'Vize Ambargosu Türk Ekonomisini Etkileyebilir'

  • Mil Arcega

Your browser doesn’t support HTML5

Amerika ve Türkiye arasında yaşanan vize krizi, Türkiye'de finansal piyasaları olumsuz etkiledi. 8 Ekim'de Washington ve Ankara'nın yaptığı karşılıklı vize açıklamaları sonrasında yeni haftaya düşüşle başlayan İstanbul borsası ve Türk lirası, bir gün sonra toparlanmaya başladı. Ancak uzmanlar, Amerika'nın bir NATO müttefikini, Kuzey Kore ve İran gibi ülkelerle aynı listeye sokma kararının, Türkiye ekonomisinin çok kırılgan bir dönemine denk geldiği uyarısında bulunuyor

Amerika’nın, İstanbul’daki bir büyükelçilik çalışanının tutuklanmasından sonra Türkiye’deki vize hizmetlerini askıya alma kararı, Atatürk Havalimanı’nda Amerika’ya seyahat etmek üzere olan Türk yolcular arasında kaygıya yol açtı.

Amerika yolcusu Erkin Ciftçi, “Şimdi yola çıkıyoruz. Ama geri dönüş konusunda endişeliyiz” diye konuştu.

Vize süresinin dolmak üzere olduğunu söyleyen başka bir yolcu Hasan Yıldırım, iki ülke arasındaki krizin bir an önce çözülmesini umuyor. Öte yandan, Ankaralılar’ın birçoğu Washington’u suçluyor.

Genç ve eğitimli bir işgücüne sahip olan Türkiye’de ekonomi, son 10 yılda neredeyse üçe katlandı. Amerika ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi de 20 milyar dolara ulaştı. Ancak yatırım uzmanı Serhat Gürleyen, son gelişmelerin bu olumlu gidişatı kısmen tersine çevirebileceğini söylüyor: “Piyasalar zaten sıkıntıdaydı. Bundan önce, Almanya’daki seçimler sırasında, Almanya’yla ilişkilerimiz bozuldu. Bu da en son darbe oldu. Türkiye’nin giderek tecrit edilmesi ve yalnız kalması kaygı verici.”

Binden fazla Amerikan şirketinin Türkiye’de ofisi var ve bunlar genellikle Avrupa’daki daha büyük pazarlara destek veriyor.

Ortadoğu Enstitüsü Türkiye Araştırmaları Direktörü Gönül Tol, "Amerika’nın bu kararının, Avrupa’nın Türkiye algısını etkileyeceğini düşünüyorum. Türkiye yabancı yatırıma bağımlı bir ülke ve bu durum yabancı yatırımcılar için kötü haber anlamına geliyor. Dolayısıyla, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Amerika’yla yaşanan krizi çözmeye çalışması akıllıca olur” diye konuştu.

Türkiye’nin gayri safi milli hasılasının yüzde 10’u, turizmden kaynaklanıyor. Krizden en çok zarar görenlerin başında, hisse senedi fiyatları yüzde 8 oranında değer kaybeden Türk Hava Yolları geliyor.