Venezuela’da Türk ihraç ürünleri fuarı sona erdi

Venezuela’nın başkenti Caracas’ta düzenlenen Türk İhraç Ürünleri Fuarı sona erdi

CARACAS - Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) tarafından Venezuela’nın başkenti Caracas’ta düzenlenen Türk İhraç Ürünleri Fuarı sona erdi.

Fuarda Türkiye’den katılan şirketlerle Venezuelalı ithalatçı firmalar arasında yapılan görüşmelerde 200'e yakın ticari mutabakat sağlandı.

AKİB başkanı Ali Can Yamanyılmaz fuarın Türkiye’nin ihracat rakamlarına da olumlu yansıyacağını ve bu yıl Venezuela’ya yapılacak ihracatta bir önceki yıla kıyasla en az yüzde 15’lik bir artış beklediklerini kaydetti.

Fuara katılan beş firmanın temsilcileri, Venezuela’nın liman eyaletlerinden olan La Guaira’nın valisi ile yaptığı görüşmenin ardından, valilikle eyalet sınırları içinde bulunan özel ekonomik bölgede yatırım için iyi niyet anlaşması imzaladı.

Açılışına devlet başkanı yardımcısı Delcy Rodriguez’in katıldığı fuarda çoğunluğu gıda olmak üzere kişisel temizlik ürünlerinden tekstile, enerjiden inşaata kadar farklı sektörlerden 32 şirket yer aldı.

Geçen yılın ilk 7 ayında toplamda 722 milyon doların üzerinde olan ikili ticaret, bu yılın aynı döneminde 412 milyon doların altına düştü.

Venezuela ile ticarette ithalat azaldı, ihracat arttı

Geçen yıl 1,1 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılan Venezuela ile ticarette, ithalata bağlı olarak bu yıl ciddi bir düşüş kaydediliyor. Geçen yılın ilk 7 ayında toplamda 722 milyon doların üzerinde olan ikili ticaret, bu yılın aynı döneminde 412 milyon doların altına düştü.

İthalattaki bu kaybın ana nedeninin, geçen yıl Türkiye’nin Venezuela’dan ithalatının yaklaşık yüzde 83’ünü oluşturan hurda ticaretinde yaşanan 270 milyon dolarlık kayıp olduğu belirtiliyor.

Türkiye’nin Venezuela’ya ihracatında ise Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yıla göre yüzde 5,8’lik bir artış kaydedilerek 201 bin 573 milyon dolara ulaşıldı.

Your browser doesn’t support HTML5

Venezuela’da Türk ihraç ürünleri fuarı

Türkiye’nin Venezuela’ya gönderdiği en önemli ihracat kalemleriyse 61,6 milyon dolarla “değirmencilik ürünleri, malt, nişasta, insülin, buğday glüteni” başlığı altındaki makarna ve un gibi gıda ürünleri.

Türkiye’nin son yıllarda ilişkilerinin en hızlı geliştiği Latin Amerika ülkesi olan Venezuela ile serbest ticaret anlaşması, ticareti geliştirme anlaşması ve çifte vergilerin kaldırılması anlaşmasının ardından geçtiğimiz aylarda karşılıklı yatırımların teşviki ve (devlet güvencesi altına alınarak) korunması anlaşması da yapıldı.

Geçtiğimiz yılın Haziran ayında Nicolas Maduro’yu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul eden Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacmini en kısa zamanda 3 milyar dolara çıkarmak istediklerini duyurmuştu.

İlgili Haberler Venezuela’da Türk ihraç ürünleri fuarı