Associated Press haber ajansı, Pazar günü Türkiye’de yapılacak yerel seçimle ilgili bir haber yayınladı.
Haberde, yerel seçime sayılı günler kala, hukukçuların, seçimin adil bir ortamda yapılması için binlerce gönüllü seçim gözlemcisine eğitim verdiği aktarıldı.
Ajans, İstanbul ve diğer büyük şehirlerdeki belediye başkanlığı yarışının kıran kırana geçmesinin beklendiğini, gözlemcilerin bazı partilerin sonuçlara müdahale etmeye çalışabileceğinden ve kaybedenlerin hile iddialarıyla sonuçlara şüphe düşürebileceğinden endişe ettiğini bildirdi.
“CHP yeterli sayıda gönüllüye sahip değilse, çok fazla karışıklık görebiliriz”
Gönüllü seçim gözlemcilerinin, riskli seçimin adil bir şekilde sonuçlanmasını sağlamada hayati bir rol oynayacağı yorumu yapılan haberde, İstanbul Sabancı Üniversitesi'nden Berk Esen’in şu görüşlerine yer verildi:
"Her bir oyun sayılması çok önemli olacak. Özellikle AKP'nin kalesi olan İstanbul'da oy sayım sürecinde pek çok zorluk yaşanacak. Eğer CHP yeterli sayıda gönüllüye sahip değilse, gerçekten çok fazla karışıklık görebiliriz.”
Gönüllülerin çoğu, son 10 yıldır seçimleri izleyen Oy ve Ötesi gibi bağımsız gruplar tarafından yönlendiriliyor. Her gönüllü tek bir partinin çıkarlarını temsil etmekle görevlendirilse de, genellikle parti üyesi değiller.
Emekli öğretmen 62 yaşındaki Tufan Çalışkan, 23 Mart'taki eğitime katılarak "daha adil ve güvenli bir seçim yapılmasını sağlamak" için gönüllü olduğunu söyledi. Çalışkan, Associated Press haber ajansına, "Demokratik sürece katkıda bulunmak istiyorum" dedi.
İlgili Haberler İzmir’de CHP’nin oy deposu mahallelerden Mavişehir: Neden CHP oyu bu kadar yüksek?“Yeterli gönüllü yok”
Oy ve Ötesi, başta İstanbul olmak üzere 49 ilde oylamayı denetlemek üzere 50 bin gözlemci görevlendirmeyi hedefliyor. Avukatlar da olası usulsüzlüklere itiraz etmek için hazır bulunacak.
Oy ve Ötesi Yönetim Kurulu Başkanı, 35 yaşındaki maden mühendisi Mehmet Bilgiç, örgütün umduğu kadar çok gönüllü toplayamadığını söyledi.
Bilgiç, "Son seçimlerde her sandığa iki gönüllü yerleştirebildik. Bu seçimlerde o insan gücüne sahip değiliz. Son seçimlerde insanlar değişim için umutlanmıştı. Ancak pek çok kişi değişim konusunda hayal kırıklığına uğradı” diye konuştu.
Mehmet Bilgiç, bağımsız bir oy sayımı gerçekleştirecek ve olası sahtekarlıkları izleyecek olan grubunun geçmişte pek çok usulsüzlüğün önlenmesine yardımcı olduğunu ancak sandık sonucunu etkileyecek ölçekte bir usulsüzlük tespit etmediğini söyledi.
En yakından izlenecek yarış: İstanbul
Ankara'daki bir kültür merkezinde, eğitmen Dorukcan Özköse, 35 kadar gönüllüye yerel seçim sürecinin detaylarını, gözlemcilerin nelere dikkat etmeleri gerektiğini ve herhangi bir tutarsızlık tespit ettiklerinde ne yapmaları gerektiğini anlattı.
Özköse eğitim verdiği gruba hitaben, "Seçmenin iradesi sandığa adil bir şekilde yansıtılmalıdır" dedi.
İstanbul’da 2019’daki son yerel seçimin tekrarlandığının anımsatıldığı haberde ayrıca, şöyle denildi:
“70 yaşındaki Erdoğan, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 2019'da muhalefete kaybettiği İstanbul ve başkent Ankara gibi büyük şehirleri geri kazanmaya çalışıyor.
En yakından izlenen yarış, İmamoğlu'nun AKP'li Murat Kurum ile başa baş bir mücadele içinde olduğu 16 milyonluk İstanbul'da yaşanıyor. Ülke nüfusunun neredeyse beşte birini barındıran bu şehrin lideri olarak İmamoğlu, cumhurbaşkanlığı yarışında muhtemel bir rakip olarak görülüyor. Erdoğan da siyasi kariyerine İstanbul belediyesi başkanı olarak başladı.”
İlgili Haberler Erdoğan’ın seçmene verdiği gözdağı sonuç verir mi?