Bu yıl başta ülkenin kuzeydoğusunda olmak üzere yüzlerce orman yangının kayıt altına alındığı Venezuela, 5,2 megaton karbon salınımıyla en çok karbon emisyonu yayılan Güney Amerika ülkesi olarak kayda geçti. Venezuela’yı Brezilya ve Bolivya izliyor.
Sıcaklıkların artmasıyla artan orman yangınları, karbon salınımlarını etkileyen sanayi kullanımı, nüfus yoğunluğu, trafikteki araç sayısı gibi faktörlerin önüne geçebiliyor. Milli Parklar Enstitüsü Sendikası’ndan Marlene Sifontes “Aşırı ısınan bölgelerde toprak daha kuru hale geliyor. Kuruyan bitki ve ağaçların yoğun ısıya maruz kalmasından ya da açık alanda bırakılan cam ve şişeler veya tam söndürülmeden atılan sigara izmaritleri ateş alma riskini arttıyor. Bu durum da olası bir tutuşmada yangının daha hızlı ilerlemesine ve şiddetinin artmasına ve yoğun bir şekilde karbon emisyonuna yol açıyor” diyor.
Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü (INPE) verilerine göre, Ocak ve Şubat aylarında 17 binin üzerinde aşırı ısınan nokta tespit edilen ve yüzlerce orman yangınının çıktığı Venezuela, Güney Amerika’da en çok karbon salınımının yapıldığı ülke olarak kayıtlara geçti.
Kopernik Atmosfer İzleme Servisi (CAMS) verilerine göre, Venezuela’da karbon salınımı geçen ay 5,2 megatona ulaşarak, kayıtların tutulmaya başlandığı 2003 yılından bu yana en yüksek değerine ulaştı. Bu miktarın yaklaşık 1 milyon arabanın bütün bir yıl boyunca atmosfere saldığı karbon miktarına eşit olduğu hesaplandığında, orman yangınlarının olumsuz etkisi biraz daha net görülebiliyor.
Bölgede Venezuela’yı yine orman yangınları vakalarının yaşandığı Brezilya 4,1 megatonla izlerken, Brezilya’dan sonraysa 0,3 megatonla Bolivya geliyor. Güney Amerika’da en çok karbon salınımı yapan ülkeler sıralamasında Venezuela ve Bolivya’nın, sanayileşme oranı en düşük ve en zayıf ekonomilere sahip ülkeler arasında yer alması dikkat çekiyor.
Venezuela’da sıcaklıklar ortalamanın iki katı
Venezuela Merkez Üniversitesi (UCV) Hidrometeoroloji Bölümü’nden Alfredo Gil, Mart ayının ilk 8 gününde sıcaklık ortalamasının iki katını aşarak 2 bin 870 yüksek sıcaklık yaşanan nokta tespit edildiğine ve riskli noktaların daha çok Kolombiya ile sınır olan Apure eyaletinde olduğuna dikkat çekiyor.
Bölgede, sıcaklıkların Nisan sonuna kadar daha da artmasının beklendiğini kaydeden CAMS raporlarında, Amerika kıtası için yangın sezonunun başladığı ve özellikle tropikal bölgelerdeki yangınların önümüzdeki günlerde zirveye ulaşacağı tahmin ediliyor.
Ülkede olası yangınları önlemek ve yangınlarla mücadeleye destek vermek için hemen her eyalette itfaiyeci, orman itfaiyecisi, havacılık itfaiyesi ve gönüllülerden oluşan birimler kuruluyor.
Orman yangınları karbon salınımlarını artırmasının yanı sıra can ve mal kaybı; toprakta verimliliğin azalması, hava ve su kirliliği, iklim sisteminde bozulma ve biyoçeşitlilikte azalma gibi çok sayıda olumsuz etkiye yol açıyor.