Birleşmiş Milletler'in (BM) en üst düzey mahkemesi Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Gazze'deki insani durumu iyileştirme yönünde gerekli adımları atması gerektiğine hükmetti. Mahkeme bölgeye gıda, su, yakıt ve diğer yardım malzemelerinin girmesi için daha fazla sınır kapısının açılması dahil olmak üzere İsrail’in önlem alması gerektiğini belirtti.
Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın İsrail'i Hamas'ın 7 Ekim saldırılarının ardından başlattığı askeri harekâtta “soykırım eylemleriyle” suçladığı davayla bağlantılı olarak iki yeni geçici tedbir kararı çıkardı.
İsrail, soykırım yaptığı yönündeki suçlamaları reddediyor ve askeri harekâtının meşru müdafaa olduğunu, Filistin halkını değil Hamas'ı hedef aldığını savunuyor.
Gazze'yi yöneten Hamas kararın ardından yaptığı açıklamada insani krizi durdurmak için ateşkese ihtiyaç olduğu yönündeki ifadelerini yineledi.
Uluslararası Adalet Divanı'nın kararı, İsrail güçleri ile Filistinli savaşçıların Gazze'deki El Şifa Hastanesi çevresinde yakın çatışmaya girdiği ve Hamas ile İslami Cihat'ın silahlı kanatlarının İsrail askerlerine ve tanklarına roket ve havan toplarıyla saldırdığı haberlerinin ardına rastladı.
Mahkeme hukuki açıdan bağlayıcılığı olan kararında İsrail'den gıda, su, yakıt ve tıbbi malzeme de dahil olmak üzere temel hizmetlerin ve insani yardımın "engellenmeden" sağlanması için "gecikmeksizin" tedbir almasını istedi.
Mahkeme ayrıca İsrail'e ordusunun, insani yardımların ulaştırılmasını engellemek de dâhil olmak üzere Filistinliler’in Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki haklarına zarar verebilecek eylemlerde bulunmamasını derhal sağlama talimatı verdi.
Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Basem Naim, kararı yetersiz bulduklarını ve İsrail'e askeri saldırılarına son verme emri verilmesi gerektiğini savundu.
Reuters'a konuşan Naim, "Gazze'de ve özellikle Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşanan bu insani trajediyi sona erdirecek her türlü yeni talebi memnuniyetle karşılıyoruz, ancak mahkemenin Gazze'deki halkımızın yaşadığı tüm acılara mutlak bir çözüm olarak ateşkes kararı almasını umuyoruz" dedi.
BM Güvenlik Konseyi Salı günü yaptığı oylamada derhal ateşkes ilan edilmesini ve tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını talep etmişti. ABD oylamada çekimser kalmış; veto etmemişti.
İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan Uluslararası Adalet Divanı’nın kararına ilişkin bir yorum henüz gelmedi.
İsrail, insani yardım gruplarının Gazze'ye karadan, havadan ve gemilerle erişimini genişletmek için çaba sarf ettiğini söylüyor.
Diğer taraftan, İsrail ordusu bir haftadan uzun bir süre önce ele geçirdiği Gazze'deki El Şifa Hastanesi yerleşkesi çevresinde operasyonlarına devam ettiğini açıkladı.
İsrail askeri sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari televizyonda yaptığı açıklamada ,hastaneye operasyon düzenleyen birliklerin Hamas'ın en üst düzey 10 üyesinden biri olarak tanımladığı levazım subayı Raid Tabet'i öldürdüğünü söyledi.
Güney Afrika kararı memnuniyetle karşıladı
Güney Afrika Perşembe günkü kararı memnuniyetle karşılayarak "önemli" olarak nitelendirdi.
Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, "Filistinlilerin ölümlerinin sadece bombardıman ve kara saldırılarından değil, aynı zamanda hastalık ve açlıktan da kaynaklandığı gerçeği, grubun var olma hakkının korunması gerektiğine işaret ediyor" dedi.
Bu ayın başlarında, Güney Afrika'nın daha fazla önlem talebine yazılı bir yanıt veren İsrail, Güney Afrika'nın iddialarının "tamamen asılsız", "Soykırım Sözleşmesi'nin ve Mahkeme'nin kendisinin istismarı” olduğu görüşünü savunmuştu.
Savaşın ilk günlerinde Gazze'ye açılan sınır kapılarını kapatan İsrail bir süre sonra insani yardım malzemelerinin girişine izin vermeye başladı.
İsrailli yetkililer, Gazze'ye girmesine izin verilen insani yardım miktarına herhangi bir kısıtlama getirmediklerini söylüyor ve BM’yi teslimatları düzgün bir şekilde organize edememekle suçluyor.
BM ve uluslararası yardım grupları ise, teslimatların İsrail'in askeri kısıtlamaları, devam eden çatışmalar nedeniyle engellendiğini söylüyor.