Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin Genel Sekreteri Andriy Yermak, bugün yaptığı açıklamada, Rusya'yı Karadeniz'deki sivil gemileri tehdit etmekle suçladı ve uluslararası toplumu “teröristlerin metodları” olarak nitelediği bu durumu kınamaya çağırdı.
Rusya geçen hafta Birleşmiş Milletler ve Türkiye himayesinde varılan ve Ukrayna'nın tahıl ürünlerini Karadeniz'den güvenli şekilde gıda güvenliği olmayan ülkelere ihraç etmesini sağlayan anlaşmadan çekilmiş, Ukrayna limanlarına ilerleyen gemilerin askeri hedef olarak kabul edilebileceğini bildirmişti.
İlgili Haberler Putin’den Batı'nın "ikiyüzlü" yaptırımlarına rağmen Afrikalı liderlere bedava tahıl sözüYermak, Telegram üzerinden paylaştığı mesajda, “Rus savaş gemileri Karadeniz'deki sivilleri tehdit ediyor, tüm uluslararası denizcilik yasalarını çiğniyor” dedi.
Ukrayna Sınır Muhafız Birliği'nden yapılan bir başka açıklamadaysa dün bir Ukrayna limanının yakınındaki sivil bir gemiye Rusya'nın uyarı mesajı gönderdiği bilgisi aldıkları bildirildi.
Açıklamada geminin ya da limanın adı verilmedi ancak “Saldırganın savaş gemileri Karadeniz sularında küstah davranışlarını sürdürüyor, tüm uluslararası denizcilik yasalarını ihlal ediyor” denildi.
Açıklama ayrıca, Rusya'nın uyarı mesajının “Ukrayna limanlarına hareket yasağını” ve ”Ukrayna'ya her türlü kargo nakliyesinin Rusya tarafından askeri kargo olarak kabul edileceğini” vurguladığı kaydedildi.
Gemilerin taşıdığı bandıranın ait olduğu ülkelerin de Ukrayna'daki çatışmalarda taraf olarak kabul edileceği bilgisi de açıklamada yer aldı.
Rusya'dan Yermak'ın ya da sınır muhafızlarının açıklamalarına yanıt gelmedi.
İlgili Haberler Rusya bir kez daha Türkiye'den giden bir gemide patlayıcı izine rastlandığını iddia ettiRus Federal Güvelik Dairesi, dün, Türkiye'den Rusya'ya giden ve daha önce Ukrayna'ya ait bir limana uğrayan yabancı bir gemide patlayıcı izlerine rastlandığını bildirmişti. Bu, tahıl yüklenmek üzere Rusya'ya giden yabancı bir gemide patlayıcı izi görüldüğüne ilişkin ikinci açıklama oldu.
Rusya, Karadeniz Tahıl Anlaşması’ndan çıktıktan sonra Ukrayna'nın tahıl tesislerine sık sık hava saldırıları düzenlemeye başladı.
Kiev, saldırıların amacının Ukrayna'nın Karadeniz'le bağlantısının kesilmesi ve küresel tahıl ihracatçısı olarak Rusya'nın öneminin arttırılması olduğunu kaydediyor.
Rusya'nın Ukrayna'da döşediği mayınlar ölümcül bir tehdit oluşturuyor
Ukrayna kuvvetleri karşı saldırılarını yavaş da olsa devam ettirirken Ukraynalı asker ve siviller, yollara, tarlalara ve tahrip olmuş kentlere yerleştirilen yüz binlerce mayının yarattığı riskle karşı karşıya.
Yeni tür mayınlar, hareketi yüzlerce metre uzaklıktan hissedebiliyor. Ancak en sık kullanılanlar, hem Rus hem de Ukrayna ordularının cephaneliklerini dolduran on milyonlarca eski ve basit tür mayınlar.
Reuters haber ajansının dört mayın temizleme örgütü ve iki askeri uzmanla yaptığı görüşmelere göre Ukrayna'daki mayın kaplı alanların büyüklüğü, 21'inci yüzyılda daha önce görülmemiş boyutlarda.
Kara mayınları, Ukrayna ordusu için aşılması zor bir engel haline geldi. Zaporijya ve Donetsk'teki mayın tarlalarının temizlenmesi için geniş kapsamlı mühendislik çalışmaları gerekiyor. Bu, en donanımlı ordular için bile başarması zor bir iş.
Mayın tarlaları nedeniyle Ukrayna kuvvetleri yavaş ilerlemek zorunda kalıyor.
Ordular ve mayın temizleme örgütleri, çok farklı metodlar kullanıyor. Ukrayna silahlı kuvvetleri mayın tarlalarını aşıp toprak ele geçirdiklerindeyse sivillerin karşı karşıya olduğu tehlikelerin on yıllar boyunca devam etmesi bekleniyor.
İlgili Haberler BM’den Ukrayna’daki baraj patlaması sonrasında üç aşamalı yardım planıMayın tarlaları nasıl oluşturuluyor?
Ordular, kendi kuvvetlerinin hangi bölgelerde mayın tehlikesi olduğunu önceden bilmesi için mayın tarlalarını planlı şekilde oluşturuyor. Bu da mayın temizleyen insani yardım kuruluşlarının işini kolaylaştırıyor. Ukrayna'da mayınlar çoğunlukla çatışma hattı boyunca döşeniyor. Ukrayna'nın doğusunda Rusya sınırından Harkiv'in 150 kilometre doğusuna uzanan, güney ve batıdan Zaporijya'ya ve Karadeniz kıyısındaki Herson'un güneyine ilerleyen bu hat, binlerce kilometre uzunlukta. Bu hatta döşenen mayın sayısı bilinmiyor.
Ukrayna'da düşman askerlerini püskürtmek için döşenen mayın ve bubi tuzakları, yerel sivil halk açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor.
Ancak Ukrayna'da işgalden bu yana sivillerin yaralanmalarına yol açan kara mayınları, çoğunlukla tanksavar mayınlar olarak tanımlanıyor. İnsani mayın temizleme örgütü HALO Trust verilerine göre 2022 Şubat ve 2023 Mayıs ayları arasında 550 mayın patlama vakasında 855 sivil öldü ya da yaralandı.
HALO Trust'tan Andro Mathewson, “Şu anda Ukrayna'da yapabileceğiniz en tehlikeli şey, asfalt döşeli olmayan bir yolda araç kullanmak. 30 tonluk bir tankı tahrip etmek için döşenen bir mayının 2 tonluk bir otomobile neler yapabileceğini siz düşünün” diyor.
Your browser doesn’t support HTML5