Dünyada yüksek enflasyon liginde uzun süre ilk sırada yer alan Venezuela’da, Merkez Bankası verilerine göre yıllık enflasyon, Mayıs ayında yüzde 59,1’e gerileyerek, son on yılın en düşük oranına indi.
Venezuela Merkez Bankası (BCV) verilerine göre geçen yıl Mart ayında yüzde 439 olarak kaydedilen enflasyon, sonraki aylarda istikrarlı bir şekilde düşerek Aralık ayında yüzde 200; Şubat ayında da yüzde 100 barajının altına düşmüştü.
Bu yıl Ocak-Mayıs arası dönemdeki resmi enflasyon oranı yüzde 7,8 olan ülkede, en çok fiyat artışının kaydedildiği kalemler arasında yüzde 11,8 ile ulaşım, yüzde 9,7 ile eğitim hizmetleri yer aldı; en düşük fiyat artışı ise yüzde 4,5’le ev kiralarında yaşandı.
Yılın ilk beş ayındaki enflasyon oranı, bağımsız bir kurum olan Venezuela Finans Gözlemevi (OVF) verilerine göreyse yüzde 15,3 olarak hesaplanıyor.
Venezuela’da resmi ve bağımsız kurumların hesapladığı 2024 enflasyon oranları, Türkiye İstatistik Kurumu’nun aynı dönem için açıkladığı yüzde 22,72’lik orandan daha düşük oldu.
“İhracat arttı, tüketim azaldı”
Geçen yıl petrol ihracatına uygulanan uluslararası yaptırımların hafifletilmesinin ardından ihracat gelirleri artan Venezuela’da, uzmanlara göre enflasyonun düşmesinin diğer nedenleri arasında kur artışının görece kontrol altına alınması ve düşük alım gücüne bağlı olarak tüketimin de sınırlı olması yer alıyor.
Ekonomist Luis Crespo, Merkez Bankası’nın geçen yıl kur artışını önlemek için piyasaya 4,6 milyar dolar sürdüğünü, bu yıl bu rakamın 1,6 milyar dolar civarı olduğunu kaydediyor.
Crespo, hane başı zorunlu mutfak masrafının ayda 550 doların üzerinde hesaplandığı ülkede, brüt asgari ücretin 130 dolar olmasının tüketimi sınırladığını, satış rakamlarının düşmesini istemeyen ürün sahiplerinin de fiyat arttırmak yerine çoğu kez kar marjlarını düşürmeyi tercih ettiklerini kaydediyor.
Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, Venezuela’nın ilk çeyrekte yüzde 7’lik büyümeyle beklentilerin üzerine çıktığını, yılsonu için bu rakamın daha da artmasını beklediklerini açıklamıştı.