 39. Amerikan Türk Konferansı turizm, savunma ve altyapı alanında işbirliğine yönelik panellerle sona erdi.