Üniversite öğrencileri ders başı yaptı, ancak birçok öğrencinin gündeminde dersler değil geçim sıkıntısı ve hayat pahalılığı var. Yüksek ev kiraları ve yurt ücretleri yüzünden barınma sorunu yaşayan öğrenciler; faturalar, eğitim masrafları, ulaşım ve gıda fiyatları karşısında da temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor.
Your browser doesn’t support HTML5
En temel ihtiyaç olan karnını doyurmayı en ucuz şekilde karşılamaya çalışan öğrencilere, İzmir Büyükşehir Belediyesi bu yıl da üniversitelerin yakınlarına kurulan 6 noktada sıcak yemek dağıtımı yaparak destek oluyor. Ege Üniversitesi Metro İstasyonu çıkışı, Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü karşısı, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kampüsü, Katip Çelebi Üniversitesi Kampüsü, Demokrasi Üniversitesi ve Bakırçay Üniversitesi’nde hafta içi her gün 17.00-19.00 saatleri arasında belediye tarafından öğrencilere sıcak yemek dağıtılıyor. Günde ortalama 5 bin öğrencinin bu hizmetten yararlanması amaçlanıyor.
“Ücretsiz bulduğumuz her yerden yararlanıyoruz”
VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Ege Üniversitesi öğrencisi Nimet Uyanık da üniversite yemekhanesinde 6,5 TL olan yemek ücretinin bu yıl 15 TL'ye yükselmesinin ardından belediyenin dağıttığı yemeği tercih ettiğini söyledi. Uyanık, “Geçim sıkıntısı her alanda zaten var. Ekonomik şartlar her alanda bizi zorluyor. Yurt da uzak olduğu için oradan buraya ulaşım ödüyoruz. O yüzden ücretsiz bulduğumuz her yerden yararlanıyoruz” dedi.
Kredi Yurtlar Kurumu’na ait devlet yurdunda kaldığını kaydeden Uyanık, “Aldığım KYK kredisinin yarısı zaten yurda gidiyor. Toplamda elime her ay 1500-2000 lira anca geçiyor. Ulaşım, yemek, giyim diğer masraflarımız. Okul masraflarımız da yeterince zorluyor. Bize dayatılan kitaplar yok ama ek kitaplara biz ihtiyaç duyuyoruz. Kitapların bir tanesi en az 300-400 lira. Bir üniversiteli olarak gezmek istediğim de çok yer var, gezmeye çok meraklıyım. Ama sosyalleşmek, gezmek imkansız” diye konuştu.
Özel eğitim öğretmenliği bölümünde okuyan Uyanık, gelecekte öğretmen olarak atanamamaktan ve işsiz kalmaktan da kaygılandığını anlatarak, “Şu an çektiğim geçim derdini gelecekte de çekmeye devam etmekten korkuyorum” dedi.
“1+1 eşyalı daire kiraları 9 bin liradan başlıyor”
Dışarıda yemek yemenin öğrenciler için lükse dönüştüğünü söyleyen Yonca Aslan da belediyenin dağıttığı ücretsiz akşam yemeğini tercih edenlerden. Aslan, “Bu sene geçen senelere göre şartlar daha da kötüleşti. Sosyalleşmek istesem bile yurttan çıkamıyorum. Bir kafeye gitsem, arkadaşımla bir kahve içsem, kahveler en az 70 liradan başlıyor. Benim bursum zaten 1250 lira. Bunun 570 lirası zaten yurda gidiyor. Ulaşım var, kitap parası var, kişisel bakım var” şeklinde konuştu.
KYK yurdunda kaldığı için kendini şanslı gördüğünü vurgulayan Aslan, “Barınma konusunda bir problemim yok. O da şans işi. Ama ulaşım açısından tabii ilk sene biz buraya yerleştiğimizde öğrenci bileti 1,5 lira basıyorduk. Şu an 5 liraya yükseldi ki muhtemelen daha da yükselecek. Bir yerden bir yere gitmek için çok fazla düşünmemiz gerekiyor açıkçası” dedi.
Yüksek kiralar yüzünden evde kalmayı tercih edemediğini söyleyen Aslan, “1+1, eşyalı, ancak bir kişinin kalabileceği daireler minimum 9 bin liradan başlıyor. Onlar da yeni değil eski daireler” diye konuştu.
Your browser doesn’t support HTML5
“Ev tutmak da sadece kiradan ibaret değil, elektrik, su faturaları boyumuzu bayağı bir aşıyor”
KYK yurdu çıkmayan Alper Keskin ise özel yurt ücretleri ve ev kiraları yüzünden ailesiyle yaşadığı Manisa’dan İzmir’deki okuluna her gün gidip geliyor. Keskin, “Yurt ücretleri çok fazla. Özel yurtlar acayip pahalı. Ev tutmak da sadece kiradan ibaret değil, elektrik, su faturaları boyumuzu bayağı bir aşıyor” diye konuştu.
Manisa’dan yolculuk yaptığı için en ağır masrafını ulaşımın oluşturduğunu kaydeden Keskin, “Manisa’nın şehir merkezinde de yaşamıyorum, bir köyünde yaşıyorum. Günlük 160 lira yol parası veriyorum. Yeme, içme derken bir asgari ücreti geçiyor aylık masrafım” dedi.
Ege Üniversitesi okul yemekhanesine gelen zam yüzünden İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ücretsiz yemeğinden faydalandığını da sözlerine ekleyen Keskin, “Yemekhaneye gelen zam aslında çok fazla görünmüyor ama öğrenci bütçesini aşıyor” ifadelerini kullandı.