Vurulma Anını Çeken Gazeteciye Hapis Cezası

Gazeteci Abdurrahman Gök'ün cezasında indirim veya erteleme yapılmadı.

2017 yılında Diyarbakır’daki Nevruz kutlamaları sırasında Kemal Kurkut isimli gencin polis tarafından vurulma anının fotoğraflarını çeken gazeteci Abdurrahman Gök, “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla yargılandığı davada 18 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Tutuksuz yargılanan Gazeteci Abdurrahman Gök, hakkında açılan davanın altıncı duruşmasında bugün Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşına çıktı.

"Örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla yargılanan ve 20 yıla kadar hapsi istenen Gök’ün davasıyla ilgili görüşünü açıklayan savcı, ‘örgüt üyeliği’ davasından beraat kararı verilmesini istedi.

Ancak savcı Gök’ün, sosyal medya paylaşımlarıyla ‘terör örgütü propagandası’ suçu işlediğini belirterek, cezalandırılmasını istedi.

Son sözleri sorulan Gök ise hakkındaki iddiaları reddederek, “Bu şekilde yargılanan herhangi bir gazeteci bilmiyorum, gazetecilerin silahlı çatışmalarda, silahlı çalışmalar hakkında bilgiler toplayıp kamuya yansıtır gazeteci, başkalarının gitmediği yere giderek insanlarla röportaj yaparak yansıtır. Ekran görüntüsü 6’da yazdığım ‘bu mezarlıkta her geçen gün yeni mezarlar ekleniyor’ bilgisi nasıl propaganda olarak belirtiliyor merak ediyorum” dedi.

Sanığın avukatları ise davanın manipule edildiğini savunarak, beraat kararı verilmesini istedi. Daha sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti sanığın “Silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan beraat etmesine karar verdi.

Mahkeme sanığı, “terör örgüt propagandası” suçundan ise 18 ay 22 gün hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme cezada indirim yapmadığı gibi ertelemedi.

“Gazetecilik yargılanıyor”

Davayı izleyen Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, Gök’ün gazetecilik faaliyetleri nedeniyle yargılandığını söyledi.

Gök’ün cezalandırılmasına tepki gösteren Müftüoğlu, “Abdurrahman Gök şahsında aslında Diyarbakır Adliyesinde gazetecilik cezalandırıldı. Verilen cezada neden gazetecilik yaptığı sorgulandı. Gerçekten özellikle Abdurrahman Gök'ün Kuzeydoğu Suriye sürecinde yaşanan savaşları takip etmesi, Nevruz'da polis tarafından katledilen Kemal Korkut'a dair vurulma anı fotoğraflaması ve polisin yaptığı açıklamanın gerçek dışı olduğunu ispatlaması sebebiyle yargılandığını ve cezanın da tam bu temelde verildiğini söyleyebiliriz” dedi.

Haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten ve başta gazeteciler olmak üzere mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan kişilere hukuki destek veren Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) adına davayı takip eden Dava Takip Proje Koordinatörü Mümtaz Murat Kök, Gök’ün Kemal Kurkut’un vurulma anını çektiği için yargılandığını savundu.

VOA Türkçe’ye konuşan Kök, “En başından beri takip ediyoruz Kemal Korkut fotoğrafını belgelediğinden beri Abdurrahman Gök’ün maruz kaldığı yargısal tacizin takipçisiyiz. Avukatlarını da savunmalarında söylediği gibi yargılanan gazeteciliktir, cezalandırılan gazeteciliktir. En başından beri Abdurrahman Gök'ü cezalandırmayı yönelik bir irade vardı. Bir önceki duruşmada yaptığı savunmada söylenen bir yalanını suçüstü yakaladığı için cezalandırmak isteniyordu ve cezalandırıldı. Mahkemenin takdirinde olan ceza ertelemesini yapma. Buna gerekçe olarak Abdurrahman'ın bir daha suç işlemeyeceğine dair kanaatinin oluşmadığı idi. Eğer Abdurrahman gazetecilik yapmaktan vazgeçeceğine dair bir beyanda bulunsa cezası ertelenecekti” diye konuştu.

Abdurrahman Gök, 2017 yılında Diyarbakır’da nevruz kutlamalarının yapıldığı alana girmek isteyen Kemal Kurkut polisin açtığı ateşte hayatını kaybetti. Valilik, Kurkut’un “Üzerimde bomba var” diyerek kaçtığı için canlı bomba sanılarak vurulduğu duyurdu.

Ancak olaydan sonra Diyarbakır’da bulunan Dihaber Ajansı’nın foto-muhabiri Abdurrahman Gök’ün çektiği fotoğraflar ortaya çıktı. Fotoğraflarda, Kurkut’a ateş edildiği anlar görülüyordu.