Venezuela’nın Türkiye’den Gıda İthalatı Azalacak mı?

Venezuela’nın tarihsel olarak en önemli ticari ortağı olan Kolombiya ile siyasi çatışmalar nedeniyle 2015 yılında araç trafiğine kapatılan sınırların açılması, Türkiye’nin Venezuela ile ticaretini de yakından ilgilendiriyor.

Araç trafiğine kapatılmadan önce Latin Amerika’daki en işlek sınırlara sahip olan iki ülkenin ticareti, 2008 yılında 7,8 milyar dolara ulaşmıştı. Venezuela’nın Kolombiya’dan ithal ettiği en önemli kalemlerden birini gıda oluşturuyor.

Geçen yıl başta kahve olmak üzere toplamda 11 milyar dolarlık gıda ihracatı yapan Kolombiya’nın, üretimin sınırlı ve maliyetin yüksek olduğu Venezuela’daki gıda ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilecek potansiyele sahip olduğu belirtiliyor.

Geçen yıl Türkiye’nin Venezuela’ya yaptığı toplam ihracatın yüzde 74,6’sı yani 265 milyon dolarlık kısmını gıda ürünleri oluşturmuştu.

“Kolombiya ve Brezilya ürünlerinin ulaşım maliyeti avantajı var”

Venezuelalı uluslararası ticaret uzmanı Luis Angarita, Venezuela’nın Türkiye’den ithal ettiği bazı gıda ürünlerini düşük ulaşım maliyetinden ötürü Kolombiya’dan temin etmeye başlayabileceğini ancak iki komşu ülke arasındaki ticaretin bir anda değil kademeli olarak artacağını; bu yıl sonu için beklentinin 700 milyon dolar olduğunu söylüyor.

Venezuelalı uluslararası ticaret uzmanı Luis Angarita

VOA Türkçe’ye konuşan Angarita, “Venezuela’nın Türkiye’den ithal ettiği gıda miktarının yılın ikinci yarısından itibaren azalacağı öngörülebilir. Kolombiya ürünlerinin avantajı ulaşım maliyetinin Türkiye’ye nazaran daha düşük olması ancak Türkiye’yi ilgilendiren diğer bir etken de Venezuela’nın Brezilya ile siyasi ve ekonomik ilişkilerin toparlanmasının ardından ithalattaki artış beklentisi. Ancak her şeye rağmen Türkiye Venezuela için güvenilir tedarikçilerden biri olmaya devam ediyor ve ikili ticaret anlaşmasının avantajlarını kullanacaktır” diye konuştu.

“Taşıma maliyetinin düşmesi Türk ürünleri için avantaj”

Başkent Caracas’ta yaşayan ve Türkiye’den gıda ithalatı yapan Mutlu Doğan ise Kolombiya sınırının açılmasının Türkiye ile gıda ticaretini etkilemeyeceği görüşünde.

Mutlu Doğan

Doğan Türkiye’deki üretim maliyetlerinin Kolombiya’ya göre daha düşük olması ve Türkiye’den Venezuela’ya konteyner nakliye fiyatının 10-12 bin dolar seviyesinden 4-5 bin dolara kadar düşmesinin Türk ürünlerine fiyat avantajı sağladığını kaydetti.

Venezuela’da daha çok Türk malı makarna ve çikolata gibi ürünlerin güçlü olduğunu söyleyen Doğan “Sınır kapalıyken Kolombiya ürünleri Venezuela’ya kaçak yollardan sokulduğu için vergi ödenmiyor ve bu durum da Türk ürünlerinin piyasadaki rekabet olanağını zayıflatıyordu. Ancak sınırlar açıldıktan ve iki ülke arasındaki resmi ticaret başladıktan sonra piyasadaki Kolombiya menşeili ürünlerin fiyatları artmaya başladı. Hala fiyat avantajımız mevcut” diyor.