Elon Musk'ın roketi ikinci test uçuşunda uzaya çıkmayı başardı ancak uçuş yine patlamayla sonuçlandı. Hindistan, Rusya'yı geride bırakarak Ay’a başarıyla indi. NASA bir asteroitten alınan ilk örnekleri Dünya’ya geri getirmeyi başardı.
Bunlar 2023'te uzayla ilgili yaşanan başarı ve başarısızlıklardan sadece birkaçı.
2024'te ise çok daha fazla uzay haberi bizi bekliyor.
Ay “çılgınlığı”
Ay, 2023'te Rusya, Hindistan ve özel bir Japon şirketinin iniş denemeleriyle en popüler destinasyon oldu. Ancak aralarından yalnızca Hindistan başarıya ulaştı ve Ay’a inmeyi başaran dördüncü ülke oldu.
İki ABD şirketi, Çin ve Japon Uzay Ajansı da Ay’a inmeyi hedefliyor.
NASA, 2023'e, 2024'ün sonlarında 1972’den bu yana yapılacak ilk insanlı Ay misyonunun mürettebatı dört astronotu tanıtarak başladı.
Your browser doesn’t support HTML5
İlk roket denemeleri
Şimdiye kadar yapılmış en büyük ve en güçlü roket olan SpaceX'in Starship'i, 2023'te Teksas'tan iki kez fırlatıldı ve her ikisinde de patlama yaşandı.
Your browser doesn’t support HTML5
İkinci test uçuşunda roket 150 kilometre yükselerek ilk denemeden iki kat daha uzun uçtu.
SpaceX, uydu misyonları ve insanlı uzay seyahati öncesi boş uzay aracının dünyanın çevresini dolaşabilmesini hedefliyor.
NASA'nın göndereceği astronotlar Ay’a ulaşmak için Starship'e ihtiyaç duyacak.
Diğer üç şirket ve kurumun roketlerinin de 2024'te ilk kez fırlatılması bekleniyor. Bunlar; United Launch Alliance’ın içinde Ay’a inmesi planlanan bir araçla fırlatılacak Vulcan roketi, Jeff Bezos’un sahibi olduğu Blue Origin uzay şirketinin New Glenn roketi ve Avrupa Uzay Ajansı’nın Ariane 6 roketi.
Sonbaharda gelen asteroit haberleri
NASA bu dönemi “asteroit sonbaharı” olarak adlandırıyor. Eylül ayında, Osiris-Rex uzay aracı asteroit Bennu'dan toplanan bir kütle getirdi.
Birkaç hafta sonra Psyche uzay aracı, aynı adı taşıyan, metal açısından zengin bir asteroite 6 yıllık bir yolculuğa çıktı.
Daha sonra Kasım ayında, Jupiter’in yörüngesindeki sekiz farklı asteroiti ziyaret edecek olan Lucy uzay aracı ilk asteroitin yanından geçti ve minik bir ay keşfetti.
Houston'daki laboratuvar çalışanları hâlâ Utah çölüne inen asteroit numune kutusunu açmaya çalışıyor.
Şu ana kadar Bennu'dan 70 gram siyah toz ve kaya parçası çıkarıldı.
İlgili Haberler NASA asteroitlerde "Dünya'da yaşam nasıl başladı?" sorusuna yanıt arıyorUzay turizmi
Richard Branson'ın Virgin Galactic'i, 2023'te turistleri kısa yolculuklarla uzaya götürmeye başladı.
Şirket, daha fazla insanı daha sık uçurabilecek bir roket gemisi geliştirmek üzere 2024 yılının ortalarında çalışmalara başlayacak.
Musk'ın SpaceX'i Uluslararası Uzay İstasyonu'na ikinci özel seyahatini gerçekleştirdi.
Jeff Bezos'un Blue Origin'i, New Shepard roketinin 2022'de Teksas'ta düşmesinden bu yana yolcu taşımadı.
Your browser doesn’t support HTML5
Galaksilere yakından bakış
James Webb Uzay Teleskobu, evreni fotoğrafladığı ilk yılını, galakside Dünya'ya en yakın yıldız oluşum bölgesinin muhteşem bir görüntüsünün yayınlanmasıyla kutladı.
Ardından, daha önce Hubble Uzay Teleskobu tarafından fotoğraflanan bir süpernova kalıntısı olan Yengeç Nebulası’na yeniden baktı ve bu sayede, Büyük Patlama'dan 470 milyon yıl sonra oluşan şimdiye kadar keşfedilmiş en eski kara delik keşfedildi.
Webb Teleskobu benzeri olmayan görüntüler göndermeyi sürdürürken Hubble da uzay yürüyüşü yapan astronotların şimdiye kadarki en heyecan verici misyonlarından biriyle "görüşünü” geri kazanmasından 30 yıl sonra, hala kendi göz kamaştırıcı çekimlerini yayınlamaya devam ediyor.
Güneş tutulmaları
Amerika kıtasındakiler, Ekim ayındaki "ateş çemberi" tutulmasının keyfini çıkardı. 2024’ün Nisan ayında ise tam Güneş tutulması için gün sayılıyor.
Ateş çemberi tutulmasında Ay, Dünya'dan Güneş’i tamamen kapatamayacak kadar uzaktaydı. 8 Nisan 2024’te ise Ay, Güneş’i kapatacak mesafede olacak.