Üst üste 12 ay yüzde 50’nin altında enflasyon oranı koşulunu sağlayarak, geçen yılbaşında 51 ay süren hiperenflasyon sürecinden çıkan Venezuela’da, yüksek enflasyon sorunu devam ediyor.
Ekonomi profesörü Steve Hanke’nin yayınladığı ülkelere göre enflasyon oranlarını gösteren Enflasyon Gösterge Tablosu’nda Venezuela ikinci sırada yer aldı. Hanke’nin listesinde ilk sırada Zimbabve bulunurken, Türkiye ise yüzde 59’la yedinci sırada.
Hanke’nin yüzde 330 olarak açıkladığı Venezuela’daki yıllık enflasyon, bağımsız bir kurum olan Venezuela Finans Gözlemevi (OVF) verilerine göre yüzde 362, Merkez Bankası’na göreyse yüzde 317,6 olarak açıklandı.
OVF verilerine göre Güney Amerika ülkesindeki Ekim ayı enflasyonu, bir önceki aya göre binde 7 artışla yüzde 6,7 olarak kaydedilerek, 2023’ün ilk 10 ayında toplam yüzde 176,7’ye ulaştı.
“Ekonomi büyürken enflasyon artıyor”
Ekonomik kriz sürecinde başta beslenme, barınma ve giyim olmak üzere gündelik ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiği için her 4 kişiden birinin ülkesini terk etmek zorunda kaldığı Venezuela’da, resmi verilere göre geçen yıl yüzde 15’in üzerinde büyüme sağlanmasına rağmen enflasyon sorunu devam ediyor.
Ekonomik büyümenin her zaman enflasyonu düşürmediğini belirten Venezuelalı ekonomist Aaron Olmos’a göre enflasyonu etkileyen en önemli başlıklar arasında likidite artışı, kur artışı ve tüketimin azalması yer alıyor.
VOA Türkçe’ye konuşan Olmos, “Likidite miktarı bu yıl yüzde 112, resmi dolar kuru yüzde 104 artmasına rağmen maaşlara neredeyse 600 gündür zam yapılmaması tüketimi olumsuz etkiliyor. Diğer bir etkense kur artışı. Bu yıl resmi dolar kuru yüzde 104 arttı. Fiyatlar dolara endeksli ancak dolar bazında da fiyat artışı söz konusu” dedi.
Venezuela’da ilk çeyrekte yüzde 7 küçülmenin ardından üçüncü çeyrekte yüzde 2,4 büyümenin kaydedildiğine dikkat çeken uzman, tüketimin büyümeyle aynı oranda artmadığına, tüketim azaldıkça fiyatların arttığına dikkat çekiyor.