Usta sanatçı Genco Erkal hayatını kaybetti

Genco Erkal

Türk tiyatrosunun usta oyuncusu Genco Erkal 86 yaşında hayatını kaybetti. Kan kanseri tedavisi gören Erkal, bugünün ilk saatlerinde X’ten yayımlanan veda mesajında, “Hoşça kalın dostlarım benim hoşça kalın!” dedi.

Bir süredir kan kanseri tedavisi gören tiyatro ve sinemanın usta oyuncusu Genco Erkal yaşam mücadelesini kaybetti. Vefat haberi sanatçının Instagram ve X hesabından paylaşılan veda mesajıyla duyuruldu.

86 yaşında hayata gözlerini yuman oyuncunun günün ilk saatlerinde X’ten yayınlanan mesajında şu veda mesajları yer aldı:

“Hoşça kalın
dostlarım benim
hoşça kalın!
Sizi canımda
canımın içinde,
kavgamı kafamda götürüyorum.
Hoşça kalın
dostlarım benim
hoşça kalın...
Resimlerdeki kuşlar gibi
dizilip üstüne kumsalın,
mendil sallamayın bana.
İstemez... Tek hecesiz elveda”


Kültür Bakanı’ndan taziye mesajı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, sanatçının vefatının ardından bir başsağlığı mesajı yayımladı. "Usta tiyatrocu ve sinema oyuncusu Genco Erkal'ın vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim” diyen Ersoy, “Merhuma Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve tüm sanat camiasına başsağlığı dilerim" dedi.

CHP genel Başkanı Özgür Özel de “Yaşamını yitirdiğini büyük üzüntüyle öğrendiğim ülkemizin yetiştirdiği en büyük tiyatro sanatçılarından Genco Erkal'a Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum” dedi.

Siyaset ve sanat dünyasından çok sayıda isim vefat haberi ardından mesajlar yayımladı.


Genco Erkal ve sanat yolculuğu

Genco Erkal, 28 Mart 1938'de İstanbul'da doğdu. Deniz subayı babası Reşat Bey ve moda tasarımcısı ve terzi annesi Nebahat Erkal’ın oğlu Genco Erkal, Galatasaray Lisesi İlkokulu'nda yatılı okuduktan sonra orta öğrenimini Robert Koleji'nde, yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi'nin Psikoloji Bölümü'nde tamamladı.

Küçük yaşlarda başladığı tiyatro, onu Türkiye’nin en iyi oyuncularından biri olarak tarih sahnesine taşıdı.

1957'de amatör bir oyuncu olarak Genç Oyuncular topluluğunun kuruluşunda yer aldı.
Profesyonel tiyatroya başlaması, Muhsin Ertuğrul'dan gelen teklifle oldu. İlk profesyonel oyununun Kenter Tiyatrosu'nda sahnelenen Çöl Faresi olduğu biliniyor.

10 yıl çeşitli tiyatrolarda oyuncu ve yönetmen olarak çalıştıktan sonra 1969 yılında Mehmet Akan, Şevket Altuğ, Ferit Erkal, Arif Erkin Güzelbeyoğlu ve Nurten Tunç ile Dostlar Tiyatrosu'nu kurdu.

1993-1998 yılları arasında, Paris'te ve Avignon Festivali'nde Fransızca oynamaya başlayan Erkal, üç Fransız yapımında rol aldı: Nâzım Hikmet'ten Sevdalı Bulut, Philippe Minyana'dan Ou vas-tu Jérémie? ve Paulo Coelho'nun ünlü romanından uyarlanan Simyacı.

Sinemada 1982 yılında At ve 1983 yılında Faize Hücum filmleri ile "en iyi erkek oyuncu" dalında Antalya Film Festivali'nde iki kez Altın Portakal' aldı.

Sanat yaşamına yurtiçi ve yurt dışında çok sayıda ödül sığdıran oyuncu, muhalif duruşuyla da biliniyordu.

Ağustos 2021'de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu tarafından bir ihbar ile başlatılan soruşturma sonucunda, hakkında "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle sonuçlanan bir iddianame hazırlandı. Mahkeme 2022 yılında atılı suçun unsurları oluşmadığına hükmederek Genco Erkal’ın beraatına karar verdi.