Ülkeler Siber Saldırılara Karşı Ne Kadar Hazırlıklı?

Siber güvenlikle ilgili yapılan son küresel yoklamaya göre, seçimlere, kamusal altyapıya ve ulusal güvenliğe yönelik artan siber saldırılar normal görülmeye başladı.

Dünyanın en büyük ekonomilerinin bazılarında da halk hükümetlerinin hazırlıklı olmadığını düşünüyor.

Pew Araştırma Merkezi’nin 26 ülkeden 27 bin bin kişiyle düzenlediği ankete göre, katılımcıların yüzde 47’si yani yarısından azı, ülkelerinin büyük bir siber saldırıyla başa çıkabileceği fikrinde.

Katılımcıların yüzde 74’ü ulusal güvenlikle ilgili bilgilere ulaşılabileceğini düşünürken, yüzde 69’luk bir kesim de kamusal altyapının zarar göreceğini düşünüyor. Yüzde 61’lik kesim de siber saldırıların ülkelerindeki seçimleri hedef alabileceğini belirtiyor.

Halklarının en çok güvendiği ülkeler İsrail ve Rusya. Bu ülkelerin vatandaşlarının üçte ikisi hükümetlerinin büyük bir siber saldırıya hazırlıklı olduğundan emin.

Sahra çölünün güneyindeki Afrika ülkelerinden Kenya, Nijerya ve Güney Afrika da iyimser. Bu ülkelerin halklarının yarısından fazlası yönetimlerinin hazırlıklı olduğuna inanıyor.

Ankete göre Brezilya ve Arjantin en az güvenilen ülkeler. Arjantinliler’in sadece yüzde 9’ü hükümetin hazırlıklı olduğu yanıtını veriyor.

Almanya ve Japonya gibi dev ekonomilerdeyse katılımcıların yarısından fazlası, siber saldırılara karşı hazırlıklı olmadıklarını dile getiriyor.

Pew’ün araştırmasına göre siber saldırıların en çok beklendiği ülke ABD. Ülkede 2006’dan bu yana 100’den fazla ciddi siber saldırı olayı yaşandı.

ABD’li katılımcıların neredeyse yüzde 80’i kamusal altyapının, ulusal güvenliğin ve seçimlerin zarar göreceği fikrinde.

Ancak Amerikalıların yüzde 53’ü ülkenin hazırlıklı olduğunu 43’ü ise olmadığı yanıtını veriyor. Bu yanıtlar siyasi görüşe göre de değişiyor.

Cumhuriyetçilerin yüzde 60’tan fazlası ABD’nin siber saldırılara karşı hazırlıklı olduğunu düşünürken bu oran Demokratlar arasında yüzde 47.

Pew’ün araştırması Rusya’da da benzer bir eğilim gösteriyor. Siber saldırılar konusunda Putin destekçilerinin yüzde 75’i iyimserken, bu oran Putin’i desteklemeyenler arasında yüzde 61’e düşüyor.

Siber saldırı endişelerinin seviyesi yaşa göre de değişiyor. Birçok Batı ülkesinde yaşça büyük kesim, gençlerden daha fazla endişeli görünüyor.

Örneğin İsveç’te 50 yaş üstünde altyapıya saldırı endişesi taşıyanların oranı yüzde 82. 18 ile 29 yaş arasında ise yüzde 53.

14 Mayıs ile 12 Ağustos 2018 tarihleri arasında yapılan ankete 26 ülkeden katılımcılar yanıt verdi. Bu ülkeler ABD, Kanada, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Hollanda, Polonya, İspanya, İsveç, İngiltere, Rusya, Avustralya, Endonezya, Japonya, Filipinler, Güney Kore, İsrail, Tunus, Kenya, Nijerya, Güney Afrika, Arjantin, Brezilya ve Meksika.