Sudan’ın güneydoğusundaki çatışmaların yayılması insani yardım gruplarını bazı bölgelerde durmaya zorlarken, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, artan şiddet nedeniyle risk altındaki milyonlarca çocukla ilgili endişesini dile getirdi.
UNICEF yaptığı açıklamada, Sudan'ın başkenti Hartum’un güneydoğusunda yer alan Cezire Eyaleti’nde geçtiğimiz hafta en az 150 bin çocuğun evlerinden zorla çıkarıldığını söyledi.
Gelişme, paramiliter Hızlı Destek Güçleri'nin (RSF), Sudan Silahlı Kuvvetleri kontrolündeki Vad Medani'yi ele geçirdiğini duyurmasıyla ortaya çıktı.
2013’te kurulan RSF, Sudan hükümeti tarafından Darfur’daki savaş sırasında hükümete karşı isyanı bastırmak için kullanılmıştı. RSF’nin Darfur’daki eylemleri “insanlığa karşı suç” olarak nitelenmişti.
Paramiliter grup, 15 Nisan 2023’te Sudan hükümetinin elindeki bölgelere saldırdı. Sudan Silahlı Kuvvetleri’yle yaptığı çatışmalarda 5 yüzden fazla insan ölmüştü. RSF halen iktidarı ele geçirme amacıyla hükümetle savaşmaya devam ediyor.
İlgili Haberler UNICEF: ‘’Dünyanın en zengin ülkelerinde her 5 çocuktan 1'i yoksulluk içinde yaşıyor’’Cezire Eyaleti’nin yönetim merkezi olan Vad Medani kentinin bölge için bir toplanma noktası olduğunun altını çizen UNICEF, Sudan'ın diğer bölgelerinden kaçan yüz binlerce çocuğa da ev sahipliği yaptığını belirtti.
UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, “Bu yeni şiddet dalgası, çocukların ve ailelerin çatışma hatları arasında sıkışıp kalmasına, hatta çapraz ateş altında kalmasına yol açarak ölümcül sonuçlar doğurabilir. Ülkenin başka yerlerinde çatışmaların yeniden başladığına dair haberlerle birlikte, Sudan'daki milyonlarca çocuk bir kez daha büyük risk altında" dedi.
Dünya Gıda Programı da (WFP) yardım çalışmalarının, çatışmaların yayılmasından etkilendiğini belirterek Cezire'nin bazı bölgelerinde gıda yardımının geçici olarak askıya alındığını duyurdu.
WFP'nin Sudan'daki temsilcisi ve ülke direktörü Eddie Rowe “İnsani yardım personelinin, malzemelerinin ve tesislerinin güvenliği her şeyden önemli” dedi.
Koşullar ne olursa olsun yardım personelinin çalışmaya devam etmesi gerektiğine dikkat çeken Rowe, “tüm tarafları, umutsuzca desteğe ihtiyaç duyan masum sivillerin iyiliği için Uluslararası İnsani Hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uymaya çağırıyoruz” uyarısında bulundu.
İlgili Haberler UNICEF: “İklim krizi nedeniyle 6 yılda 43 milyon çocuk yerlerinden edildi”