Son yıllarda yaşanan krizlerle gündemde olan Venezuela’da acil çözüm bekleyen sorunlardan biri de kadın cinayetleri. Başta dar gelirli ve gecekondu bölgelerinde yaşayanlar olmak üzere çok sayıda kadın, cinayete kadar varan erkek şiddetine maruz kalıyor.
Kadın cinayet sayılarının resmi kurumlar tarafından 2016 yılından bu yana açıklanmadığı ülkede, basında ve sosyal medyada yer alan kadın cinayetlerini kayıt altına alan Monitor de Femicidios’a göre yılın ilk 9 ayında en az 142 kadın cinayeti işlendi, 14 cinayete teşebbüs vakası kaydedildi.
Cinayete kurban giden kadınların çoğu şehirlerde yaşayan, dar gelirli 16 ile 45 yaş arasındaki kadınlardan oluşurken, cinayet aleti olarak daha çok ateşli silah ve bıçak kullanılıyor.
Monitor de Femicidios’tan Aimee Zambrano, “Kadın cinayetlerinin başlıca nedeni ataerkil kültür. Bunda izlediğimiz dizilerden evde kadın ve erkeklere öğretilen rollere kadar çok sayıda faktör etkili. Ayrıca kamu kurumlarının kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik etkili politikaları yaşama geçirip geçirmemesi, başta şiddet görenler olmak üzere kadınlar için bir ölüm kalım meselesi” diyor.
İlgili Haberler Latin Amerika’da son 10 yılda 3 binden fazla LGBT cinayeti işlendi“Öldürülen her beş kadından biri 18 yaşından küçük”
Venezuela Şiddet Gözlemevi (OVV) raporları, son dönemlerde kız çocuklarına yönelik şiddetin arttığına dikkat çekiyor. OVV verilerine göre öldürülen kız çocukları, kadın cinayetlerinin yüzde 19,6’sına ulaşmış durumda.
OVV kayıtlarına göre yılın ilk 9 ayında yaşanan 270 kadına şiddet vakasında, şiddete maruz kalan kız çocuğu sayısı 169; yani tüm vakaların yüzde 62,6’sına denk geliyor.
Venezuela Anayasası, sözlü tacizden zorla kısırlaştırmaya kadar kadınlara yönelik 21 farklı şiddet biçimini suç olarak değerlendirmesi açısından oldukça ilerici bulunsa da toplumsal bilinci yükseltmeye yönelik çalışmaların eksik olması, ülkedeki kurumların ve yargı mekanizmasının işleyişindeki aksaklıklar, Venezuela’yı kadınlar için çok daha güvensiz bir ülke haline getiriyor.
Kadın örgütleri, şiddete maruz kalan kadınların konuyu yargıya taşımak istediklerinde başta karakol polisleri olmak üzere hemen her aşamada ciddi engellerle karşılaştığını, bu durumun temel nedeninin de bu kurumlara sirayet eden ataerkil düşünme biçimi olduğunu kaydediyor.
OVV Koordinatörü İris Rosas, kadına şiddet vakalarında ilgili kurumlara her 10 vakadan yalnızca üçünün bildirildiğini, devletin kadın ve kız çocukları cinayetinin önüne geçmenin bir yolunu bulamadığı ölçüde, cinayetlerin önüne geçilemeyeceğini söylüyor.