Twitter’a rakip platform Threads beş günde 100 milyon kullanıcıya ulaşarak en hızlı büyüyen online platform oldu. Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg’ün açıklamasına göre, Threads bu sürede ulaştığı kullanıcı sayısı bakımından sohbet robotu ChatGPT’yi geride bırakmış oldu.
Threads piyasaya sürüldüğü Çarşamba gününden bu yana kullanıcı sayısı artışında rekor kırıyor. Elon Musk’ın sahibi olduğu Twitter’a ilk ciddi rakip olarak görülen sosyal medya platformuna ünlüler, siyasetçiler ve gazeteciler katıldı.
Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg Threads’de paylaştığı bir açıklamada, platforma talebin çoğunlukla organik olduğunu ve henüz promosyon ve reklam çalışmalarının çoğunu başlatmadıklarını belirtti.
Threads hızla büyüyen kullanıcı sayısıyla, OpenAI’ın geliştirdiği ve piyasaya çıktıktan iki ay sonra Ocak ayında en hızlı büyüyen uygulama olan sohbet robotu ChatGPT’yi sollamış oldu.
Twitter Threads’in piyasaya çıkmasına, uygulamayı geliştirmek için ticari sırlarını ve diğer gizli bilgileri kullanmakla suçladığı Meta’yı dava açmakla tehdit ederek yanıt verdi.
Hukuk uzmanlarıysa bu iddianın kanıtlanmasının zor olduğunu söylüyor.
Twitter’ın web trafiği düşüşte
Twitter’ın şirket Elon Musk tarafından satın alınmadan önce açıkladığı verilere göre, geçen yıl Temmuz ayı itibarıyla gelir elde edebildiği günlük yaklaşık 240 milyon aktif kullanıcısı bulunuyordu.
İnternet veri analizi şirketlerinden gelen verilere göre kullanım o zamandan bu yana düştü.
Threads’in piyasa çıkmasının ardından bir önceki yıla göre Twitter’ın web trafiğinin yüzde 11 düştüğü belirtiliyor.
İnternet altyapı şirketi Cloudflare’in CEO’su Matthew Prince Pazar günü benzer bir grafik paylaşarak Twitter’ın trafiğinde düşüş yaşandığını belirtmişti.
Twitter’dan henüz trafiğinde düşüş yaşandığına ilişkin veriler konusunda bir açıklama gelmedi.
Threads Twitter’ın yerini mi alıyor?
Twitter’a pek çok açıdan benzeyen Threads 500 karaktere kadar paylaşım imkanı veriyor; fotoğraf ve link paylaşımının yanı sıra 5 dakikaya kadar video paylaşımını destekliyor.
Threads’in henüz Twitter gibi doğrudan mesaj uygulaması ve pek çok şirket ve kuruluşun kullandığı masaüstü versiyonu henüz bulunmuyor.
Threads’de etiket ve anahtar kelime ile arama fonksiyonlarının bulunmaması reklamcılar ve gerçek zamanlı olayların takibi açısından platformu daha az cazip kılıyor.
Ancak yine de analistler Twitter’da kullanıcıların görebileceği paylaşım sayısına kısıtlama getirilmesi gibi uygulamalarla yaşanan çalkantının Threads’in kullanıcı ve reklamcıları çekmesini sağlayabileceğini belirtiyor.
Threads uygulamasında şu anda reklam yok ve Zuckerberg şirketin ancak 1 milyar kullanıcıya ulaşmaya doğru ilerlemesi halinde platformdan gelir elde etmeyi düşüneceğini söylemişti.
Instagram’ın başında bulunan Adam Mosseri geçen hafta yaptığı açıklamada Meta’nın Twitter’ın yerini almaya çalışmadığını ve Threads’in daha çok spor, müzik, moda ve tasarım gibi konulara odaklanmayı amaçladığını söylemişti.
Ancak Adam Mosseri siyasetle ilgili haberlerin de kaçınılmaz olarak Threads’de görüneceğini kabul etmiş ve bu durum uygulamanın internet ortamındaki kamuoyu tartışmasında dostane bir seçenek olarak kendisini pazarlamasını zorlaştıracağı şeklinde yorumlanmıştı.