Uluslararası Kriz Grubu, seçimler sonrası kurulacak yeni Türk hükümetine düşen görevleri sıraladı. Buna göre birinci sırada Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin canlandırılması var. İkinci önemli konu Kıbrıs. Kriz Grubu'na göre, Kıbrıs sorununa tarafların kabul edebileceği kapsamlı bir çözüm bulunması Türkiye'nin AB üyeliğini de kolaşlaştıracak.
Üçüncü sırada geniş kapsamlı bir anayasa reformunun gerçekleştirilmesi geliyor. Bunu Kürt sorununun çözümü için reformların genişletilmesi ve derinleştirilmesi önerisi izliyor. Beşinci sırada Türkiye'nin Ortadoğu'daki durumla ilgilenmeye devam etmesi geliyor. Uluslararası Kriz Grubu, Ortadoğu ülkelerine yardımıcı olmak amacıyla Türkiye'nin nüfuz ve deneyimini kullanmaya devam etmesi gerektiğini savunuyor.
Altıncı olarak, Kriz Grubu, İsrail'le ilişkilerin normalleştirilmesini de yeni kurulacak hükümete düşen önemli bir görev olarak gösteriyor. Ay sonunda Gazze'ye gönderilecek yeni gemiler konusunun yeni hükümet için bir sınav olacağını belirten Kriz Grubu, Türkiye'nin yanlış hesap yapmaktan kaçınması gerektiğini savunuyor.
Ermenistan'la ilişkilerin normalleştirilmesiyse Kriz Grubu'na göre yeni hükümete düşen 7'nci görev. Kriz Grubu yeni hükümetin Türkiye-Ermenistan sınırının açılmasını ve diplomatik ilişkiler kurulmasını öngören 2009 protokollerinin uygulanaması için yollar bulması gerektiğini kaydediyor.
Sekizinci sırada komşu ülke Yunanistan'la Ege'yle ilgili sorunların giderilmesi için çalışmak var. Uluslararası Kriz Grubu, askeri olarak Yunanistan'dan çok üstün durumda olan Türkiye'nin Yunan adaları üzerindeki askeri uçuşları durdurarak gerginliki çıkmasını önleyebileceğini savunuyor.
Dokuzuncu olarak da Uluslararası Kriz Grubu, yeni Türk hükümetinin uzun dönemli ülke içi düzenlemeler yapması, adalet sisteminde reforma öncelik vermesi, eğitim sistemi ve kadın haklarının korunmasıyla ve ifade özgürlüklerinin genişletilmesiyle ilgili reformları gerçekleştirmesi gerektiğini vurguluyor.
Uluslararası Kriz Grubu, 10'uncu olarak da yeni Türk hükümetinden demokratik katılımı arttırmak için gerekli önlemleri almasını istiyor. Avrupa Konseyi üyeleri arasında parlamentoya girebilmek için partilerin seçimlerde yüzde 10 barajını aşma koşulunun en yüksek baraj olduğuna dikkati çeken Uluslararası Kriz Grubu, örneğin Almanya'da barajın %5 olduğunu kaydediyor.