İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bu hafta yaptığı “Türkiye’ye doğru harekete geçmeye hazır 8 milyonun üzerinde göç kütlesi olduğu” açıklaması, “Türkiye’yi yeni ve yoğun bir ‘mülteci akını’ mı bekliyor?” sorusunu akıllara getirdi.
İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır Amerika’nın Sesi’nin bu konudaki sorusunu, “Özellikle komşu Suriye’de büyük bir mülteci hareketi potansiyeli görülüyor” şeklinde cevapladı.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’de güvenliği sağlamaya çalıştığı bölgelerde, geri dönen yaklaşık 500 bin kişi ile ülkesinde yerinden edilmiş birçok kişinin yaşadığına dikkati çeken Çorabatır, bu kişilerin zor koşullarda hayatını sürdürmeye çalıştığını vurguladı.
İdlib’de Türkiye’nin yaklaşık 100 bin briket ev yapmaya çalıştığını belirten Çorabatır, “İdlib’te büyük bir mülteci, nüfus hareketi olasılığı var. Güvenlik tam tesis edilmiş değil, biraz pamuk ipliğinde” dedi.
Birçok ülkenin olası ve yeni bir nüfus hareketliliğiyle ilgili endişeleri olduğunu da dile getiren Çorabatır, bu hareketliliğin önlenmesi için insanların temel ihtiyaçlarının karşılanmaya ve koşullarının iyileştirilmeye çalışıldığını ifade etti.
Your browser doesn’t support HTML5
“Afganistan’dan nüfusundan daha büyük bir akış bekleniyor”
İGAM Başkanı Çorabatır, Afganistan’dan Türkiye’ye bütün tedbirlere rağmen haftada yaklaşık bin kişinin geldiğini belirterek, “Türkiye-İran sınırına duvar inşa edildi, hendekler kazıldı ama coğrafi açıdan zor bir sınır” dedi.
İran sınırında yığılan halihazırda binlerce Afgan olduğunu da vurgulayan Çorabatır, ilkbaharla birlikte daha büyük bir nüfus akışının beklenebileceğini ifade etti.
İçişleri Bakanı Soylu da açıklamasında, “2 milyon potansiyel göç İran sınırında Afgan var” demişti.
3 milyon 741 bin Suriyeli geçici koruma statüsünde
İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Başkanlığı’nın verilerine göre, Türkiye'de bu yıl itibariyle 3 milyon 741 bin 251 geçici koruma statüsünde Suriyeli bulunuyor. Geçici koruma kapsamında bulunan Suriyeliler en fazla İstanbul’da yaşıyor. İstanbul’u sırasıyla, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve Adana illeri takip ediyor.
İçişleri Bakanı Soylu, 31 Aralık 2021 tarihine kadar 84 bini çocuk olmak üzere 194 bin Suriyeli’nin Türk vatandaşı olduğunu belirterek, Türkiye'de 700 binin üzerinde Suriyeli çocuğun dünyaya geldiğini kaydetti.
Yine resmi verilere göre; Türkiye’de bu ayki rakamlara göre toplamda 11 bin 447 Afgan, 4 bin 106 Suriyeli ve bin 148 Pakistanlı düzensiz göçmen yakalanmış durumda.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün statüsü geçen yıl değiştirilerek, Göç İdaresi Başkanlığı olmuş ve “göç alanına ilişkin mevzuatın ve idari kapasitenin geliştirilmesi konularında çalışmalar yürütülmesi” gibi çalışma ve yetki alanları genişletilmişti.