Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Türkiye’de ilgili bakanlıklarla işbirliği yaparak depremzede çocuklara psikolojik destek sağlanması, depremde ailelerinden ayrı düşen çocukların aileleriyle yeniden bir araya getirilmesi ve çocukların eğitim hayatına dönebilmesi için çalışıyor.
VOA Türkçe’ye depremzede çocuklar için yaptıkları çalışmaları anlatan UNICEF sözcüsü Joe English, “yaraların sarılması aylar ve hatta yıllar alabiliyor” diyerek desteğin uzun vadeli sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye’de 10 ili etkileyen depremlerin üzerinden tam bir ay geçti. En savunmasız depremzede gruplarından olan çocuklara psikolojik destek ve eğitim desteği uluslararası kuruluşların üzerinde durduğu en önemli konulardan. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ilgili bakanlıklarla yakın çalışarak bu ihtiyaçların karşılanması için çaba gösteriyor.
UNICEF’e göre Türkiye ve Suriye’de 850 binden fazla çocuk yerinden yurdundan olmuş durumda. Can kaybının 50 binden fazla olduğu depremlerde ve sonrasında hayatını kaybeden ya da yaralanan çocukların sayısına ilişkin net bir bilgi yok. Ancak UNICEF’e göre yalnızca Türkiye’de 2,5 milyon çocuğun acil insani yardıma ihtiyacı var.
UNICEF’in deprem bölgesinde sağladığı destek
-163 bin çocuğa kışlık giysi, ısıtıcı ve battaniye
-148 bin çocuğa hijyen malzemeleri
-5 binden fazla çocuğa psiko-sosyal ilk yardım
“1500’den fazla çocuk aileleriyle yeniden bir araya geldi”
Türkiye’de refakatsiz çocukların anne-babalarıyla veya depremde anne-babalarını kaybettilerse geniş aileleriyle biraraya getirilmesi sürecinde Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) da devrede.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’yla koordineli çalışan UNICEF deprem bölgelerinde bu amaçla 10 yardım hattı kurdu.
Gaziantep’ten VOA Türkçe’ye Cuma günü konuşan UNICEF sözcüsü Joe English, refakatsiz yaklaşık 2 bin çocuktan 1500’ten fazlasının aileleri ya da yakınlarıyla biraraya geldiğini ve diğer çocuklar için de çalışmaların sürdüğünü söyledi.
UNICEF sözcüsü, “Hepsi ailelerine kavuşana kadar çabalar devam edecek. Çünkü biliyoruz ki kriz ya da afet zamanı uluslararası evlat edinme bu aşamada asla çocuğun çıkarına olmuyor. O nedenle depremde anne-babasını kaybeden çocukların mutlaka geniş aile fertlerine ulaşmaya çalışıyoruz.” dedi.
Depremin ardından anne-babasına ya da geniş ailesinden birine ulaşılamayan çocuklar konusunda Türk yetkililerin süreci yönettiğini belirten UNICEF sözcüsü Joe English, “Çalışmalar ve süreç devam ederken çocuklar devlet gözetimindeki kurumlara gönderiliyor. Zor bir iş çünkü tüm koruyucu yönergelerin uygulandığından emin olmamız gerekiyor. Zaten çok zor şeyler yaşamış olan çocukların elinde tanıdık bir şeyin kalmaması onlar için rahatsız edici bir tecrübe daha demek. O nedenle çocukların mümkün olduğu kadar eve yakın olmalarının sağlanması çok önemli” diye konuştu.
Your browser doesn’t support HTML5
“Bazı çocuklar uzun vadeli desteğe ihtiyaç duyabilir”
UNICEF depremzede çocuklara ve ailelere psikolojik destek kapsamında şimdiye kadar 2 bin 500 psikolojik danışmana eğitim verdi ve 190 binden fazla kişiye psiko-sosyal destek sağladı. Bugüne kadar 5 binden fazla çocuğa psiko-sosyal ilk yardım ve eğlence faaliyetleri desteği verildi.
UNICEF sözcüsü Joe English, “yaraların sarılması aylar ve hatta yıllar alabiliyor” diyerek desteğin uzun vadeli sürdürülmesi gerektiğini ve daha uzun vadede profesyonel desteğe ihtiyaç duyması olası çocukların belirlenmesi için de çalıştıklarını belirtti.
“Çocuklar için normalleşme hissi önemli”
Uzmanlara göre büyük çaplı afetlerin ardından çocuklar için normalleşme hissinin çok geçmeden sağlanması önem taşıyor. Eğitim de çocukların depremden önceki günlük hayatlarının önemli bir parçasıydı.
UNICEF Eğitim Bakanlığı ile çalışarak, 87 çadırda geçici öğrenme merkezlerinin oluşturulmasına destek verdi. Bu merkezlerden her gün 3 bin 600 çocuk yararlanıyor.
UNICEF sözcüsü Joe English, “Çocuklarla konuştuğumda doktor, mühendis olmak istediklerini söylüyorlar. Çoğu gelecekte insanlara yardım edebilecekleri bir iş yapmak istediğinden söz ediyor. O nedenle depremden etkilenen yaklaşık 4 milyon çocuğun okula dönmesi için elimizden geleni yapmalıyız” diyor.
“196 milyon dolara ihtiyaç var”
Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’yla da birlikte çalışan UNICEF aşı ve soğuk zincir depo ekipmanı sağlanması için destek veriyor.
Şimdiye kadar yaklaşık 150 bin çocuğa hijyen malzemeleri tedarik edildi.
UNICEF Türkiye’de 1,5 milyonu çocuk 3 milyon depremzedeye ulaşmak için 196 milyon dolarlık yardıma ihtiyaç olduğunu belirtiyor.
Suriye’deyse deprem sebebiyle 500 binden fazla kişi evsiz kaldı.
Depremden 3 milyondan fazla çocuğun etkilendiği Suriye’de UNICEF insani yardım için 172 milyon dolarlık desteğe ihtiyaç olduğunu söylüyor.
Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) özellikle Suriye’nin kuzeybatısında çocuklar ve kadınların durumuna dikkat çekti.
İdlib’in üç bölgesinde yapılan değerlendirmede 3 çocuktan ikisinde ağlama, üzüntü ve kabus gibi psikolojik sorun sinyallerinin görüldüğü belirtildi.
“Ruh sağlığı saatli bir bomba”
Uluslararası Kızıl Haç ve Kızılay Federasyonu (IFRC) depremlerin ardından ikinci bir felaketin önlenmesi amacıyla sağlık ve ruh sağlığı gereksinimlerinin karşılanması için sürdürülebilir kısa ve uzun vadeli desteğe ihtiyaç olduğunun altını çizdi.
IFRC’nin Türkiye’de insani yardım koordinatörü olan Lauren Clarke, “Yerelleşmiş ve erkenden sağlanan sağlık ve ruh sağlığı yardımı insanların hayatında uzun vadeli ve hatta kalıcı olumsuz etkilerin önlenmesi için gerekli olmaya devam edecek” dedi.