Uzun Yaşamın Sırrı Balinalarda mı?

200 yıl yaşayan Grönland balinaları en uzun süre yaşayan memeli. Uzmanlar, balinanın genlerinin uzun ömrün sırrını içerebileceğini belirtiyor

Kuzey Kutbu bölgesinde yaşayan Grönland balinaları devasa cüsselerini kullanarak, hava almak için buzları deliyorlar. Liverpool Üniversitesi’nden araştırmacı uzman Joao Pedro Magalhaes, Grönland balinalarının uzun ömrünün sırrını araştırıyor.

Farklı canlı türlerinin yaşamlarını araştıran Pedro Magalhaes, özellikle farelerin neden diğer canlılardan hızlı yaşlandığını ve Grönland balinalarının neden insanlardan daha uzun yaşadıkları ve yaşlanmayla ilgili bazı rahatsızlıklara yakalanmadıkları konuları üzerine yoğunlaşıyor.

Grönland balinalarının halen gizemini koruduğunu belirten uzman Pedro Magalhaes, yaptıkları araştırmada Grönland balinasının genlerini yine aynı türden gelen ancak çok daha kısa yaşayan Mink balinasıyla karşılaştırdıklarını ve önemli bulgular elde ettiklerini belirtiyor.

Grönland balinalarının genlerindeki değişiklikleri değerlendiren Pedro Magalhaes ve ekibi uzun ömre sahip olan farklı türlerin kendilerine has yöntemlerle uzun yaşamayı sağladıklarını, araştırmanın amacının da genlerdeki bu değişiklikleri tetikleyen doğal mekanizmaları bulmak olduğunu belirtiyor.

Pedro Magalhaes, balinaların uzun yaşamasını sağlayan ve hastalıklara karşı koruyan bu doğal mekanizmaların neler olduğunu keşfedebilirlerse, teorik olarak bu bulguları insanların faydalanması için kullanabileceklerini belirtiyor. Uzmanlara göre günümüz teknolojisi çeşitli kimyasal çalışmalar ve belirli genleri hedef alan farmakolojik yöntemler, kısacası gen terapisi sayesinde insan ömrü uzatılabilir.

Pedro Magalhaes bundan sonraki hedeflerinin yaşlanmayla ilgili gözlemlerde bulunmak için Grönland balinası genlerine sahip fareler geliştirmek olduğunu belirtiyor.