“Ukrayna’daki Savaş Çıkmaza Girdi”

Ukrayna’nın askeri istihbarat teşkilatı başkanı Kirilo Budanov

Ukrayna’nın askeri istihbarat teşkilatı başkanı Kirilo Budanov, birinci yılına yaklaşılan Ukrayna savaşında çıkmaza girildiğini söyledi.

Budanov BBC’ye verdiği mülakatta, savaşta son dönemde ne Ukrayna’nın ne de Rusya’nın önemli ilerleme kaydettiğini belirterek, “Durum çıkmaza girmiş, sıkışmış durumda” dedi.

Ukrayna birliklerinin güneydeki stratejik öneme sahip Herson kentini Rus güçlerinden geri almasının ardından, en şiddetli çatışmalar Donetsk bölgesindeki Bahmut ve çevresinde yaşanıyor.

Kış koşullarının Ukrayna’nın cephe hattındaki kara operasyonunun hızını yavaşlattığı basına yansıyor.

Rusya'nın çok önemli kayıplar vererek "tamamen çıkmaza girdiğini" söyleyen Budanov, ancak Ukrayna kuvvetlerinin de hala birçok alanda ilerlemek için gerekli askeri kaynaktan yoksun olduğunu dile getirdi.

İlgili Haberler "Rus Ordusu Gereğini Yapar"

"Yeni silah tedariklerini ve daha gelişmiş silahların gelmesini dört gözle bekliyoruz” diyen Ukraynalı yetkili, Rusya’nın Belarus’tan kara harekatı başlatma ihtimalinin ise şimdilik olmadığını ifade etti.

Budanov, "Şu an itibarıyla Belarus'tan Kiev'e ya da kuzey bölgelerine yönelik bir işgal hazırlığına dair herhangi bir işaret görmüyorum” dedi.

Rusya, yakın müttefiki Belarus’u Ukrayna savaşında üs olarak kullanıyor.

Moskova, Ekim ayından bu yana Ukrayna'nın kritik altyapısını füzeler ve insansız hava araçlarıyla hedef alan ve milyonlarca kişiyi elektriksiz ve susuz bırakan operasyonlar düzenliyor.

Budanov savaşın şimdilik çıkmaza girdiğini söylese de, 2014’te ilhak edilen Kırım dahil işgal edilen tüm toprakları ülkesinin eninde sonunda geri alacağına inandığını kaydetti. Ukrayna'nın askeri istihbarat teşkilatı başkanı, ülkesinin Sovyetler Birliği'nin çöküşüyle birlikte bağımsızlığını ilan ettiği 1991 sınırlarına geri dönmesini öngördüğünü de sözlerine ekledi.

İlgili Haberler Rusya’nın Ukrayna Saldırıları Noel’de Durmadı