Muğla’daki Akbelen Ormanları’nda, bölgedeki maden sahasının genişletilmesi için ağaç kesimine karşı bölge halkının ve çevrecilerin tepkisi devam ediyor. Polisin sert müdahalede bulunduğu eylemlerde 14 kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor.
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) dahil 16 uluslararası ve yerel sivil toplum kuruluşu ortak bir açıklama yayınlayarak bölgedeki ağaç kesiminin durdurulması çağrısı yaptı.
Bir grup çevre aktivisti ve yerel halkın ormanlık bölgeye girmesini engellemeye çalışan güvenlik güçleri protestoculara karşı biber gazı ve TOMA ile müdahele etti.
Akbelen Ormanları savunucuları, Yeniköy Termik Santrali’nin genişletilmesine karşı yaklaşık 4 yıldır mücadele veriyor. Hafta başında bölgede ağaç kesiminin yeniden başlamasıyla beraber protestolar alevlendi.
Bölgede yaşayanların, yerlerinden edilmek istendikleri gerekçesiyle başlattığı yasal süreç de sonuçsuz kaldı.
Kılıçdaroğlu’ndan Akbelen’e ziyaret
Tepkiler büyümeye devam ederken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bugün bölgeyi ziyaret ederek protestolara destek mesajı verdi.
Ancak Kılıçdaroğlu’nun ziyareti sırasında aracının çevresinde toplanan bazı protestocular CHP liderine “Arabaya değil barikata” sözleriyle çağrı yaparak ağaç kesiminin başladığı alana gitmesini talep etti.
Kılıçdaroğlu, bir heyetle gittiği Akbelen’de yaptığı açıklamada, "Boşuna mı 'Bu beşli çeteler milletin kanını emiyor' diyordum. Bunun için söylüyordum" ifadelerini kullandı ve "Kemal kardeşiniz sizin yanınızda, hiç endişe etmeyin. Sonuna kadar mücadele edeceğiz" dedi.
Kılıçdaroğlu’nun ziyareti kapsamında maden sahasına da gittiği belirtiliyor.
WWF Türkiye’den Ebru Özdemir açıklaması
Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri için bölgedeki maden alanının genişletilmesi yönündeki proje Limak ve İçtaş ortaklığıyla YK Enerji tarafından yürütülüyor.
Bölge sakinleri, projenin planlandığı şekilde devam etmesi durumunda Akbelen Ormanları’nın neredeyse tamamen yok edileceğini savunuyor.
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Şubesi, Avrupa İklim Eylem Ağı, Ege Orman Vakfı ve TEMA Vakfı dahil 20’ye yakın yerel ve uluslararası sivil toplum kuruluşu ortak bir açıklama yayınlayarak taleplerini şu ifadelerle sıraladı:
“Pek çok hayvan ve bitki türüne evsahipliği yapan, yaşlı ve doğal bir kızılçam ormanı olan 780 dönümlük Akbelen Ormanı’nın kesiminin hemen durdurulması; Akbelen Ormanı alanında maden işletme izni veren kararın iptal edilmesi; Akbelen Ormanı'nı da içine alan 86541 no’lu ruhsat alanı içindeki maden sahası genişletme projesinin; mevzuat gereği Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerin kapasite artırımı projesi, bölgedeki diğer kömür ocakları ve Yatağan Termik Santrali, diğer madencilik ve endüstriyel tarım gibi faaliyetler ile birlikte toplam (kümülatif) etkilerini ele alacak şekilde Bütünleşik Çevresel Etki Değerlendirmesine tabi tutulması ve santral ve madenlerin ömürlerinin uzatılmasıyla ilgili planların halka sorulması.”
Diğer taraftan, protestolara neden olan maden genişletme projesinin paydaşlarından Limak Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir’in WWF Türkiye Şubesi’nin Mütevelli Heyeti Üyesi olmasıyla ilgili tartışmalar da gündemde.
WWF-Türkiye’nin, Özdemir’in mütevelli heyeti üyeliğinden resmi olarak ayrılması için gereken işlemleri başlattığı belirtiliyor.
Avrupa İklim Eylem Ağı’nın güncel verilerine göre, Muğla’da son 35 yıl içinde maden çalışmaları nedeniyle en az 8 köy boşaltıldı.