UNIFIL Sözcüsü: “Taraflar arasında karşılıklı ateş açılıyor ve biz arada kalıyoruz; şu an herkes bizi kullanıyor”

Güney Lübnan'da görev yapan UNIFIL'e ait araçlar devriye geziyor.

İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) geçtiğimiz günlerde, Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü'nün (UNIFIL) mevzilerine zorla girmesi, UNIFIL mevzileri yakınlarında meydana gelen patlamalarda BM askerlerinin yaralanması ve bazı yerlerde İsrail askerlerinin UNIFIL'in geçişine izin vermemesi gibi olaylar, bölgede BM askerlerinin güvenliğiyle ilgili kaygıları arttırıyor.

Lübnan’ın güneyinde belirlenen Mavi bölgede tampon görevini yürüten UNIFIL’in sözcüsü Andreas Tenenti, VOA Türkçe muhabiri Hediye Levent'e yaptığı açıklamada durumun çok kaygı verici ve tehlikeli bir hal aldığını söyledi.

Your browser doesn’t support HTML5

UNIFIL Sözcüsü: “Taraflar arasında karşılıklı ateş açılıyor, biz arada kalıyoruz"

Bir yıldan uzun süredir devam eden çatışmada geçen aydan itibaren hem gerilimin, hem şiddetin arttığına dikkat çeken Tenenti, "Sadece Lübnan'ın güneyinde çatışmaların artması değil, Beyrut'ta ve ülkenin diğer bölgelerinde de sürekli olarak devam ediyor. Artık mevzilerimize de IDF tarafından saldırılar düzenleniyor" dedi.

"Birliklerimize kasıtlı saldırı yapıldı"

IDF'in tarafından Mavi Hat’a yakın UNIFIL mevzilerine düzenlediği saldırıları hatırlatan Tenenti, bunların bir tanesinin Nakura'daki UNIFIL karargahı yakınında olduğunu, bir kulenin vurulduğunu ve 2 barış gücü askerinin yaralandığını kaydetti ve bunun UNIFIL birliklerine yapılan kasıtlı bir saldırı olduğunu söyledi.

Lübnan’ın güneyinde belirlenen tampon bölgede görev yürüten UNIFIL’in sözcüsü Andreas Tenenti, VOA Türkçe muhabiri Hediye Levent'e yaptığı açıklamada, İsrail’in Hizbullah’ın UNIFIL’ı kalkan olarak kullandığı suçlamalarına yanıt verdi.

UNIFIL Sözcüsü, iki UNIFIL mevzisinin daha IDF'in müdahalesine uğradığını, bunlardan birinde aydınlatma sisteminin ve kameralarının hedef alındığını ve IDF'in barış gücü sığınaklarına yakın bir bölgeye insansız hava araçlarıyla gittiğini belirtti.

Birkaç gün sonra IDF'in Ramyah yakınlarındaki UNIFIL mevzilerine girerek burada 45 dakika kaldığını ekledi.

"BM kararının ihlali"

Bu olayların barış güçlerini tehlikeye attığı için çok endişe verici olduğuna dikkat çeken Tenenti, bunun BM'nin 1701 sayılı kararının ve uluslararası insani hukukun ihlali olduğunu ekledi.

Hem IDF hem de İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu tarafından doğrudan BM Genel Sekreteri'ne Lübnan'ın güneyinden ve Mavi Hat’a yakın bazı mevzilerden ayrılmaları talebinin geldiğini belirten Tenenti, ancak UNIFIL'in bu mevzilerde kalma kararı aldığını söyledi.

Tenenti "Çünkü BM'nin, Güvenlik Konseyi'nin ve uluslararası toplumun isteğiyle oradayız. Bu bizim rolümüz, görevimiz. Ve gözlem kapasitesi olan bir misyonun bölgede olması önemli, çünkü gözlem imkanı çok sınırlı" diye konuştu.

