Türkiye’ye Silah Satışının Askıya Alınmasına Tepkiler Farklı

Almanya Federal Dışişleri Bakanı SIgmar Gabriel

Federal Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in, Türkiye ve Almanya arasındaki gerginlik nedeniyle Türkiye'ye silah ihracatı başvurularının bekletildiğini açıklamasından sonra, hükümetteki Birlik Partileri ile ortağı SPD’nin yanı sıra muhalefet partileri arasında konuyla ilgili değişik görüşler ortaya çıktı.

Hristiyan Birlik Partilerinin dış politika sözcüsü Jürgen Hardt, Almanya ve Türkiye’nin NATO çatısı altında ortak çıkarları bulunduğunu belirterek, "Almanya Türk ordusunun güçlü olmasını arzular" dedi. NATO kapsamındaki dayanışmanın Türkiye’nin silah taleplerinin “iyi niyetli” gözden geçirilmesini gerektirdiğini savunan siyasetçi, silah ambargosunun NATO’nun zayıflatılması ve Almanya’nın kendi güvenlik çıkarlarının zarar görmesi anlamına geleceğini belirtti.

Federal Parlamento’da Yeşiller’den milletvekili Özcan Mutlu, Türkiye’de tutuklu bulunan Almanlar’ın durumuna tepki verilmesini isteyerek, silah ihracatının durdurulması önermişti.

Almanya-Türkiye ilişkileri son olarak Alman insan hakları savunucusu Peter Steudtner'in ve Alman vatandaşı Türk kökenli bazı kişilerin FETÖ’yle bağlantılı oldukları suçlamasıyla Türkiye'de tutuklanmaları ya da gözaltına alınmaları sonrasında tırmanmıştı.

Dışişleri Bakanı Gabriel ise yaşanan siyasi gerilim nedeniyle Türkiye'ye silah ihracatı başvurularının bekletildiğini duyurmuş, "Türkiye'nin şu sıralar bize silah satışına yönelik yaptığı başvuruları - ki bunların sayısı hiç az değil, beklemeye aldık" şeklinde konuşmuştu. Alman hükümetinin iki ülke arasındaki gerilime rağmen bu yılın başından beri Türkiye'ye 25 milyon Euro tutarında silah ticaretini onayladığı biliniyor. Almanya'da yasalara göre silah firmalarının ülke dışına yaptığı satışları hükümetin onaylaması gerekiyor.

Türkiye'ye ihraç edilen mühimmatın başında bomba, torpido ve füzeler geliyor. Türkiye, Almanya’dan en çok silah satınalan ilk 10 ülke arasında yer alıyor. 2015’te en çok silah satınalan ülkeler sıralamasında 25. olan Türkiye, 2016’da 8. sıraya yükselmişti. Federal Hükümet geçen yıl 54 silah satışına izin verdi, 11’ini reddetti. Başta Sol Parti olmak üzere, Yeşiller ve SPD’li çok sayıda siyasetçi aylardır Başbakan Angela Merkel’e Türkiye’ye yönelik silah ambargosu uygulama çağrısında bulunuyor. Almanya’nın 1990’lı yılların başında sattığı bazı silahların terör örgütü PKK’ya karşı kullanıldığının ortaya çıkması üzerine Berlin o dönemde Türkiye’ye silah ambargosu uygulamıştı.

Bu arada 24 Eylül parlamento seçimlerine 12 gün kala kampanya çalışmalarına, Türkiye ile ilgili açıklamalar damga vurmaya devam ediyor. Nitekim Başbakan Angela Merkel Türkiye'nin, "kendisinin hukuk devleti kavramından anladığı her şeyden fazlasıyla uzaklaştığını" savunarak, son yaşanan gelişmelerden sonra Türkiye politikalarını değiştirme kararı aldıklarını, ayrıca Gümrük Birliği'nin genişletilmesinin de söz konusu olmayacağını açıkladı.

“Seçim arenasında” Türkiye

Kamu televizyonu ARD'de katıldığı “Seçim Arenası” programında, stüdyodaki seçmenlerin sorularını cevaplandıran Merkel, AB'ye üyelik müzakerelerinin durumunun ise 19-20 Ekim’de yapılacak AB Zirvesi'nde görüşüleceğini de söyledi. Türkiye’de halkın yarısının anayasa referandumunda “Hayır” oyu verdiğini hatırlatan Merkel, bu kişilerin ve muhalefetin hayal kırıklığına uğratılmaması gerektiğini de öne sürdü. Merkel, Ankara ile Berlin arasındaki gerilim sürerken Almanya’daki Türk kökenli vatandaşlarla birlik olunması gerektiğini belirtti ve Merkel, "Siz, burada evinizdesiniz. Size değer veriyoruz" ifadelerini kullandı ve oy kullanmalarını istedi.