Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) yaptığı son araştırmada, dünyada refah içinde olan zengin ülkelerde, her beş çocuktan birinin yoksulluk içinde yaşadığını tespit etti. Araştırmaya göre, dünyanın en zengin ülkelerinden bazılarında çocuk yoksulluğunda keskin artışlar yaşanıyor.
Gelişmiş ekonomiler grubunda yaşayan çocuklara dair politikaları inceleyen araştırmada, son yedi yıllık dönemde yoksullukta genel olarak yaklaşık yüzde sekizlik bir azalma olmasına rağmen, düşük gelirli ailelerin sahip olduğu 69 milyon çocuğun, yoksulluk içinde yaşadığı kaydedildi.
UNICEF’in araştırmasına göre, küresel çapta çocuk yoksulluğuyla mücadelede en iyi performansı sergileyen ülkeler arasında Polonya ve Slovenya yer aldı, bu ülkeleri performanslarıyla Letonya ve Güney Kore’nin takip ettiği kaydedildi. Zengin olarak bilinen birçok ülkenin, çocuk yoksulluğuyla mücadelede gösterdikleri performansla oldukça geride kaldıkları kaydedildi.
UNICEF Araştırma Departmanı Direktörü Bo Viktor Nylund, açıklanan kapsamlı çocuk yoksulluğu raporuyla ilgili, "Yoksulluğun çocuklar üzerindeki etkileri hem kalıcı hem de zarar verici. Raporda açıklanan tespitlere göre, çoğu çocuk yeterli besleyici gıda, kıyafet, okul malzemeleri veya ev diyebilecekleri sıcak bir yere yeterince ulaşamıyor. Çocukların, temel haklarını kullanamaması fiziksel ve ruhsal sağlığın bozulmasına yol açabiliyor’’ dedi.
İlgili Haberler UNICEF-Dünya Bankası ortak raporu: “Dünyada 333 milyon çocuk aşırı yoksul”
“Yoksul çocuk daha az yaşıyor daha az kazanıyor”
Raporu hazırlayan araştırmacılar, çocuklardaki yoksulluğun sonuçlarının ömür boyu sürebileceği konusunda uyarıda bulundu. Raporda, ‘’Yoksullukla karşı karşıya kalan çocukların okulu bitirme şansının daha az olduğu, bu nedenle yetişkinliklerinde daha düşük ücret aldıkları, bazı ülkelerde yoksul bir bölgede doğan bir kişinin, zengin bir bölgede doğan bir kişiden muhtemelen sekiz ila dokuz yıl daha az yaşadığının saptandığı” belirtildi.
Raporda, çocuklar arasında yaşanan büyük eşitsizliklere de dikkat çekildi. Mevcut verilere göre 38 ülkede, tek ebeveynli bir ailede yaşayan çocukların yoksulluk içinde yaşama olasılığı diğer çocuklara göre üç kat daha fazla oldu. Engelli çocukların ve etnik kökenleri nedeniyle azınlıkta kalan çocukların da yoksul olarak yaşama ihtimallerinin diğerlerine göre oldukça yüksek olduğu belirtildi.
Bulgulara göre, 2012 ile 2019 yılları arasında ankete katılan ülkelerde, büyük ölçüde istikrarlı bir ekonomik büyüme görüldü. Ancak birçok ülke, çocuk yoksulluğunu azaltırken en zengin ülkelerden bazıları, bunda başarılı olamadı.
Raporda ayrıca Slovenya ve İspanya gibi benzer milli gelir düzeylerine sahip ülkelerin, çocuk yoksulluğu oranlarında sırasıyla yüzde 10 ve yüzde 28 olmak üzere ciddi farklılıklar görüldüğü belirtildi.
Raporda, bir ülkenin zenginliği ne olursa olsun çocukların yaşam koşullarının iyileştirilebileceği belirtildi. OECD ve AB'nin en zengin ülkeleri arasında yer almayan Polonya, Slovenya, Letonya ve Litvanya’nın çocuk yoksulluğunda önemli azalmalar sağladığı kaydedildi.
Beş gelir düzeyi yüksek ülkeden İngiltere, Fransa, İzlanda, Norveç ve İsviçre’de mali sıkıntısı olan hanelerde yaşayan çocukların sayısı da 2010 yılından bu yana en büyük artışı gördü.