Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) yargıçları Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin hakkında Ukrayna'da işlendiği belirtilen suçlar sebebiyle yakalama kararı çıkardı. Mahkeme Putin ve bir diğer Rus yetkiliyi, yüzlerce çocuğun Ukrayna topraklarından hukuk dışı şekilde çıkarılarak Rusya'ya götürülmesiyle suçluyor.
Merkezi Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin hakkında yakalama kararı çıkardığı bir diğer isim de Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanlığı Ofisi Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova-Belova.
"Yüzlerce çocuğun yetimhanelerden alındığını tespit ettik"
Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Karim Khan, yakalama kararına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, en az yüzlerce çocuğun yetimhanelerden alındığını ve bu çocukların çoğunun Rusya Federasyonu'nda evlatlık verildiğini tespit ettiklerini söyledi.
Bu amaçla Rusya'da Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yasanın değiştirildiğini ve çocukların Rus aileler tarafından evlat edinilmesini kolaylaştırmak için Rus vatandaşlığı verilmesinin hızlandırıldığını belirtti.
Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Karim Khan, "İşlenen suçlardan sorumlu olanların hesap vermesini, çocukların ailelerine teslim edilmesini sağlamalıyız. Çocukların savaş ganimeti muamelesi görmesine izin veremeyiz" dedi.
Putin hakkında çıkarılan yakalama kararının ilk somut adım olduğunu, diğer Ukrayna soruşturmalarının devam ettiğini belirten Başsavcı, "Ukrayna karmaşık ve geniş kapsamlı uluslararası suç iddialarını barındıran bir suç mahali. Deliller gerektiğinde başka yakalama kararı talebi iletmekte tereddüt etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
Rusya: “Yakalama kararının bir önemi yok”
Moskova bir yılı aşkın süredir devam eden Ukrayna işgalinde savaş suçu işlendiği iddialarını reddetmişti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, “yakalama kararının hiçbir öneminin olmadığını” savundu.
İlgili Haberler UCM’den Rus Yetkililer Hakkında Savaş Suçu DavasıTelegram kanalı üzerinden açıklama yapan Rus sözcü, “Rusya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Roma Tüzüğü’ne taraf değil ve bu nedenle bir yükümlülüğü bulunmuyor” dedi.
Rusya'nın mahkemenin yetkisini tanımadığını belirten Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, "Bu nedenle bu tür kararların Rusya Federasyonu için hukuki açıdan geçerliliği yoktur" ifadelerini kullandı.
Kremlin sözcüsü, Putin'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni tanıyan ülkelere seyahat etmekten endişe edip etmediği sorusuna, "Bu konuda ekleyecek bir şeyim yok. Söyleyeceklerim bu kadar" yanıtını verdi.
Rusya Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni kuran Roma Tüzüğü'nü 2000 yılında imzalamış ancak üyeliği onaylamamış ve 2016 yılında da imzasını çekmişti. Rusya o dönem Kırım'ı 2014 yılında tek taraflı ilhak etmesi sebebiyle uluslararası baskı altındaydı.
Ukrayna: “Bu daha başlangıç”
Ukraynalı üst düzey yetkililer mahkemenin çıkardığı yakalama kararını memnuniyetle karşıladı. Ukrayna Başsavcısı Andriy Kostin kararın “Ukrayna için ve tüm uluslararası sistem için tarihi” olduğunu belirtti.
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Andriy Yermak da Putin hakkındaki yakalama kararının bir başlangıç olduğunu söyledi.
Uluslararası Ceza Mahkemesi hafta içinde Rusya’yı katliam ve işkence dahil olmak üzere Ukrayna’da geniş çaplı savaş suçu işlemekle suçlamıştı. Bu suçlamalar arasında çocuklara yakınlarının cinsel saldırıya uğradığı anları zorla izletmek de yer alıyordu.
Rusya 24 Şubat’ta başlayan Ukrayna işgali sebebiyle Batı ülkelerinin sert yaptırımlarının hedefi olmuştu.
Haberde Reuters'ın ilgili haberinden bir bölüm kullanılmıştır.