Türkiye ve Mısır’dan Daha Yakın İşbirliği Mesajı

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şukri Ankara'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile biraraya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basin toplantısında Çavuşoğlu, Mısır'la yakınlaşmanın bir diğer adımı olarak iki ülkenin karşıt tarafları destekledikleri Libya konusunda daha yakın işbirliği yapacaklarını açıkladı.

Çavuşoğlu, "Aslında temelde görüşlerimizin çok ayrı olmadığını, bazı yöntemler konusunda farklı düşünebildiğimizi gördük, fakat bir yol haritası üzerinde çalışarak daha yakın işbirliği içinde olmamız gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Dönemin Mısır Cumhurbaşkanı ve Ankara'nın müttefiki Muhammed Mursi'nin devrilmesinin ardından iki ülke arasında diplomatik bağların kopması ve anlaşmazlığın on yıl boyunca sürmesinin ardından Ankara ve Kahire ilişkileri yeniden tesis etmeye çalışıyor.

Mısır'la diplomatik seviyede ilişkileri yeniden canlandırırken, ilişkilerin her alanda geliştirilmesi için somut adımlar atmaya devam edeceklerini söyleyen Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanları düzeyinde bir zirvenin gerçekleştirilmesi planının hazırlıklarının da başladığını belirtti.

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şukri, Şubat ayında Türkiye ve Suriye'de 50 binden fazla kişinin ölümüne neden olan büyük depremlerden sonra dayanışma için Türkiye'yi ziyaret etmiş, Çavuşoğlu da geçen ay Kahire'de temaslarda bulunmuştu.

İlgili Haberler Türkiye ve Mısır Arasında 10 Yılın Ardından İlk Temas

İki ülkenin anlaşmazlık yaşadığı konulardan biri de Libya'ydı.

Çavuşoğlu "İşbirliğimiz bölgesel konularda da önemli. Bundan sonra Libya konusunda daha yakın işbirliği içinde çalışacağız" dedi.

Çavuşoğlu Libya'da adil hür şeffaf bir seçim ve bu seçimin şartlarının oluşması gerektiğini söyledi.

"Diyalog başladıktan sonra nihai amacımızın aynı olduğunu gördük, yani ülkenin birleştirilmesi" diyen Çavuşoğlu, ortak bir taburun doğuyla batı arasında kurulması fikrini desteklediklerini söyledi.

"Yol haritası üzerinde çalışacağız"

Çavuşoğlu, "Biz önümüzdeki süreçte Mısır'la beraber birleşik Libya ordusunu, güçlerini eğitebiliriz, güçlendirebiliriz" diye konuştu.

Siyasi sürecin önemine vurgu yapan Çavuşoğlu, "Siyasi sürece de seçime de iyi hazırlanılması gerekiyor. Bir yol haritası üstünde birlikte çalışma konusunda mutabık kaldık. Libya'nın istikrarını birlikte destekleyeceğiz" dedi.

Şükri de Libya'da seçim olması konusunda Türkiye'yle aynı isteği paylaştıklarını belirtti.

2011'de Libya lideri Muammer Kaddafi'nin NATO'nun desteğiyle devrilmesinden bu yana Libya'da barış sağlanamadı. Ülkenin doğusunda ve batısında 2014'ten itibaren rakip gruplar ortaya çıktı. Son büyük çatışmalar 2020'de sona erse de ülkeye hala barış gelmedi.

Çatışmanın çözülmesi için yürütülen siyasi süreç, 2021 yılının Aralık ayında planlanan seçimin, kurallar ve adayların seçime girmeye elverişli olup olmaması konusunda çıkan tartışmaların ardından yapılamamasıyla tıkandı.

"Suriye'de öncelik terörle mücadele"

Suriye'de kalıcı barış ve istikrarın önemine dikkat çeken Çavuşoğlu, "O nedenle ciddi adımlar atılması lazım. Yakın işbirliği ve görüş alışverilinde olacağız. Bölgemizin huzur ve bekası bizim için de önemli” diye konuştu.

İki ülkenin Suriye konusunda da temel konularda görüş birliği içinde olduğuna dikkat çeken Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Amacımız Suriye'nin sınır bütünlüğü, toprak bütünlüğü ve siyasi birliğidir" dedi.

Suriye'de önceliğin terörle mücadele olduğunu belirten Çavuşoğlu, "İnsanların güvenli şekilde dönmesinin şartlarını oluşturmamız lazım. Bunun için rejimle angajman da önemli" dedi.