Suriye İnsan Hakları Gözlemevi 2016 başından bu yana en az 163 Suriyeli’nin Türk sınır güvenlik görevlilerince öldürüldüğünü iddia etti. Bu, Türkiye’ye sığınmaya çalışanlara ateş açıldığı iddialarına bir yenisini ekledi.
Merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre Türkiye’ye girmeye çalışırken jandarmalar tarafından öldürülenlerden 31’i çocuk, 15’i kadın.
Türkiye, 2015 yılı Mart ayında Suriye’ye yönelik açık kapı politikasını sona erdirmişti. Başta bunun geçici olduğu açıklanmıştı. Ancak o tarihten bu yana hava saldırılarından kaçmaya çalışan Suriyeliler’in sınır güvenlik güçlerince vurulduğuna dair suçlamalar sık sık gündeme geliyor.
Yetkililer, güvenlik güçlerinin sığınmacılara ateş açmadığını ancak teröristlerin saldırılarını önlemek için sınırı güvenli tutmaları gerektiğini belirtiyor.
Sığınmacıların jandarmalar tarafından dövüldüğü, paralarının ve cep telefonlarının çalındığı da yöneltilen suçlamalar arasında.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Direktörü Rami Abdul Rahman uluslararası topluma ve BM Mülteciler Dairesi’ne Türkiye’ye sivilleri öldürmemesi için baskı yapması çağrısında bulundu.
Türkiye, Ürdün ve Lübnan Suriyeliler’in ülkelerinden kaçmalarını nerdeyse imkansız hale getirmiş durumda.
Geçen ay Cumhurbaşkanı seçilen Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, ülkedeki 1 milyon 500 bin Suriyeli’yi geri gönderme taahhüdünde bulunmuştu.
İnsan Hakları İzleme Örgütü Suriyeliler’e kapılarını kapayarak Suriyeliler’e kötü muameleye dolaylı yoldan destek veren Avrupalı hükümetleri suçlamıştı. Örgüt, “Avrupa Birliği yetkilileri mültecilerin Avrupa’ya girmesine kırmızı ışık yakmalarının Türkiye’ye sınırlarını kapamak için yeşil ışık verdiğini farketmeli” dedi.
Suriyeliler için Türkiye’ye yolculuk yeterince yürek parçalayıcı.
3 çocuk babası Bassam, bir zamanlar dükkan sahibiydi. Kaçarken yolda çok sayıda kadın ve küçük çocuk gördüğünü belirtiyor. Bassam, “Yolculuk için çok az gıda vardı, savaş uçaklarından kaçabilmek için çok yavaş yürümemiz gerekiyordu” diyor.
Diğer mülteciler zorlu yolculuğu tamamladıktan sonra sınıra ulaştıktan sonra da Türk güvenlik güçlerince vurulma tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını belirtiyor.
Türk sınırını geçen ve Amerika’nın Sesi’ne konuşan mülteciler çoğunlukla Türk jandarmasına kişi başına 1.200 dolar rüşvet vermek zorunda kaldıklarını belirtiyor. İnsan kaçakçıları da yüzlerce dolar alıyor.
Londra merkezli Chatham House’dan Haid Haid, Türkiye’ye yolculuğun bugünlerde kişi başına 1.500 dolar olduğunu kaydediyor.
Haid Haid’e göre bu nedenle insanlar daha az pahalı ve daha fazla riskli diğer kaçak yolları deniyor.
Türkiye’de bulunan Avrupalı bir diplomat Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, kapalı kapılar ardında Avrupa Birliği hükümetlerinin Türkiye’ye sınırı aç baskısını azalttığını belirtiyor.