Twitter’ı satın alma işlemlerini tamamlayarak mülkiyetini ele geçiren milyarder işadamı Elon Musk’ın ilk işi bazı üst düzey yöneticileri işten çıkarmak oldu. Musk, sosyal medya platformu için belirlediği hedeflere nasıl ulaşacağı konusunda ise açıklama yapmadı.
Twitter CEO'su Parag Agwaral, CFO Ned Segal ve hukuk müşaviri Vijaya Gadde'yi gönderen Musk, bu yöneticileri, sahte hesapların sayısı konusunda kendisini ve Twitter yatırımcılarını yanlış yönlendirmekle suçlamıştı.
Your browser doesn’t support HTML5
Kaynaklar, Agrawal ve Segal'ın Musk'ın Twitter'ı satın alma anlaşması tamamlandığında şirketin San Francisco'daki merkezinde olduğunu ve iki yöneticinin şirket binası dışına çıkarıldığını söyledi.
Amerikalı haber kuruluşu Bloomberg, konuyla ilgili bilgi sahibi olan bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Musk'ın Twitter'ın CEO'su olmayı ve bazı kullanıcılara getirilen kalıcı yasakları kaldırmayı planladığını bildirdi.
İlgili Haberler Twitter: “Elon Musk Federal Soruşturma Altında”Twitter, Musk ve diğer yöneticiler, konuya ilişkin görüş bildirmeleri taleplerine karşılık vermedi.
Twitter'ı 44 milyar dolara satın alma işlemlerini dün tamamlayan Musk, şirketin kuş şeklindeki logosuna atıfta bulunarak "Kuş özgürlüğüne kavuştu" şeklinde bir Twitter mesajı paylaştı. Mesaj, Musk'ın Twitter'da yapılan paylaşım ve içerikler üzerinde daha az kısıtlama olması arzusunun bir işareti.
Kendisini mutlak ifade özgürlüğü savunucusu olarak tanımlayan Musk, aynı zamanda Twitter'ın nefret ve kutuplaşma söylemlerinin tekrarlandığı bir yankı odası haline gelmesini engellemek istediğini de söyledi.
İlgili Haberler Musk ve Twitter'dan Anlaşmaya Geri Dönme Hamlesi2022’de dünyanın en zengin kişisi olan Elon Musk'ın bir diğer amacı da Twitter'da bot olarak adlandırılan sahte hesapları engellemek ve kullanıcılarına içeriklerin nasıl sunulduğunu belirleyen algoritmalar oluşturmak.
Musk, Twitter'ı para transferinden alışveriş ve ulaşım aracı çağırma gibi, her türlü hizmeti sağlayacak bir "süper uygulama" oluşturmak için bir temel olarak gördüğünün işaretini vermişti.
Ancak Musk, bu amaçlara nasıl ulaşmayı planladığına ve şirketi kimin yöneteceğine ilişkin ayrıntı vermedi. Musk'ın Twitter'da işten çıkarmalara başlayacağını söylemesi, şirketin 7 bin 500 çalışanını kaygılandırmıştı.
Musk dün de Twitter'ı daha fazla para kazanmak için değil, "çok sevdiğim insanlığa yardım etmek için" satın aldığını söyledi.
Musk ayrıca çalışanların şirkette büyük bir işten çıkarma dalgası geldiği şeklindeki kaygılarını gidermeye çalıştı ve platform üzerinde reklamverenlere, içerikte ölçülü olma kurallarına geçmişte getirdiği eleştirilerin Twitter'ın cazibesine zarar vermeyeceği güvencesi verdi.
Musk, reklamverenlere dün yazdığı açık mektupta, "Twitter, hiçbir sonucu olmadan her şeyin söylenebildiği, herkesin serbest atış yapacağı bir cehennem haline gelemez" ifadesini kullandı.
Öte yandan Avrupalı yetkililer, Twitter'ın Musk'ın liderliğinde de Avrupa'nın Dijital Hizmetler Yasası'na uymak zorunda olduğunu uyarısı yaptı. Düzenleme, yasadışı içeriklerin kontrol edilmemesi durumunda sosyal medya şirketlerinin büyük cezalar ödemesini öngörüyor.
Avrupa Birliği İç Pazar Komiseri Thierry Breton, bu sabah paylaştığı Twitter mesajında, "Avrupa'da kuş, AB kurallarımıza göre uçacak" dedi.
Musk, ABD Kongresi'ne yapılan baskından sonra platformdan uzaklaştırılan eski Başkan Donald Trump'a getirilen Twitter yasağını geri çevireceğini söylemişti. Trump ise Twitter'a geri dönmeyeceğini söyleyerek kendi sosyal medya uygulaması Truth Social'ı kurmuştu.
Trump’ın sözcüsü, Reuters haber ajansının konuya ilişkin görüş bildirmesi talebini yanıtsız bıraktı.