Dokuz yıl süren savaştan sonra Amerikan askerleri Irak’tan tamamen çekilirken Ortadoğu uzmanları Amerika’nın Irak operasyonunun başarılı olup olmadığı konusunda fikir ayrılığı yaşıyor.
Konvoylar Irak’tan Kuveyt’e geçiyor, askeri üslerdeki Amerikan bayrakları indiriliyor. CBS News’un son anketine göre Amerikan halkının yüzde 77’si Amerikan askerlerinin yıl sonuna kadar Irak’tan çekilmesini destekliyor.
Çavuş Fred Fox, “Iraklılar’a elimizden geldiğince yardım ettik. Şimdi her konuda liderliği devralıyorlar. Bizim geri dönme, Iraklılar’ın da kendi başlarının çaresine bakma zamanı geldi,” diyor.
Savaşın gelecekte nasıl algılanacağını söylemek için henüz erken olsa da uzmanlar bir konuda başarıdan emin.
American Enterprise Enstitüsü adlı düşünce kuruluşundan Frederick Kagan, “Saddam Hüseyin iktidarını sona erdirdik. Bu çok önemli bir başarıydı,” şeklinde konuşuyor.
Bazılarıysa Amerika’nın emellerine ulaşıp ulaşmadığını sorguluyor.
Fotoğraf Galerisi
Amerikalı diplomat ve yazar Peter Van Buren savaşa karşı olanlardan. Buren, “İki başkan da bize Irak’ta istikrarlı bir demokrasi kuracağımızı, bu demokrasinin Ortadoğu’da terörle mücadelede Amerika’nın müttefiki olacağını anlattı. Bu amaçlara ulaştığımızı söylemek zor,” diyor.
Uzmanlar, şiddet eylemlerinin doruk noktasına eriştiği 2006 yılı sonunda Irak’ta mezhepler arası iç savaşın eşiğine gelindiğini söylüyordu. Başkan Bush’un bölgeye ek Amerikan askeri göndermesiyle çatışmalar büyük ölçüde azaldı.
Frederick Kagan, “Irak’a ek asker sevketmek, 2007 ve 2008’de strateji değiştirmek, terörle mücadele tarihinin en büyük başarılarından biriydi,” diyor.
Amerika Irak’taki kalkınma projelerine 60 milyar dolardan fazla harcamasına rağmen uzmanlar bu miktarın çok azının yeniden yapılanmaya aktarıldığını söylüyor.
Yazar ve diplomat Peter Van Buren, “Paranın geri kalanı güvenlik masraflarına gitti, yolsuzluk, dolandırıcılık, kötü yönetim nedeniyle har vurulup harman savruldu. Bu paranın çok az kısmının gerektiği gibi harcandığını gördük,” diyor.
Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmesi kararı, devam eden şiddet ve İran’ın işe karışma tehlikesi nedeniyle sorgulanıyor.
Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi’nden Adam Mausner, “Askerlerin geri çekilmesi bölgede bir iktidar boşluğu yaratacak. Ortadoğu’da böyle güç boşlukları çok tehlikelidir. Amerikan askerlerinin çekilmesi İran’a Irak’ı etkisi altına alma fırsatı verecek,” diyor.
Amerika’nın Irak Büyükelçisi James Jeffrey, Irak ve Amerika’nın yeni bir ilişki içine gireceğini söylüyor: “Amerika olarak bölgeyi diplomatik ve mali açıdan destekliyoruz. Bölgedeki varlığımızla güvenliğe, ticarete ve ekonomiye destek oluyoruz.”
800 milyar dolara malolan Irak savaşında en az 4 bin 500 Amerikan askeri öldü.
Amerika’ya dönen Mike Willams ve diğer askerler Amerika’nın askeri rolünü büyük başarı olarak niteliyor: “Irak Savaşı yeni bir 11 Eylül saldırısını önleyerek uzun vadede çok daha fazla sayıda asker ve sivilin hayatının kurtarılmasını sağladı.”
Amerikan askerleri için Irak Savaşı sona erdi. Milyonlarca Iraklı içinse şimdi yeni ve belirsiz bir gelecek başlıyor.