Her gün Orta Amerikalı yüzlerce yasadışı göçmen, Meksika üzerinden zorlu bir yolculukla Amerika’ya geliyor. Göçmenlerin tek ümidi geri gönderilmemek. Yolculuk boyunca birçok tehlikeyle karşılaşan göçmenlerin kaderi sadece Amerika sınırında karşılaşacaklarıyla sınırlı değil.
Jose Rodriguez: “15 Haziran günü La Joya’da çalıların arasında bir ceset bulunduğu haberini aldık.”
Jose Castellano:“Atın huysuzlaştığını farkettik, kardeşime bu at niye böyle huysuz diye sordum, o da “ bilmiyorum” dedi. Daha sonra da cesedi gördük.”
Jose Castellano, 11 yaşındaki Guatemalalı yasadışı göçmen Gilberto Ramos’un Teksas sıcağında çürümeye başlayan cesediyle karşılaşıyor.
Gilberto gibi ülkelerindeki zorluklardan kaçıp, Amerika’da daha iyi bir gelecek elde etmek için yollara düşen birçok çocuk var. Ölen gencin amacı, bir iş bulup, annesine maddi destek sağlamaktı:
“Bazen haftalar, hatta aylar süren ve Meksika üzerinden Amerika’ya uzanan bu yolculuk son derece tehlikeli.”
Kuzeydeki kasabalara ulaşmaya çalışanlar için hava koşulları engellerden sadece biri:
“Çakal” adı verilen ve insan kaçakçılığı yapan suçluların bu zorlu yolculuğa çıkan çocuklara cinsel tacizde bulunduğu, soyduğu, kaçırdığı ya da uyuşturucu kaçakçılığı yapmaya zorladığı biliniyor.
Carl Henderson emekli bir sınır polisi:
“Bazıları insan kaçakçılarına Amerika’ya sokulacakları düşüncesiyle para veriyor ama sonra uyuşturucu şebekelerince köle, kaçakçı gibi çok farklı amaçlar için kullanıldıklarını farkediyorlar. İnsan kaçakçılığını yapanlar Meksika’daki, hatta dünyadaki en kötü insanlar diyebilirim. Bunlar binlerce kişiyi gözünü kırpmadan kesen, yaralayan ve öldüren tipler.”
Bu tehlikelere rağmen, Amerika’ya yasadışı yollarla girmeye çalışan çocuklarla yetişkinlerin sayısı giderek artıyor. Federal Göçmenlik Araştırma Dairesi’nin 2014 raporuna göre, işlem görmek için bekleyen üç yüz yetmiş beş bin kişi var. Yasadışı göçmenlerin çoğu Guatemala, Honduras ve El Salvador gibi uyuşturucu çete faaliyetlerinin giderek arttığı ülkeler. Amerikan yasalarının insan kaçakçılığına maruz kalan çocukları koruması nedeniyle de Amerika’ya yasadışı göç giderek artıyor.
Rio Grande Vadisi coğrafi açıdan Orta Amerika’ya yakın olması nedeniyle Amerika’ya girişte tercih edilen bir yer. 2010 yılından buyana buradan yapılan girişler tam üç kat arttı.
Birçoğu, can korkusuyla ülkelerinden kaçıyor:
“Suç, uyuşturucu kaçakçılığı, çocuk kaçırma… her zaman korku içindesiniz, gelip okuldan çocuğunuzu alabilirler çünkü güvenlik diye bir şey yok. Hergün bu korkuyla yaşıyoruz.”
Honduraslı göçmen Alma: “Eğer daha çok iş olsa suç oranı azalır, göç etmek zorunda kalmayız. Ekonomik nedenlerden çok can güvenliği olmaması yüzünden kaçıyoruz. Ben etkilenmesem bile ailemin etkileneceğini biliyorum.”
Çölü geçebilenlerin kaderi de Amerika Başkanı ve Kongre’ye bağlı. Eğer sınırdışı edilirlerse, çektikleri sıkıntılar tümüyle boşa gidebilir.