Nicolas Maduro’nun iktidara geldiği 2013 yılının ilk yarısında 380 tonun üzerinde altın rezervi bulunan Venezuela’da, bu miktar, merkez bankası verilerine göre geçen yılsonu itibarıyla 60,9 tona kadar düştü.
Venezuela’nın altın rezervindeki yaklaşık 320 tonluk kayıp, Dünya Altın Konseyi (WGC) verilerine göre 310,29 ton rezerve sahip İngiltere’nin toplam altın rezervinden daha yüksek.
Venezuela’da 2014 yılından bu yana yoğun bir şekilde kullanılan altın rezervi, on yıl öncesiyle kıyaslandığında yüzde 84’lük bir kayıp yaşadı.
Ülkede birçok sektörde olduğu gibi altın üretiminde de verilerin şeffaf olmaması, resmi kayıtlar ile bağımsız kurumların yayınladığı veriler arasında ciddi farkların olmasına neden oluyor. WGC verilerine göre Venezuela’nın mevcut altın rezervi, Venezuela Merkez Bankası’nın (BCV) açıkladığından 100,2 ton daha fazla.
Ülkedeki altın miktarıyla ilgili tartışma, çıkarılan altın miktarında da söz konusu. 2011 yılında resmi kurumların planlamalarına göre Venezuela’da toplamda 35 ton altın çıkarılması hedeflenmişti. Ancak 2011 yılında Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) raporlarına göre ülkede 46,5 ton altın çıkarıldı.
“Bütçe açığı altın satarak karşılandı”
Luis Crespo’ya göre Venezuela’nın altın rezervlerinin bu şekilde azalmasının temel nedeni, hükümetin bütçe açığını altın rezerviyle kapatma politikasından kaynaklanıyor.
VOA Türkçe’ye konuşan Crespo, ekonomik kriz sürecinde kamu harcamalarının ve piyasalardaki nakit ihtiyacının önemli bir kısmının altın satılarak karşılandığını; yaptırımlarla birlikte uluslararası para transferi zorlaşınca ticaretin de altın karşılığı yapılmasıyla rezervlerin azaldığını kaydetti.
Uluslararası rezervlerin çoğu kez temel ekonomi yasaları göz ardı edilerek yönetildiğini iddia eden Crespo, satılan altının hangi ülkeye, ne fiyata ve ne kadar satıldığı gibi bilgilerin, ilgili kurumlar tarafından açıklanmamasının, uluslararası rezervlerle ciddi tartışmalara yol açtığını söyledi.
Crespo, “Bu belirsizliğe bir de Venezuela’da çıkarılan altın miktarıyla ilgili resmi bilgilendirmenin yapılmaması da eklendiğinde durum daha vahim bir hal alıyor. Venezuela Anayasası’nın 358. ve 359. maddeleri gereğince merkez bankasının kamuoyunu aydınlatma zorunluluğu olmasına rağmen, bu ödev yerine getirilmiyor. Merkez bankasının bağımsızlığını yitirmiş olması da bu durumda önemli bir etken” diye konuştu.
Venezuela, resmi kayıtlara göre Türkiye’ye 2018 yılında 900 milyon dolar değerinde işlenmemiş altın göndermişti.