Sözcü, güvenlik durumu nedeniyle kamplarında kalmaları gerektiğini ancak yine de izleme yaptıklarını belirterek, "Radarlarımız da var ancak aynı zamanda yerel halka da yardımcı olmamız gerekiyor; bu şu anda Lübnan'ın güneyindeki birçok köyde ihtiyaç duyulan bir şey dedi.

Canlı kalkan iddialarına yanıt

Tenenti, İsrail tarafının UNIFIL askerlerinin Lübnan'da canlı kalkan olarak kullanıldıkları iddialarıyla ilgili olarak "Şu anda taraflar arasında karşılıklı ateş açılıyor ve biz de ortada kalmış durumdayız, o yüzden sanırım şu an herkes bizi kullanıyor. IDF Lübnan topraklarına girince mevzilerimize yönelik tehdit daha da arttı. Çünkü durum artık Mavi Hat’ın ötesinde bir yerden başka bir ülkeye ateş açılması değil; Lübnan'ın içinde, bizim mevzilerimizin olduğu yerde ateş açılıyor. Son günlerde IDF mevzilerimize girdi, mevzilerimizin duvarlarını kaldırdı ve kulelerimizden birini hedef aldı. O yüzden insanlar nasıl canlı kalkan iddiasını ortaya atıyor bilmiyorum. Gerçek şu ki durum karşılıklı açılan ateş yüzünden çok tehlikeli hale geldi" ifadelerini kullandı.

"Görevimiz her zamankinden daha önemli hale geldi"

UNIFIL Sözcüsü, Lübnan'ın güneyindeki köylerde binlerce kişinin çatışmalar yüzünden sıkışmış durumda olduğunu ve temel ihtiyaçlara erişimlerinin olmadığını belirterek, "Askeri konvoylar ya da misyon tarafından koordine edilen konvoyları BM kurumlarıyla koordine etmek bile çok zorlaştı" diye konuştu. Tenenti, UNIFIL'in misyonunun şu an her zamankinden önemli hale geldiğini belirtti.

Çoğu zaman hareketleri kısıtlandığı için konvoyların organize edilmesinde zorluk çektiklerini belirten Tenenti, "Dün 22 kamyon getirebildik. Koordinasyon kapsamında riski azaltmak için tarafları durumla ilgili bilgilendiriyoruz. Bu herkesin dahil olduğu bir süreç, ancak hareketlerimiz kısıtlandığı için bu da çok zorlaştı" diye konuştu.

Bu arada UNIFIL yeni yayınladığı yazılı açıklamada, güney Lübnan'daki Kfar Kela kenti yakınlarında bir mevzide konuşlu barış gücü askerlerinin gözlem kulesine Çarşamba sabahı bir İsrail tankının ateş açtığını bildirdi.

UNIFIL'in açıklamasına göre, olayda iki kamera kullanılmaz hale gelirken, kule de zarar gördü.

Açıklamada, "Hala UNIFIL mevzisine doğrudan ve kasıtlı görünen ateş açıldığını görüyoruz, IDF ve tüm aktörlere, BM personeli ve mülkünün emniyeti ve güvenliğini teminat altına alma ve BM'ye ait yerlerin ihlal edilemezliğine her zaman saygı gösterme yükümlülüklerinin olduğunu hatırlatırız" denildi.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz ise bugün daha önce yayınladığı açıklamada, ülkesinin UNIFIL'in faaliyetlerine büyük önem verdiğini ve örgüte ya da personeline zarar verme niyetinin olmadığını vurguladı.

Katz ayrıca, İsrail'in, UNIFIL'i, Hizbullah'a karşı savaşın sonrasındaki süreçte önemli rol oynayacak bir unsur olarak gördüğünü ifade etti.

Yisrael Katz, Hizbullah'ın UNIFIL personelini "canlı kalkan" olarak kullandığı ve IDF askerlerine UNIFIL mevzileri yakınlarından kasten ateş açtığı suçlamasını yineledi.