Venezuela’da yıllık enflasyon uzun bir aradan sonra iki haneye düştü. Şubat’ta yüzde 1,2 olarak açıklanan aylık enflasyon, son üç aydır Türkiye’den daha düşük.
Uzun bir süredir üç haneli enflasyon rakamlarıyla dünyada ilk sıralarda yer alan Venezuela’da enflasyon oranları gerilemeye devam ediyor.
Resmi verilere göre geçen yıl enflasyonun yüzde 44 gerilediği Güney Amerika ülkesinde, son üç ayda kaydedilen aylık yüzde 2,43, yüzde 1,7 ve yüzde 1,2 enflasyon oranları Türkiye’den daha düşük.
Şubat sonu itibarıyla yüzde 75,9 olarak kaydedilen yıllık enflasyon oranı son bir yılda yüzde 363,7 geriledi. Yüzde 75,9’luk yıllık enflasyon, son yılların en ağır ekonomik krizlerinden birini yaşayan Venezuela için son 10 yılın en düşük oranı olduğu için önem taşıyor.
Resmi verilere göre geçen yıl yüzde 5’in üzerinde büyüme kaydedilen ülkede, enflasyonun gerilemesine neden olan başlıca etkenler arasında kur artışının görece kontrol altına alınabilmesi ve alım gücünün düşmesine bağlı olarak talebin azalması gösteriliyor.
Venezuela’da en çok eleştirilen politikalardan biri de kamu giderlerini ve enflasyonu artırmama gerekçesiyle maaşlara uzun süredir zam yapılmıyor olması.
İlgili Haberler Venezuela ile ABD arasındaki ticaret iki kattan fazla arttı“Düşük kur, Venezuela ekonomisi için hayati önemde”
Venezuela Merkez Bankası (BCV) kuru baskılamak için piyasaya her hafta dolar sürerek piyasada sınırlı miktarda bulunan ulusal para birimi bolivar, satın alıyor. BCV’nin bu yolla geçen yıl piyasaya 4 milyar 789 milyon dolar sürdüğü bildiriliyor.
Ecoanalitica adlı finans ve danışmanlık şirketinden Luis Arturo Barcenas’a göre, ekonomisi büyük oranda petrol ihracatına dayanmasına rağmen Venezuela, petrol ve akaryakıt üretimi için gereken teçhizat ve kimyasalları ithal etmek durumunda. Ülke, bu malzemeler ve temel tüketim maddelerinin tedariği için dışarıya bağımlı ve bu nedenle düşük döviz kuru ekonomik istikrar için kilit önem taşıyor.
Barcenas “Kriz sürecinde göç, alım gücünün düşmesi, birikimlerin harcanması gibi nedenlerden dolayı iç pazarda kişi başına tüketim miktarının azalması, hem ticareti hem de yerli üretimi olumsuz etkiliyor” diyor.
Temmuz ayında başkanlık seçimlerinin yapılacağı ülkede, başta muhalefetin ortak adayına siyasi yasak getirilmesi olmak üzere çeşitli gerekçelerle, ülkenin petrol ticaretine Nisan ortasından itibaren yeniden uluslararası yaptırım uygulanması gündemde.
Barcenas yaptırımların yeniden hayata geçirilmesi durumunda 2024 için tahmin edilen yüzde 8’lik ekonomik büyüme oranının düşeceğini, döviz kurunun ve enflasyonist baskının artacağını kaydediyor.
İlgili Haberler Venezuela’dan ABD’ye 2023’te günde 133 bin varil ham petrol ihraç edildi