Türkiye’de mesajlaşma uygulaması Discord’a erişim engeli

Discord, sesli ve görüntülü aramalar ile metin mesajlaşması yoluyla anlık iletişimin sağlandığı bir mesajlaşma platformu.

Türkiye’de mesajlaşma ve sosyal medya uygulaması Discord’a erişim engeli getirildi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç gece yarısından sonra X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Discord isimli sosyal medya platformunda 5651 sayılı "İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi" hakkında kanunun 8/1 maddesinde yer alan "çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik" suçlarının işlendiğine dair yeterli şüphenin bulunduğunu belirtti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine de harekete geçildiğini aktaran Tunç, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’nce söz konusu sosyal medya uygulamasının tüm yayınlarının içerikten çıkartılarak, belirtilen URL adreslerine Türkiye'den erişimin engellenmesi kararı verildiğini kaydetti.

"Geleceğin teminatı gençleri ve çocukları sosyal medyanın ve internetin suç teşkil eden zararlı yayınlarından korumakta kararlı olduklarını" vurgulayan Tunç, "Toplumsal yapımızın temelini sarsmaya yönelik girişimlere asla müsaade etmeyeceğiz" ifadesini kullandı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da sosyal medyadan yaptığı son paylaşımlarda Discord ve Telegram sosyal medya platformlarında suç unsuru içerikli videolar düzenleyen ve paylaşımlar yapan iki çocuğun ifadelerinin psikolog eşliğinde cumhuriyet savcısı tarafından alınacağını duyurdu.

Erişim yasağı kararı, geçen hafta iki genç kadının 19 yaşındaki bir kişi tarafından vahşice öldürülmesinin ardından geldi.

Olayın ardından sosyal medyada yer alan içeriklerde bazı Discord kullanıcılarının cinayeti övdüğü görülmüş ve bu da platformdaki bazı topluluklara karşı kamuoyu tepkisine yol açmıştı.

Rusya da önceki gün benzer bir karar almıştı. Rus haber ajansı TASS’a göre Rusya'nın iletişim düzenleyicisi, daha önce yasaklı içeriği kaldırmadığı için şirkete para cezası verdikten sonra, Rus yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle Discord'u engelledi.

İlgili Haberler İstanbul’da iki genç kadının vahşice öldürülmesine tepkiler büyüyor