Ukrayna, Pazar günü Moskova'ya en az 34 insansız hava aracıyla saldırarak 2022'de savaşın başlamasından bu yana Rusya'nın başkentine yönelik en büyük insansız hava aracı saldırısını düzenledi. Saldırı, Moskova’nın üç büyük havalimanından uçuşların yönlendirilmesine ve en az bir kişinin yaralanmasına neden oldu.
Rusya Savunma Bakanlığı, hava savunma sistemlerinin Pazar günü üç saat içinde Batı Rusya'nın diğer bölgeleri üzerinde 36 insansız hava aracını daha imha ettiğini açıkladı.
Bakanlık, “Kiev rejiminin Rusya Federasyonu topraklarında uçak tipi insansız hava araçları kullanarak bir terör saldırısı gerçekleştirme girişimi engellendi” açıklamasını yaptı.
Rusya'nın federal hava taşımacılığı ajansı, Moskova’da bulunan Domodedovo, Sheremetyevo ve Zhukovsky havalimanlarında en az 36 uçuşun yönlendirildiğini ancak daha sonra operasyonların yeniden başladığını duyurdu. Moskova bölgesinde bir kişinin saldırıda yaralandığı bildirildi.
En az 21 milyon nüfusa sahip Moskova ve çevresi, İstanbul ile birlikte Avrupa'nın en büyük metropollerinden biri olarak biliniyor.
İlgili Haberler Rusya Kırım ve Moskova yakınlarında Ukrayna’ya ait en az 13 İHA düşürdüUkrayna, Rusya'nın gece boyunca 145 insansız hava aracı fırlattığını açıkladı. Kiev, hava savunmasının bunlardan 62'sini düşürdüğünü belirtti. Ukrayna, ayrıca Rusya'nın Bryansk bölgesindeki bir cephaneliğe saldırdığını ve bölgede 14 insansız hava aracının düşürüldüğünü kaydetti.
Rus Telegram kanallarında yayınlanan doğrulanmamış videoda insansız hava araçlarının ufuk çizgisi boyunca ilerlediği görüldü.
Ukrayna'da Şubat 2022’den beri süren savaş, Moskova güçlerinin savaşın ilk günlerinden bu yana en hızlı şekilde ilerlemesi ve Donald Trump'ın ABD'nin 47’nci başkanı seçilmesinin ardından bazı yetkililerin son perde olabileceğini söylediği bir döneme giriyor.
Ocak ayında göreve başlayacak olan Trump, seçim kampanyası sırasında Ukrayna'ya 24 saat içinde barış getirebileceğini söylemişti ancak bunu nasıl yapacağına dair çok az ayrıntı vermişti.
Basında yer alan haberlere göre, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, seçim zaferini kutlamak üzere Trump'ı aradığında, Tesla CEO'su ve Trump destekçisi Elon Musk da görüşmeye katıldı. Musk, Ukrayna'nın savunma çabaları için hayati önem taşıyan Starlink uydu iletişim hizmetlerini sağlayan SpaceX'in sahibi.
Moskova “şemsiyeleri”
Rus güçlerinin toplu insansız hava aracı saldırılarının hedefi olan Kiev, kendisinden çok daha büyük olan doğu komşusuna, petrol rafinerilerine, havaalanlarına ve hatta Rus stratejik erken uyarı radar istasyonlarına karşı tekrarlanan insansız hava aracı saldırılarıyla karşılık vermeye çalışıyor.
1000 kilometrelik cephe, savaşın büyük bölümünde Birinci Dünya Savaşı'nın hendek ve topçu savaşlarına benzese de çatışmanın en büyük yeniliklerinden biri dron savaşı oldu.
Hem Moskova hem de Kiev yeni insansız hava araçları satın almaya ve geliştirmeye, bunları yenilikçi yollarla konuşlandırmaya ve çiftçilerin av tüfeklerini kullanmaktan gelişmiş elektronik karıştırma sistemlerine kadar bunları yok etmenin yeni yollarını aramaya çalıştı.
Rusya, Moskova üzerinde bir dizi elektronik “şemsiye” geliştirdi. Bunun içinde stratejik binalar üzerinde ilave gelişmiş iç katmanlar ve Rusya'nın başkentinin kalbindeki Kremlin'e ulaşmadan önce insansız hava araçlarını vuran karmaşık bir hava savunma ağı da bulunuyor.
Her iki taraf da kendi üretimlerini arttırırken ucuz ticari insansız hava araçlarını ölümcül silahlara dönüştürdü. Her iki tarafın askerleri de insansız hava araçlarından içgüdüsel bir korku duyduklarını belirtiyor. Hem Rusya hem Ukrayna, propagandalarında ölümcül insansız hava aracı saldırılarının ürkütücü video görüntülerini kullandı.
Moskova'yı savaşın ezici zorluklarından izole etmeye çalışan Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, nükleer enerji santralleri gibi sivil altyapıyı hedef alan Ukrayna dron saldırılarını “terörizm” olarak nitelendirerek karşılık verme sözü vermişti.