Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği, Ahmet ve Nesuhi Ertegün kardeşlerin anısına düzenlediği caz konserlerine bu yıl da devam ediyor. Büyükelçilik konutunda gerçekleştirilen konser serisi cazseverleri çağdaş caz sanatçılarıyla bir kez daha buluşturdu.
Ahmet ve Nesuhi Ertegün kardeşler, Washington’a, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk büyükelçisi Münir Ertegün’ün oğulları olarak geldi. Gençlik yıllarını Washington’da diplomatlar arasında geçiren iki kardeş, siyahların yaşadığı mahallelerde çalınan etnik müziğin büyüsüne kapıldı. Öyle ki, bir süre sonra siyah müzisyenleri evlerine davet etmeye başladı: "Ertegün kardeşler, anne-baba ve kız kardeşleriyle birlikte buraya 1936'da geldiler ve babaları Büyükelçi Ertegün'ün öldüğü 1944 yılına kadar bu evde yaşadılar. Bu sure zarfında her ikisi de Amerikan caz ve swing müziğine büyük ilgi duydu. Plak koleksiyonları yapmaya başladılar ve siyahların yaşadığı mahallelerde kimsenin almadığı plakları satın aldılar. Yaklaşık 20 bin plaklık bir koleksiyon oluşturdular. Daha önemlisi, bu müzisyenleri evlerine davet ettiler. Üst kattaki özel odada birlikte partiler yaptılar."
Ertegün kardeşler, şu anda Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği konutu olan bu tarihi evde, Caz müziğinin temellerini attı. Sayısız caz müzisyenini burada konuk eden Ertegünler, Ray Charles’dan Aretha Franklin’e kadar birçok ünlü ismi müzikseverlere kazandırdı: "Bu durum bazılarını çok kızdırdı. Güneyli bir senatör evin önünden geçerken siyahların ön kapıdan girdiğini gördü ve çok sinirlendi. Büyükelçi Ertegün'e bir mektup yazarak durumu şikayet etti. Büyükelçi Münir Ertegün ise yazdığı yanıtta şöyle dedi: "Senatör, mektubunuz için teşekkür ederim. Biz her zaman misafirlerimizi ön kapıda karşılarız. Siz de misafir gelmek isterseniz kapımız açık, arka kapıdan gelebilirsiniz"
Ancak o yıllarda, siyahları bir büyükelçilikte konuk etmek kabul edilemez bir davranıştı. Ertegünler’in müzik dehası, Amerikan popüler müziğini kökünden değiştirirken, babaları Münir bey de siyaset ve bürokrasi kurallarını zorluyordu: "Ahmet Ertegün 1947'de New York'a gitti ve Atlantic Records şirketini kurdu. Şirket 1950'lerde başta Soul müziğinin kurucusu Ray Charles olmak üzere Amerikan müziğine damgasını vurmuş çok sayıda sanatçıya plak yaptı. Bence Ahmet Ertegün, Amerikan tarihinin gelmiş geçmiş en büyük bağımsız müzik yapımcısıdır. Çok nüfuzlu, etkin, parlak bir insandı. Çok iyi bir kulağı vardı ve birlikte çalıştığı bütün sanatçılar ona büyük saygı duyuyordu."
Ahmet Ertegün kurduğu Atlantic Records şirketiyle sayısız müzisyenin önünü açarken, sadece siyah caz sanatçılarının değil, Led Zeppelin, Rolling Stones gibi ünlü Rock’n Roll gruplarının da müzik piyasasına girmesini sağladı.
Coca Cola’nın sponsor olduğu ve Ertegün kardeşlerin anısına düzenlenen caz konserleri serisi, bir yandan günümüz caz sanatçılarını müzikseverlerle buluştururken; diğer yandan, Türkiye’nin diplomatik temsilciliğini ve Türk diplomatlarının kültürel yönlerini Amerikalılar’a tanıtıyor.